Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti regulace kyselin v hroznových moštech a vínech
Pribilová, Lenka
Cílem této bakalářské práce bylo popsat vybrané organické kyseliny ve vínech a moštech. Z nich nejdůležitější kyseliny v hroznech jsou kyselina vinná a jablečná. Následně popsat fyziologické vlastnosti při zrání hroznů, které ovlivňují obsah kyselin. Podle nich je možné přesně určit, kdy se ve vinici mohou uplatnit konkrétní agrotechnické zásahy. I když se kvalita vína rodí ve vinici, je hodně důležité technologické zpracování. V ročnících, kdy dochází k neideálnímu obsahu kyseliny jablečné a vinné v moštech a vínech, se uplatňuje regulace kyselin, zvýšením nebo snížením obsahu kyselin. Zvýšení obsahu kyselin je možné docílit pomocí kyseliny vinné, mléčné a citrónové. Naopak bežnější snížení obsahu kyselin je možné odkyselením pomocí scelovaní vín, hydrogenuhličitanem vápenatým a dalšími běžnými způsoby, nebo vinařskou modernou biologickým odbouráním kyselin, kdy se v chuti ostrá kyselina jablečná odbourá na jemnější kyselinu mléčnou.
Způsoby snížení a zvýšení obsahu kyselin ve víně
Holakovský, Jiří
Práce se zabývá problematikou snižování a zvyšování kyselin ve víně. V práci jsou popsány jednotlivé významné kyseliny, kterých se jednotlivé zásahy týkají. Je také popsán legislativní rámec vymezující tyto povolené enologické zásahy. V poslední části práce jsou popsány jednotlivé metody a jejich popis provedení pro dosažení požadovaného zásahu do množství kyselin ve víně.
Způsoby snížení a zvýšení obsahu kyselin ve víně
Kokrhel, Jaromír
Souhrn: Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi, jakými se může provádět zvyšování a snižování obsahu kyselin v bílých, růžových a červených vínech. Popisuje metody přirozené i metody používající chemické látky. Jde o stručný souhrn jednotlivých postupů. Tyto postupy se mohou vzájemně doplňovat. V bakalářské práci uvádím zákony České Republiky a Evropské unie, v kterých je výše uvedená problematika řešena. V těchto zákonech a vyhláškách jsou uvedeny látky, které se mohou při zvyšování a snižování obsahu kyselin ve víně používat. Krátký pohled do historie je připomenutím, že se tato problematika řešila už v době dávno minulé.
Možnosti regulace kyselin v hroznových moštech a vínech
Pribilová, Lenka
Cílem této bakalářské práce bylo popsat vybrané organické kyseliny ve vínech a moštech. Z nich nejdůležitější kyseliny v hroznech jsou kyselina vinná a jablečná. Následně popsat fyziologické vlastnosti při zrání hroznů, které ovlivňují obsah kyselin. Podle nich je možné přesně určit, kdy se ve vinici mohou uplatnit konkrétní agrotechnické zásahy. I když se kvalita vína rodí ve vinici, je hodně důležité technologické zpracování. V ročnících, kdy dochází k neideálnímu obsahu kyseliny jablečné a vinné v moštech a vínech, se uplatňuje regulace kyselin, zvýšením nebo snížením obsahu kyselin. Zvýšení obsahu kyselin je možné docílit pomocí kyseliny vinné, mléčné a citrónové. Naopak bežnější snížení obsahu kyselin je možné odkyselením pomocí scelovaní vín, hydrogenuhličitanem vápenatým a dalšími běžnými způsoby, nebo vinařskou modernou biologickým odbouráním kyselin, kdy se v chuti ostrá kyselina jablečná odbourá na jemnější kyselinu mléčnou.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.