Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mechanické vlastnosti bobulí vybraných odrůd révy vinné jako faktor ovlivňující jejich jakost
Hvězdová, Kristýna
V diplomové práci byly stanoveny mechanických vlastností vybraných odrůd révy vinné s ohledem na kvalitu bobulí při zrání v průběhu čtyřech týdnů. Pro stanovení byl použit přístroj TIRATEST 27 025. Byla stanovována pevnost slupky bobule při kompresním a penetračním testu. Byl měřen i odtrh stopky od bobule, hmotnost, výška, šířka, cukernatost a titrovatelné kyseliny. Pro stanovení byly vybrány vzorky odrůd bobulí Rulandské šedé, Rulandské bílé, Sauvignon, Frankovka, Modrý Portugal aCabernet Moravia. Výsledky kompresního testu stlačení nastopku byly v rozmezí 3,65 N (Sauvignon, při 3. sběru) – 20,92 N (Frankovka, při 2. sběru), při vodorovném stlačení 2,24 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 9,6 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky penetrační testu byly v rozmezí 0,57 N (Sauvignon, při 2. sběru) – 1,82 N (Frankovka, při 3. sběru). Výsledky testu odtrhu stopečky od bobule byly v rozmezí 1,02 N (Rulandské bílé, při 1.sběru) − 3,24 N (Frankovka, při 4. sběru). Při statistickém zpracování u všech stanovení byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi odrůdami i obdobím sběru.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.