Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti využití druhu Physalis philadelphica Lam.
Ondráčková, Lenka
Physalis philadelphica Lam. je zajímavou zeleninou. Pochází ze střední Ameriky. Mexiko je důležitým pěstitelem a producentem čerstvé a konzervované formy plodů. Typickým znakem pro mochyni dužnoplodou je kalich, který obepíná plod. Tento kalich při zralosti plodu praskne, což má i estetický efekt. V ČR se ve velkém množství nepěstuje. Je pro spoustu lidí neznámou zeleninou. Physalis philadelphica Lam. není náročný zeleninový druh na pěstování. Potřebuje slunce, teplo, dobrou zálivku a prostor. Důležitá jsou také čerstvá semínka. V našem prostředí je jednoletou rostlinou. Nemá prokázané léčebné účinky. Její výhodou je pestrost v kuchyni. Používá se plod, zřídka kalich. Důležitou součástí této práce byla degustace. Byla provedena na třech lokalitách. Zůčastnilo se jí 30 respondentů. K dispozici bylo pět vzorků. Vzorky byly čerstvé plody mochyně dužnoplodé a pokrmy z nich vyrobené. Na základě degustace byl číselným údajem zjištěn zájem o džem a salsu verde. Byla oceněna netradiční chuť a rozmanitost zpracování plodů.
Možnosti skladování a zpracování méně známých druhů zeleniny
Nedoma, Ondřej
V diplomové práci byly popsány některé méně známé druhy zelenin. V praktickém pokusu byly skladovány plody tykve muškátové, mochyně peruánské a nepravé cibule fenyklu sladkého. Tyto rostlinné části byly také konzervárensky zpracovány. U fenyklu byla skladovatelnost 2-3 týdny při teplotě 5 °C. U mochyně byla prokázána skladovatelnost bez poklesu nutriční kvality 3-4 týdny při teplotě 5 °C. U tykve byla zjištěna skladovatelnost 18 týdnů při teplotě 18 °C. Jako konzervárenský výrobek z fenyklu bylo vyrobeno a senzoricky vyhodnoceno fenyklové čatní k masu ve dvou variantách. Výrobkem z tykve muškátové byla kandovaná tykev dvou varintách. Z plodů mochyně byly navrženy a vyrobeny dva výrobky: kompotovaná a lyofilizováná mochyně. Lyofilizovaný výrobek byl navržen jako součást pro müsli směsi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.