Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studium možností využití plodů jeřábu v potravinářství
Šmídová, Vendula ; Gajdušek, Martin (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je zkoumání možností využití plodů rodu Sorbus. Za tímto účelem byly vytvořeny receptury a připraveny domácí oskerušové pasty (Sorbus domestica), domácí jeřabinové likéry (Sorbus aucuparia) a domácí jeřabinové kandyty (Sorbus aucuparia). Všechny výrobky byly podrobeny senzorické analýze a jako celkově nejpřijatelnější byla vybrána oskerušová pasta v 50% přídavkem zeleninové složky; jeřabinový likér připravený povařením jeřabin ve vodě, macerací těchto jeřabin v roztoku alkoholu a vody, v níž se jeřabiny vařily a nakonec oslazením na konečný obsah 830 g/l cukru; jeřabinové kandyty se 6% přídavkem alkoholového macerátu jeřabin. V nejpřijatelnější pastě a rozmraženém plodu oskeruše byl stanoven vitamin C pomocí HPLC 0,0000915 mg/ml v pastě a 0,0000534 mg/ml v plodu a antioxidační aktivita spektrofotometricky metodou TEAC 44 g/ml TEAC v pastě a 33 g/ml TEAC v plodu. Antioxidační aktivita byla stanovena také ve všech vzorcích likérů a u nejpřijatelnějšího vzorku byla nejvyšší: 108 g/ml TEAC.
Pomologické hodnocení vybraných méně pěstovaných jádrovin
Sikorowská, Monika
Tato diplomová práce pojednává o vybraných méně pěstovaných jádrovinách, jako je jeřáb, oskeruše, hloh, mišpule, Crataegomespilus Simon-Louis a Sorbopyrus Scheele. Práce se zabývá sledováním jednotlivých fenofází, zaznamenává bohatost kvetení a násadu plodů. Je zaměřená především na pomologický popis jednotlivých druhů a odrůd. Udává statisticky zpracované velikosti plodů. Byly zde stanoveny i obsahové látky, jako je vitamín C, karotenoidy a minerální látky (K, Na, Ca, Mg), které taktéž byly zpracovány prostřednictvím statistického programu. Obsahuje vybraný druh a odrůdu pro nejvhodnější pěstování v našich podmínkách ČR.
Možnosti pěstování některých méně pěstovaných ovocných druhů v ČR
Rózsová, Ivana
Tato bakalářská práce je zaměřena na méně pěstované ovocné druhy (Crataegus laevigata (Poir. In Lam.) DC, Crataegus pinnatifida Bunge, Cydonia oblonga Mill., Mespilus germanica L. a Sorbus domestica L.), jejich popis z hlediska taxonomického a morfologického, a možnosti pěstování daných druhů na území České republiky. Rovněž popisuje způsoby využití plodů daných druhů (zpracování mišpule bylo popsáno pouze teoreticky) a porovnává úspěšnost jednotlivých výrobků v senzorickém hodnocení. Prokázalo se, že jsou tyto druhy vhodné na tovární i domácí zpracování a měly by sloužit k rozšíření tržního sortimentu.
Studium faktorů ovlivňujících mikropropagaci oskeruše (Sorbus domestica L.)
Mášlová, Tamara
Diplomová práce byla zpracována na téma Studium faktorů ovlivňujících mikropropagaci oskeruše (Sorbus domestica L.). Pokusy byly prováděny v laboratoři in vitro v ústavu Mendeleum zahradnické fakulty v Lednici. Cílem práce bylo získání poznatků týkajících se kultivace oskeruše a rodu Sorbus L. obecně v podmínkách in vitro. Na základě získaných informací byla založena kultura in vitro. Jako materiál byly vybrány stromy rostoucí na pokusném pozemku Zahradnické fakulty v Lednici. Experimentálně bylo ověřeno složení kultivačního média za účelem růstu a multiplikace rostlin. Byl hodnocen vliv dvou rozdílných cytokininů BA (benzyladeninu) a zeatinu. Měřeny byly počet prýtů a délka prýtů. Nejvyšší multiplikační koeficient při hodnocení počtu nově vzniklých prýtů byla dosažena na médiu s obsahem BA 0,1 mg.l-1. U tohoto média však byla naměřena také nejmenší výška prýtů. U obou cytokininů platilo, že se stoupající koncentrací stoupá i počet prýtů a snižuje se výška prýtů.
Monitoring výskytu a charakteristika pěstování jeřábu - oskeruše (Sorbus domestica L.)
Magnús, Samuel
ABSTRAKT Táto bakalárska práca chce poukázať na vzácny výskyt jarabiny oskorušovej (Sorbus domestica L.), zvanej oskoruša, na Slovenku ako aj v Česku. Plody majú prevažne guľovitý alebo hruškový tvar. Sú bohatým zdrojom vitamínov a vlákniny a sú využívané v ľudovom liečiteľstve. Plody jarabiny oskorušovej sú obľúbenou potravou vtáctva, vysokej zveri, a to najmä preto, že sú ľahšie stráviteľné. Drevo je veľmi vzácne a zväčša nedostupné, používa sa na výrobu umeleckých diel a nástrojov. Hlavným cieľom práce bolo mapovanie jarabiny oskorušovej v daných lokalitách -- kataster obcí okresu Trnava a Myjava a Hodonínskeho regiónu. Presnejšie to bolo v obciach -- Smolenice, Dechtice, Chtelnica, Dolný Lopašov, Lančár, Kočín, Vrbové, Ostrov, Zbehy, Tvarožná Lhota a Radějov. Tieto stromy sa nachádzajú v nadmorskej výške v rozmedzí od 144 do 236 m n. m. Spolu sa našlo 38 stromov rôzneho veku a zdravotného stavu. U všetkých stromov sa meral obvod kmeňa vo výške 1,30 m, tak isto sa merala odhadovaná výška a obvod koruny a vek stromu. Všetky stromy sa fotograficky zdokumentovali. Následne sa vytvorila mapa pomocou softvéru Google Earth. Výsledky práce boli spracované do grafov, bol hodnotený obvod kmeňa vo výške 1,30 m, odhadovaný vek a výška stromov.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.