Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv klinické výživy u pacientů vdomově seniorů
Jančarová, Kateřina ; Matejovičová,, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem suplementace přípravku s omega-3 mastnými kyselinami na kognitivní funkce a krevní obraz klientů v domově seniorů. Cílem práce je prokázat zlepšení kognitivních funkcí a lipidového i glykemického profilu po suplementaci přípravkem. Přípravek byl podáván klientům po dobu 3 měsíců 3xdenně 5 ml. Teoretická část diplomové práce vysvětluje problematiku stárnutí a omega-3 mastných kyselin. V praktické části je vyhodnocena tří měsíční suplementace potravinovým doplňkem. Jsou vyhodnoceny kognitivní testy MMSE a biochemické markery krve. Součástí praktické části je také vyhodnocení jídelního lístku. Je provedena laboratorní analýza suplementu, ve které jsou stanoveny tukové charakteristiky podávaného preparátu a analyzované složení mastných kyselin a vitaminů pomocí plynové a kapalinové chromatografie. Na základě poznatků poslední doby se předpokládalo, že suplementací omega-3 mastných kyselin lze dosáhnout zlepšení kognitivních funkcí seniorů i zlepšení lipidového a glykemického profilu. Zlepšení kognitivních funkcí bylo potvrzeno, zlepšení lipidového profilu však nikoliv. Tato skutečnost mohla být ovlivněna několika faktory, např. nevhodná skladba jídelního lístku, konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin mimo jídelní lístek, podávaní medikace či celkově krátká doba suplementace vybraného přípravku.
Vliv klinické výživy u pacientů vdomově seniorů
Jančarová, Kateřina ; Matejovičová,, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem suplementace přípravku s omega-3 mastnými kyselinami na kognitivní funkce a krevní obraz klientů v domově seniorů. Cílem práce je prokázat zlepšení kognitivních funkcí a lipidového i glykemického profilu po suplementaci přípravkem. Přípravek byl podáván klientům po dobu 3 měsíců 3xdenně 5 ml. Teoretická část diplomové práce vysvětluje problematiku stárnutí a omega-3 mastných kyselin. V praktické části je vyhodnocena tří měsíční suplementace potravinovým doplňkem. Jsou vyhodnoceny kognitivní testy MMSE a biochemické markery krve. Součástí praktické části je také vyhodnocení jídelního lístku. Je provedena laboratorní analýza suplementu, ve které jsou stanoveny tukové charakteristiky podávaného preparátu a analyzované složení mastných kyselin a vitaminů pomocí plynové a kapalinové chromatografie. Na základě poznatků poslední doby se předpokládalo, že suplementací omega-3 mastných kyselin lze dosáhnout zlepšení kognitivních funkcí seniorů i zlepšení lipidového a glykemického profilu. Zlepšení kognitivních funkcí bylo potvrzeno, zlepšení lipidového profilu však nikoliv. Tato skutečnost mohla být ovlivněna několika faktory, např. nevhodná skladba jídelního lístku, konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin mimo jídelní lístek, podávaní medikace či celkově krátká doba suplementace vybraného přípravku.
Nutriční význam, kvalita a účinné doporučené dávky doplňků stravy EPA/DHA
Krčmářová, Miluše ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Tuky by měly být chápány jako nezbytná součást stravy a jejich příjem by se měl posuzovat z hlediska energetického, z poměru tuků a ostatních živin ve stravě a také z hlediska druhu mastných kyselin v nich obsažených. Po období úplného odmítání konzumace tuků jako příčiny obezity a výskytu civilizačních onemocnění převládl názor, že není dobré je z jídelníčku vyřadit, protože by mohl vzniknout deficit nenasycených esenciálních kyselin, které jsou nutné k zajištění mnoha funkcí v organismu. Do popředí zájmu se dostaly polynenasycené mastné kyseliny typu omega-3, které jsou ve středoevropské stravě málo obsaženy. S tím souvisí problematika doplňků stravy s omega-3 MK, kterou se tato práce podrobněji zabývá. Cílem bakalářské práce je shrnout význam užívání doplňků stravy obsahujících omega-3 MK, porovnat kvalitu nejběžnějších produktů a uvést informace o jejich účinných doporučených dávkách. V popředí zájmu bylo najít důvody, proč klienti vybrané lékárny tyto doplňky stravy vyhledávají, zda existuje přímá souvislost mezi jejich zdravotními obtížemi a volbou určitého produktu, co jejich volbu ovlivňuje; dále se zjišťovala úroveň jejich znalostí o kvalitě užívaných přípravků. V teoretické části práce jsou uvedeny obecné informace o tucích, mastných kyselinách a především o polynenasycených mastných...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.