Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv klinické výživy u pacientů vdomově seniorů
Jančarová, Kateřina ; Matejovičová,, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem suplementace přípravku s omega-3 mastnými kyselinami na kognitivní funkce a krevní obraz klientů v domově seniorů. Cílem práce je prokázat zlepšení kognitivních funkcí a lipidového i glykemického profilu po suplementaci přípravkem. Přípravek byl podáván klientům po dobu 3 měsíců 3xdenně 5 ml. Teoretická část diplomové práce vysvětluje problematiku stárnutí a omega-3 mastných kyselin. V praktické části je vyhodnocena tří měsíční suplementace potravinovým doplňkem. Jsou vyhodnoceny kognitivní testy MMSE a biochemické markery krve. Součástí praktické části je také vyhodnocení jídelního lístku. Je provedena laboratorní analýza suplementu, ve které jsou stanoveny tukové charakteristiky podávaného preparátu a analyzované složení mastných kyselin a vitaminů pomocí plynové a kapalinové chromatografie. Na základě poznatků poslední doby se předpokládalo, že suplementací omega-3 mastných kyselin lze dosáhnout zlepšení kognitivních funkcí seniorů i zlepšení lipidového a glykemického profilu. Zlepšení kognitivních funkcí bylo potvrzeno, zlepšení lipidového profilu však nikoliv. Tato skutečnost mohla být ovlivněna několika faktory, např. nevhodná skladba jídelního lístku, konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin mimo jídelní lístek, podávaní medikace či celkově krátká doba suplementace vybraného přípravku.
Obezita v domovech seniorů
Jančarová, Kateřina ; Káňová, Marcela (vedoucí práce) ; Petřeková, Karin (oponent)
Diplomová práce se zabývá obezitou v domovech seniorů a v domovech se zvláštním režimem. Cílem práce je zjistit rozložení obézních klientů v sociálních zařízeních, zjistit přítomnost sarkopenie mezi obézními klienty, podávanou redukční dietu a edukovanost klientů o redukční dietě, obezitě a jejich následcích. Teoretická část diplomové práce popisuje problematiku stárnutí, obezity a sarkopenie. V praktické části je potvrzena přítomnost obezity u zařazených klientů na základě výpočtu BMI, poměru pas/boky a změření množství tukové hmoty. Je zjištěna četnost obezity androidní a gynoidní. Dále je zjištěna přítomnost sarkopenie u obézních klientů na základě měření síly stisku ruky dynamometrem a měření svalové a tukové tkáně přístrojem Tanita. Je zjištěna přítomnost redukční diety a edukovanost klientů o dietě a riziku obezity. Jsou zhodnoceny jídelní lístky a jejích nutriční složení. Je vyhodnocen dotazník, jehož otázky jsou zaměřeny na životní styl klientů, především snižování tělesné hmotnosti během života, jídelní zvyklosti a pohybovou aktivitu. Na základě poznatků teorie a praxe bylo předpokládáno, že obézní klienti tvoří minoritní část seniorů v sociálních zařízeních, ale většina z nich bude trpět sarkopenií. Dále bylo předpokládáno, že nebudou dostatečně edukováni o rizicích obezity a o redukční...
Vliv klinické výživy u pacientů vdomově seniorů
Jančarová, Kateřina ; Matejovičová,, Milena (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem suplementace přípravku s omega-3 mastnými kyselinami na kognitivní funkce a krevní obraz klientů v domově seniorů. Cílem práce je prokázat zlepšení kognitivních funkcí a lipidového i glykemického profilu po suplementaci přípravkem. Přípravek byl podáván klientům po dobu 3 měsíců 3xdenně 5 ml. Teoretická část diplomové práce vysvětluje problematiku stárnutí a omega-3 mastných kyselin. V praktické části je vyhodnocena tří měsíční suplementace potravinovým doplňkem. Jsou vyhodnoceny kognitivní testy MMSE a biochemické markery krve. Součástí praktické části je také vyhodnocení jídelního lístku. Je provedena laboratorní analýza suplementu, ve které jsou stanoveny tukové charakteristiky podávaného preparátu a analyzované složení mastných kyselin a vitaminů pomocí plynové a kapalinové chromatografie. Na základě poznatků poslední doby se předpokládalo, že suplementací omega-3 mastných kyselin lze dosáhnout zlepšení kognitivních funkcí seniorů i zlepšení lipidového a glykemického profilu. Zlepšení kognitivních funkcí bylo potvrzeno, zlepšení lipidového profilu však nikoliv. Tato skutečnost mohla být ovlivněna několika faktory, např. nevhodná skladba jídelního lístku, konzumace potravin s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin mimo jídelní lístek, podávaní medikace či celkově krátká doba suplementace vybraného přípravku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.