Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zařazení barevné pšenice do krmné dávky brojlerů
Zahradníčková, Marie
Diplomová práce se zabývá zjištěním vlivu zařazení barevní pšenice KONINI do krmné dávky brojlerů a následně jejího vlivu na spotřebu krmiva, přírůstky hmotnosti a jatečnou výtěžnost kuřat. V krmných směsích u pokusných kohoutků hybridní kombinace Cobb 500 byla zařazena nová odrůda pšenice KONINI v podílu 78 %, 0 %, 50 %, 26 % a 52 %, která byla porovnávána s kontrolní pšenicí, jejichž obsah byl také 78 %, 0 %, 50 %, 26 % a 52 %. Dusíkaté látky u kontrolní pšenice byly dorovnávány pomocí lepku. Nejvyšší spotřeba krmiva a nejvyšší průměrné hmotnostní přírůstky byly u skupiny 5, které obsahovala 2/3 barevné pšenice KONINI a 1/3 kontrolní pšenice. Zkrmování 100 % pšenice KONINI nemělo statistiky průkazný vliv na přírůstky hmotnosti, spotřeba krmivu anebo jatečnou výtěžnost. Klíčová slova: výživa drůbeže, pšenice KONINI, retence dusíku
Sledování antioxidační aktivity u brojlerových kuřat při zkrmování pšenice s netradičním zabarvením
Zindulková, Lenka
Diplomová práce se zabývá purpurovou odrůdou pšenice Konini a jejím vlivem anthokyanů na antioxidační aktivitu u hybridních kohoutků. Zvířata byla rozdělena do dvou skupin po 32 kusech a pro kaţdou skupinu byla sestavena krmná směs. Pro pokusnou skupinu byla pouţita pšenice Konini, pro kontrolní skupinu byla zařazena obyčejná pšenice, ve které byl obsah dusíkatých látek vyrovnán pšeničným lepkem. Denně byla sledována spotřeba krmiva. Během pokusu byli kohoutci krmeni výhradně monodietou, aby byl jasně prokázán vliv sledovaného krmiva na antioxidační aktivitu. Po ukončení pokusu byla kohoutkům odebrána krev a zvířata byla usmrcena. Dále byla odebrána játra a vše předáno k analýze. Aktivita jaterních enzymů byla měřena z krve (ALT, AST, ALP a GMT). Antioxidační aktivita byla zjišťována metodami DPPH, FRAP, FR a ABTS. U kohoutků, kteří byly krmeni pšenicí Konini, byly prokázány významně odlišné hodnoty u metod DPPH, FR a ABTS. Kohoutci krmeni pšenicí Konini měli obecně niţší aktivitu jaterních enzymů, aţ na aktivitu GMT, kde byla výrazná odlišnost v krvi kohoutků. Výsledky dokazují, ţe zkrmování vyššího obsahu anthokyanů zlepšuje antioxidační aktivitu a stav jaterní tkáně.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.