Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Izotopové složení některých ovocných džusů - autenticita z hlediska zastoupení deuteria pomocí SNIF-NMR
Vyčítalová, Lucie ; Kolář, Kamil (oponent) ; Sečkářová,, Pavlína (vedoucí práce)
Obsah deuteria v cukrech v ovoci je ovlivněn hlavně botanickým a částečně také geografickým původem ovoce. Informaci o původu ovoce poskytuje ethanol po fermentaci cukrů. Obsah deuteria na methylové skupině ethanolu se liší v závislosti na botanickém původu ovoce. SNIF NMR - nukleární magnetická rezonance sledující distribuci izotopů na různých místech v molekule je specifická metoda pro stanovení zastoupení deuteria (izotopový poměr D/H) v malých molekulách, např. v ethanolu. Tato izotopová technika je běžně používana pro stanovení nepovoleného přídavku cukru v ovocných nápojích (víno, ovocné džusy...). V této diplomové práci bylo pomocí SNIF NMR analyzováno pět druhů ovoce (jablka, pomeranče, grapefruity, ananasy a hroznové víno) dostupných na trhu v České republice. Tato data jsou porovnávána s hodnotami změřenými pro komerčně dostupné ovocné džusy a nektary.
Analýza džusov metódou „UV-odtlačkov prstov”
Saganová, Sabrina
V současné době vzrůstá zájem lidí o zdravé potraviny. Jedná se zejména o složky potravy co nejvíc v přirozené podobě. Mezi takové potraviny se řadí i ovocné šťávy, které kromě zahnání žízně obsahují i zdraví prospěšné látky - vitaminy, minerální lát-ky, sacharidy, bílkoviny a jiné. Přijímáním ovocné šťávy podpoříme imunitní systém, peristaltiku střev, zpevníme kosti a dokonce konzumace ovoce může sloužit jako prostředek prevence před vznikem rakoviny. Avšak s nárůstem konzumace ovocných šťáv (zejména pomerančové a jablečné) narůstá i riziko padělání těchto nápojů. Právě v této souvislosti je třeba stále hledat nové a rychlé metody pomocí kterých se zaručí kvalita a bezpečnost potravin. V první části této diplomové práci jsem se zaměřila na složení ovocných šťáv, jejich zdravotní přínosy pro lidský organismus, výrobu, způso-by padělání. Druhou část této práce tvoří studia, při které byla využita nová metoda „UV-otisků prstů“ jako rychlý nástroj pro ověření kvality ovocných šťáv. Metoda je založena na spektrálních vlastnostech vzorku před a po ozářením vysokoenergetickým ultrafialovým zářením (λ = 254 nm). Během ozáření dojde k fotochemickým změnám, které slouží k identifikaci vzorku. Metodu jsem optimalizovala tím, že vzorky byly umístěny v různých teplotních prostředích (laboratorní teplota, chladnička, mraznič-ka). Následně pomocí boxplotů – statistického vyhodnocení jsem se snažila najít roz-díly jednak v rámci jednotlivých druhů ovoce, ale i mezi jednotlivými značkami jed-noho druhu ovoce.
Izotopové složení některých ovocných džusů - autenticita z hlediska zastoupení deuteria pomocí SNIF-NMR
Vyčítalová, Lucie ; Kolář, Kamil (oponent) ; Sečkářová,, Pavlína (vedoucí práce)
Obsah deuteria v cukrech v ovoci je ovlivněn hlavně botanickým a částečně také geografickým původem ovoce. Informaci o původu ovoce poskytuje ethanol po fermentaci cukrů. Obsah deuteria na methylové skupině ethanolu se liší v závislosti na botanickém původu ovoce. SNIF NMR - nukleární magnetická rezonance sledující distribuci izotopů na různých místech v molekule je specifická metoda pro stanovení zastoupení deuteria (izotopový poměr D/H) v malých molekulách, např. v ethanolu. Tato izotopová technika je běžně používana pro stanovení nepovoleného přídavku cukru v ovocných nápojích (víno, ovocné džusy...). V této diplomové práci bylo pomocí SNIF NMR analyzováno pět druhů ovoce (jablka, pomeranče, grapefruity, ananasy a hroznové víno) dostupných na trhu v České republice. Tato data jsou porovnávána s hodnotami změřenými pro komerčně dostupné ovocné džusy a nektary.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.