Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití techniky polymerázové řetězové reakce (PCR) pro identifikaci probiotických mikroorganismů v mléčném potravinovém výrobku
Horká, Markéta ; Fialová, Lenka (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce)
V rámci této bakalářské práce byly popsány probiotické bakterie a jejich prospěšné účinky na lidské zdraví. Také bylo uvedeno několik metod, které jsou využívány k identifikaci mikroorganismů. Úvodem experimentální části byla izolována DNA z vybraného mléčného výrobku. Extrakce DNA byla provedena dvěma způsoby, jež oba poskytly dostatečně kvalitní DNA. Připravená DNA byla podrobena polymerázové řetězové reakci s využitím specifických primerů. Prostřednictvím elektroforézy na agarózovém gelu byla potvrzena přítomnost bakterií rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a druhu Lactobacillus acidophilus, které byly výrobcem jogurtu deklarovány.
Senzorická jakost jogurtů v závislosti na různém složení ovocného podílu
BOHDALOVÁ, Tereza
Diplomová práce je rozdělena na literární rešerši a zpracování vlastního výzkumu. Literární rešerše se zabývá klasifikací, složením a technologickými postupy při výrobě jogurtů. Dále je zde kapitola o metodách a využití senzorické analýzy v potravinářském průmyslu. Z vlastního výzkumu se jednalo o senzorickou analýzu tří vzorků jogurtů lišících se obsahem ochucující jahodové složky. Senzorická analýza byla provedena pomocí bodové stupnice (úsečky). V rámci senzorické analýzy byl z těchto vzorků uskutečněn i preferenční test a také dotazníkový průzkum týkající se vlivů na spotřebitele při nákupu jogurtů. Hodnotitelé byli vybráni z řad studentů Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Dalším bodem vlastního výzkumu bylo stanovení oblíbenosti tří stejných vzorků u žáků Základní školy Velešín a porovnání výsledků s vyhodnocením preferenčního testu u studentů ZF JU.
Problematika výživové hodnoty mléčných výrobků ve stravě předškolních dětí v mateřských školách
SKORUPANOVÁ, Medina
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou výživové hodnoty mléčných výrobků ve stravě předškolních dětí v mateřských školách. Byly stanoveny dva hlavní cíle. Prvním bylo určit mléčné výrobky, které jsou pro tuto věkovou kategorii vhodné, a ty, které jsou méně vhodné nebo nevhodné. Druhým hlavním cílem bylo edukovat o správné výživě v oblasti konzumace mléčných výrobků personál těch mateřských škol, kde by druh a množství podávaných mléčných výrobků byly nevyhovující. Teoretická část popisuje složení mléka a mléčných výrobků, podtrhuje především složky mléka, nad kterými je potřeba se zamyslet a zaměřit se na ně, a jejich význam pro lidský organismus. Dále popisuje význam mléka a mléčných výrobků pro předškolní děti, uvádí, které mléčné výrobky jsou pro tyto děti vhodné a které naopak nevhodné. V neposlední řadě uvádí také doporučené denní dávky těchto výrobků pro splnění spotřebního koše. Pro účely vypracování praktické časti byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, metoda pozorování, dotazování a práce s dokumentací. Techniku tvořil polo-strukturovaný rozhovor a hodnocení jídelních lístků v mateřských školách. Polo-strukturovaný rozhovor za pomoci dotazníku byl zajištěn přímým kontaktem. Výzkumný soubor tvořil personál 6 mateřských škol v Jihočeském kraji. Z výsledků práce vyplývá, že personál mateřských škol je dobře informován o problematice konzumace mléčných výrobků, ale přesto se mu nedaří naplňovat spotřební koš v oblasti mléka. Dle personálu se spotřební koš v oblasti mléka daří naplňovat ze 75% 4 mateřským školám z 6. Zbylé 2 mateřské školy dle personálu spotřební koš v oblasti mléka naplní pouze z 50%. Spotřební koš v oblasti mléčných výrobků se jim ale naplňovat daří, protože do svačin podávaných v mateřských školách jsou často zařazovány ovocné jogurty, tvarohy nebo různé druhy tvarohových pomazánek. Spotřební koš v oblasti mléčných výrobků je tedy v 5 z 6 mateřských škol naplněn až z 93%. V jedné mateřské škole se nedaří ani to. Kvalita mléčných výrobků podávaných v mateřských školách hodnocená dle obsahu energie, sacharidů, cukrů, tuků a bílkovin vzhledem k věku strávníků je průměrná, většinou se pověření členové personálu řídí při výběru cenou a složením mléčného výrobku. Někteří z nich jsou ovlivněni spíše cenou výrobku, pak přestává být kvalita důležitá, jiní se řídí spíše složením výrobku, a pro to, aby mléčný výrobek byl kvalitní, dělají maximum, což zahrnuje i možnost, že si jej vyrobí sami. Reklama při výběru mléčného výrobku nehraje žádnou roli.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.