Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Předfermentační postupy ve vinařské technologii
Pitra, Martin
Bakalářská práce byla vypracována v letech 2018 a 2019 na Ústavu posklizňové techno-logie zahradnických produktů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Práce podává přehled předfermentačních postupů, které mohou být uplatněny v procesu výro-by bílého, rosé a červeného vína. Předfermentační postupy jsou rozděleny do jednotli-vých skupin podle barvy hroznů révy vinné a podle barvy vyráběného vína. Předfermen-tační postupy využívané nezávisle na barvě hroznů nebo vyráběného vína mají také svou skupinu. Byla získána data ze šesti studií, v jejichž rámci byla vyrobena bílá vína na zá-kladě macerace rmutu se snížením teploty a enzymatického ošetření rmutu. Zpracována a porovnána byla data vztahující se ke koncentracím identifikovaných terpenů a k jejich OAV hodnotám (Odor Activity Value). Na základě OAV hodnot vyhodnocovaných a kontrolních vín v daných studiích byly vypočteny jejich procentní rozdíly, které byly použity jako základ pro porovnání účinnosti aplikovaných předfermentačních postupů.
Vliv různých metod odkalení na vlastnosti moštu a vína
Licek, Josef
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou odkalení a jeho vlivu na vlastnosti moštu a vína. Literární část popisuje vliv odkalení na složení vína, jeho koloidní stabilitu a na průběh alkoholové fermentace. Dále jsou popisovány jednotlivé metody odkalení a jejich výhody či nevýhody. Experimentální část se věnuje popisu pokusu a vyhodnocení získaných výsledků. V pokusu byl mošt odkalen třemi různými metodami: flotací, sedimentací a sedimentací s přídavkem bentonitu. Odkalený mošt a získané víno bylo analyzováno, zároveň bylo provedeno jeho senzorické hodnocení. Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že odkalení moštu má zásadní vliv na čistotu a strukturu vína.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.