Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv opakovaného rozmrazení na nutriční účinnost nauplií Artemia salina pro halančíka rýžovištního Oryzias latipes
HULAN, Petr
Nutriční účinnost hluboce zamrazeného a opakovaně rozmrazeného zooplanktonu je často zpochybňována, avšak konkrétní údaje o změnách ve složení živin a nutriční účinnosti takto znehodnoceného krmiva chybí. Cílem práce bylo vyhodnotit nutriční účinnost opakovaně rozmrazených nauplií Artemia salina a změny jejich chemického složení na základě růstu, přežití a výskytu případných deformací v průběhu ontogeneze halančíka rýžovištního Oryzias latipes. Jako kontrola sloužily vzorky čerstvě vylíhlých, živých, nauplií. Pokus probíhal se vzorky živých, trvale zamrazených na -25 °C, rozmrazených na 0 °C a opět zamrazených a rozmrazených na +25 °C a opět zamrazených nauplií. Do pokusu byly nasazeny larvy halančíků v době přechodu na vnější potravu. Před zahájením pokusu a po jeho skončení bylo ve vzorcích krmiv (artemie) stanoveno jejich složení s ohledem na obsah živin. Při pokusech bylo zjištěno, že halančík rýžovištní Oryzias latipes krmený mrazenou potravou lépe přežíval, než ten, který byl krmen živou artemií. Dále bylo zjištěno, že ryby krmené živou artemií rostly lépe v porovnání s těmi, které byly krmeny zmrazenou artemií. Deformace ryb nebyly zjištěny žádné. Nutriční hodnota artemie je nejvyšší, je-li podávána živá. Po úpravě zamrazením se některé výživové látky snižují.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.