Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti využití hmyzu jako potraviny v podmínkách České republiky
Bednářová, Martina
Narůstající zájem o jedlý hmyz v České republice je konfrontován s minimálním množstvím dostupných informací o této problematice. Proto bylo hlavním cílem této práce zmapovat možnosti využití hmyzu jako potraviny v podmínkách České republiky. Ke splnění cíle byly definovány 2 hypotézy: 1. Nutriční hodnota druhů hmyzu chovaných v České republice je srovnatelná s nutriční hodnotou běžných potravin a hmyz je tedy alternativou ve výživě člověka 2. Odborná i laická veřejnost v České republice je připravena na vstup hmyzu jako potraviny do spotřebitelského koše. Metodicky byly cíle řešeny a) rozbory vybraných nutričních parametrů 7 druhů hmyzu: saranče stěhovavá (Locusta migratoria), potemník moučný (Tenebrio molitor), potemník brazilský (Zophobas atratus), včela medonosná (Apis mellifera), zavíječ voskový (Galleria mellonella), bourec morušový (Bombyx mori), cvrček stepní (Gryllus assimilis), b) rozbory 3 druhů hmyzu: potemník moučný (Tenebrio molitor), potemník brazilský (Zophobas atratus), cvrček stepní (Gryllus assimilis) na obsah purinových derivátů, c) dotazníkovým šetřením ohledně využití a chovu hmyzu u konzumentů, chovatelů a zpracovatelů, d) průzkumem legislativního rámce u dozorových orgánů České republiky a komise pro Potraviny nového typu při Evropské komisi v Bruselu. Analýzy prokázaly vysokou nutriční hodnotu vybraných druhů hmyzu, zároveň však potvrdily statisticky průkazné rozdíly v obsahu jednotlivých nutrientů i purinů mezi jednotlivými druhy. Dotazníková šetření potvrdila odlišný přístup veřejnosti k jednotlivým druhům, nejlépe byl hodnocen potemník moučný (Tenebrio molitor), nejhůře bourec morušový (Bombyx mori). Chovatelé hmyzu jsou ochotni chovat jedlý hmyz pro potřeby entomofágie. Analýzou stávající legislativy a dotazováním bylo zjištěno, že legislativní rámec pro entomofágii v České republice dosud neexistuje. Cíle práce byly splněny, hypotéza č. 1 byla potvrzena zcela, hypotéza č. 2 pouze částečně. Zatímco konzumenti, chovatelé a zpracovatelé hmyzu jsou již na vstup jedlého hmyzu na trh v ČR připraveni, legislativní rámec je nutno teprve vytvořit.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.