Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Uplatnění umělých sladidel ve výrobě potravin rostlinného původu
Šidlová, Pavlína
Bakalářská práce Uplatnění umělých sladidel ve výrobě potravin rostlinného původu pojednává o využití umělých sladidel v potravinářském průmyslu a o jejich vlivu na lidské zdraví. Součástí bakalářské práce je praktická část, která se věnuje vlivu sladidel na senzorické, mechanické a texturní vlastností pekárenských výrobků.
Využití a význam sladidel v potravinách
Čížková, Veronika
Bakalářská práce "Využití a význam sladidel v potravinách" vytváří přehled nejpoužívanějších sladidel nejen v potravinářském průmyslu, ale i pro domácí potřebu. Práce zahrnuje informace o nejznámějších a nejpoužívanějších přírodních sladidlech, u kterých při vysoké konzumaci hrozí riziko zubního kazu nebo obezity, jejichž charakteristika je v práci zmíněna. Dále jsou popsána všechna náhradní sladidla používaná v České republice a Evropské unii rozdělená dle příslušných kategorií, včetně jejich využití v potravinách. Práce obsahuje i charakteristiku onemocnění diabetes mellitus a fenylketonurii, které s konzumací náhradních sladidel souvisejí.
Sladidla (přírodní i umělá) používaná v potravinářském průmyslu
PIHLÍK, Pavel
Cílem této práce je seznámení se sladidly používanými v potravinářském průmyslu v České republice, ale i ve světě. Za základní sladidlo, které je měřítkem pro ostatní sladidla, je považován cukr (sacharosa). V této práci jsem popsal historii výroby řepného cukru v ČR, výrobky z něho a jeho použití v potravinářství. Dále zde uvádím základní rozdělení sladidel, kterými se snažíme cukr nahradit. Popisuji historii, výrobu, vlastnosti a jejich použití. Jedná se především o přírodní sladidla, která se dělí na sacharidická (sacharosa, fruktosa, glukosa, med, laktosa a alkoholické cukry), nesacharidická (steviosid, thaumatin) a umělá sladila (aspartam, sacharin, cyklamáty, acesulfam-k, sukralosa).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.