Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aktuální molekulární polymorfizmy genů a molekulární metody analýzy kvality masa u masných plemen skotu
Venusová, Eva
Důvodem zvyšující se náročnosti spotřebitelů stoupá i poptávka po kvalitnějším mase. Na kvalitě masa se podílí velké množství genů spolu s vnějším prostředím. Tudíž bylo cílem bakalářské práce popsat polymorfismy a kandidátní geny asociované u skotu s masnou užitkovostí. V této práci jsou popsány kandidátní geny pro mramorovaní, mezi které patří geny DGAT1, thyroglobulin a leptin, u kterých je prokázaný vliv na množství intramuskulárního tuku v mase. Pro křehkost masa jsou popsány geny CAST a CAPN1. Dále jsou zde popsány geny MYOD rodiny, IGF rodiny a gen MSTN, které se podílejí na růstu svalových vláken a na zmasilosti skotu. V rámci tématu bakalářské práce jsou zde uvedeny také molekulární metody analýzy a metody selekce, které slouží k detekci vhodných kandidátních genů a jejich polymorfismů ovlivňujících kvalitu hovězího masa.
Analýza asociace polymorfismu UASMS2 v genu leptin s intramuskulárním tukem a marblingem u skotu
Klementová, Kristýna
Současným trendem v produkci hovězího masa je zlepšování kvality. Kvalita masa je ovlivněna mnoha faktory, např. genetickým pozadím, věkem, výživou, pohlavím, plemenem, okolním prostředím, typem ustájení, atd. Jedním ze sledovaných faktorů kvality hovězího masa je i ukládání intramuskulárního tuku a mramorování. Mramorování má vliv na šťavnatost, křehkost a chuť masa. Tato práce se zabývá vlivem polymorfismu UASMS2 v genu leptin na kvalitu hovězího masa, na ukládání intramuskulárního tuku a na mramorování. Studie byla provedena na 174 býcích plemene Český strakatý skot. Pro určení genotypů byla použita metoda sekvenování. Na základě asociační analýzy nebyl zjištěn průkazný vliv na kvalitu masa či ukládání intramuskulárního tuku. Výsledky asociační analýzy byly porovnány s dříve publikovanými odbornými články jiných autorů. Součástí práce je literární rešerše k tématu kandidátních genů, současný stav problematiky, význam a metody studia a geny ukládající tuk u skotu.
Kandidátní geny masné užitkovosti skotu
BLÁHOVÁ, Alice
Předmětem bakalářské práce bylo zpracovat přehled nejvýznamnějších kandidátních genů pro masnou užitkovost. Studovány byly tyto geny: GH, GHR, MSTN, MyoD rodina, leptin, IGF, TG5, SCD, DGAT a STAT5A. Růstový hormon se zapojuje do fyziologických procesů růstu a metabolismu. Receptor pro růstový hormon byl navržen jako kandidátní gen pro znaky související s produkcí masa u skotu. Myostain je významným markerem. Ovlivňuje množstvíí svaloviny, snižuje podíl mramorování a zvyšuje křehkost masa. MyoD rodina jsou proteiny který hrají roli v regulaci svalové diferenciace. MyoD rodina zahrnuje tyto geny: MYF3, MYF4, MYF5 a MYF6. Leptin je v asociaci s ukládáním tuku, příjmem potravy a energetickou bilancí. IGF je kandidátní gen pro masnou užitkovost a plodnost. Gen TG5 je prekurzor thyroidních hormonů, které hrají důležitou roli při vzniku a diferenciaci buněk. Produktem genu stearoyl- CoA denaturáza je enzym odpovědný za přeměnu nasycených mastných kyselin v jednoduché nenasycené masné kyseliny. Gen DGAT1 je kandidátní gen pro mramorování masa a pro množství tuku v mléce. Gen STAT5A představuje skupinu transkripčních faktorů a je velmi důležitým intracelulárním mediátorem prolaktinu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.