Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Teplonosné látky otopných soustav
Michalíčková, Iveta ; Blasinski, Petr (oponent) ; Počinková, Marcela (vedoucí práce)
Tématem diplomové práce jsou teplonosné látky otopných soustav. Práce je rozdělena na tři části. V první části je teoreticky rozebraná problematika teplonosných látek. V druhé části je uvedena výpočtová část projektu. Projekt řeší vytápění bytového domu. Jsou zde navrženy dvě varianty zdroje tepla a úpravny vody. Tyto varianty jsou následně zhodnoceny. V poslední části je řešen experiment, který se zabýval kvalitou vody v otopných soustavách.
Vliv soli na zdraví, její obsah v potravinách a příjem obyvateli ČR
Miškovská, Žaneta ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Košťálová, Alexandra (oponent)
Tato práce se zabývá vlivem soli na zdraví člověka. Nadměrná (stejně jako nedostatečná) konzumace soli může poškodit zdraví, a přitom je konzumace soli v ČR jedna z nejvyšších v rámci EU. V rámci práce se věnuji základním druhům soli jako je sůl kuchyňská, vakuovaná a mořská a jejich získávání. Také se věnuji dvěma prvkům, které sůl tvoří - sodíku a chloru. Popisuji také poruchy metabolismu sodíku a chloru, vliv soli na zdraví (pozitivní i negativní) a funkci soli v potravinách. V krátkosti se také věnuji obsahu soli v pekařských, masných a mléčných výrobcích a významu soli v technologii těchto potravin. V praktické části práce se věnuji obsahu soli v jednotlivých vybraných potravinách a možnostem, jak tento obsah soli snížit. Součástí praktické části práce je dotazníkové šetření v lázních a fitness centrech, ohledně jejich znalostí obsahu soli v jednotlivých potravinách. V druhá části praktické práce vyhodnotím dle nutričního programu jídelníčků od klientů z fitness center. Cíl práce je zmapovat vliv soli na zdraví člověka, její obsah v základních potravinách a její příjem obyvateli ČR.
Vliv soli na zdraví, její obsah v potravinách a příjem obyvateli ČR
Miškovská, Žaneta ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Košťálová, Alexandra (oponent)
Tato práce se zabývá vlivem soli na zdraví člověka. Nadměrná (stejně jako nedostatečná) konzumace soli může poškodit zdraví, a přitom je konzumace soli v ČR jedna z nejvyšších v rámci EU. V rámci práce se věnuji základním druhům soli jako je sůl kuchyňská, vakuovaná a mořská a jejich získávání. Také se věnuji dvěma prvkům, které sůl tvoří - sodíku a chloru. Popisuji také poruchy metabolismu sodíku a chloru, vliv soli na zdraví (pozitivní i negativní) a funkci soli v potravinách. V krátkosti se také věnuji obsahu soli v pekařských, masných a mléčných výrobcích a významu soli v technologii těchto potravin. V praktické části práce se věnuji obsahu soli v jednotlivých vybraných potravinách a možnostem, jak tento obsah soli snížit. Součástí teoretické části práce je také dotazníkové šetření mezi běžnými spotřebiteli ohledně jejich znalosti obsahu soli v jednotlivých potravinách. Cíl práce je zmapovat vliv soli na zdraví člověka, její obsah v základních potravinách a její příjem obyvateli ČR. Klíčová slova Sůl, sodík, chlor, obsah soli, sůl v potravinách, spotřeba soli
Porovnání jakostních parametrů Gothajského salámu v závislosti na receptuře
Řehůřková, Kamila
Spotřebitelé v České republice přijímají velké množství soli z potravin, proto je snaha snížit její obsah i v masných výrobcích. Předmětem diplomové práce bylo zkoumat rozdíly ve smyslovém hodnocení krájeného měkkého salámu (Gothajský salám) vyráběného podle různých receptů. Tento typ masného výrobku je známý především pro starší generaci spotřebitelů, takže cílem bylo zjistit rozdíly ve vnímání různých vzorků mezi generacemi. Monitorovacími faktory byly obsah soli (1,6 % nebo 2, 0 %), přítomnost glutamátu sodného (PG = přítomnost nebo NG = absence) a skupina hodnotitelů (MK = 18-26 let nebo SK = více než 60 let). Starší konzumenti senzorické deskriptory (SK; proti MK) signifikantně hodnotili u všech vzorků pozitivněji, zejména deskriptory chuť a vůni. Vzorky s glutamátem sodným (PG1,6 a PG2,0) byly hodnoceny v chuti významně lépe, bez ohledu na věk posuzovatelů (MK a SK). Vzorky se sníženým obsahem soli, bez glutamátu (NG1.6), byly nejhůře hodnoceny oběma skupinami (MK a SK).
Porovnání jakostních parametrů Vídeňských párků v závislosti na receptuře
Ševčíková, Radka
Diplomová práce „Porovnání jakostních parametrů Vídeňských párků v závislosti na receptuře“ pojednává o masných výrobcích v souvislosti s obsahem soli. Teoretická část se zabývá charakteristikou masných výrobků a legislativních předpisů na ně vztažené. Tato část charakterizuje suroviny potřebné k jejich výrobě. Dále také popisuje jednotlivé kroky v procesu výroby párků a stručně charakterizuje metody sloužící k hodnocení zdravotní nezávadnosti a jakostních parametrů. V praktické části se hodnotily rozdíly mezi jednotlivými variantami slanosti párků (1,4 %; 1,6 %; 1,8 %; 2,0 %). Byla použita chemická analýza, instrumentální analýza měření barvy na povrchu a řezu neohřátých i ohřátých párků, hodnotila se také textura. Pomocí senzorické analýzy byly všechny skupiny párků hodnoceny pozitivně, statisticky průkazný rozdíl byl zjištěn u intenzity slanosti.
Porovnání jakostních parametrů salámu Vysočina v závislosti na obsahu soli
Pavelková, Dagmar
Cílem práce bylo srovnat vybrané fyzikální, chemické a senzorické ukazatele dvou skupin salámu Vysočina s rozdílným obsahem soli, a to skupiny kontrolní s obsahem soli 2 % a skupiny pokusné se sníženým obsahem soli 1,5 %. Salámy byly vyrobeny v masném poloprovoze na Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně, kde byly také hodnoceny všechny parametry. Z výsledků vyplynulo, že pokusná varianta s nižším obsahem soli měla po celou dobu zrání vyšší aktivitu vody, s čímž souvisí i hodnoty dalších parametrů jako je barva, textura a pH. Instrumentálním měřením bylo zjištěno, že u pokusného vzorku byla ve srovnání s kontrolou světlejší barva a měkčí konzistence. Rovněž hodnoty pH byly vyšší. V senzorickém hodnocení výrobků nebyly zaznamenány významné rozdíly.
Teplonosné látky otopných soustav
Michalíčková, Iveta ; Blasinski, Petr (oponent) ; Počinková, Marcela (vedoucí práce)
Tématem diplomové práce jsou teplonosné látky otopných soustav. Práce je rozdělena na tři části. V první části je teoreticky rozebraná problematika teplonosných látek. V druhé části je uvedena výpočtová část projektu. Projekt řeší vytápění bytového domu. Jsou zde navrženy dvě varianty zdroje tepla a úpravny vody. Tyto varianty jsou následně zhodnoceny. V poslední části je řešen experiment, který se zabýval kvalitou vody v otopných soustavách.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.