Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Metody získávání a využití olejů ze semen révy vinné
Hrnčiříková, Karolína
Bakalářská práce „Metody získávání a využití olejů ze semen révy vinné“ se zabývá problematikou získávání a následného využití tohoto oleje. Literární část se věnovala nejen podrobným složením bobule révy vinné, ale také matolinou a technologickou separací semen. Dále konstatuje různé technologické postupy výroby oleje, konkrétní obsahové složení oleje ze semen révy vinné a klade důraz na jejich následné využití. Poslední kapitola se zabývá typy jedlých olejů. Praktická část měla za cíl senzorické zhodnocení vybraných jedlých olejů, ale hlavně oleje ze semen révy vinné, pomocí dotazníkového šetření. K porovnání byly vůně, chuť, vzhled a harmonie šesti vzorků jedlých olejů. Byla využita spektrofotometrická úsečka k porovnání intenzity barev použitých olejů. Konečné hodnocení se tvořilo pomocí stobodové tabulky dle OIV.
Sekundární produkty révy vinné a vína
Cenková, Lenka
Diplomová práce se zabývá nejprve obecně složením hroznu a látkovým složením moštu. Následuje popis vybraných konzumovatelných sekundárních produktů jako je mošt, dealkoholizované víno, džem, marmeláda, rosol, želé, olej z hroznových semen, mouka z hroznových semen. Dále popisuje ostatní sekundární produkty jako jsou matolina a réví a jejich využití a zmíněn je i nezanedbatelný odpad vznikající při pěstování révy a výrobě vína a jeho možné zužitkování. V praktické části je popsán postup výroby révového moštu a rosolu z odrůd Veltlínské zelené a Dornfelder. Vzorky rosolů z Veltlínského zeleného a Dornfeldru jsou pak spolu s dalšími 6 vzorky obdobných produktů (5 z toho vyrobených z révy vinné v jiných vinařstvích, 1 z třešní) v další části práce senzoricky hodnoceny a analyticky měřeny v laboratoři. Zjištěné výsledky jsou zpracovány do tabulek, grafů, statisticky vyhodnoceny a slovně okomentovány.
Hodnocení účinnosti separačního zařízení při separaci semen z matolin
Müller, Petr
Tato diplomová práce byla zaměřena na hodnocení účinnosti separačního zařízení při separaci semen z matoliny. V první kapitole je popsána charakteristika matoliny a jak se získává. Ve druhé kapitole byla práce zaměřená na možnosti využití matoliny v oblasti odpadového hospodářství a potravinářském průmyslu. V následující kapitole se práce zabývá technologii separace a její technické zabezpečení, kde jsou popsány jednotlivé technologie a postupy separace. Dále práce poukazuje na technologické možnosti sušení semen révy vinné po separaci. V experimentální části je práce zaměřená na hodnocení separace u vybraných odrůd. Toto hodnocení je doplněno tabulky a grafy o výsledcích pokusu. V poslední kapitole se diplomová práce zaměřuje na stanovení nákladů na separaci semen a návrhem technologické linky pro střední a velké vinařské provozy. Technologické provozy jsou doplněné o modelové návrhy mobilní a stacionární linky.
Porovnání kvality vajec v závislosti na způsobu krmení
PROCHÁZKOVÁ, Alice
Tématem diplomové práce je Porovnání závislosti kvality vajec na způsobu krmení. Cílem této práce bylo sledovat, zda se změní kvalita slepičích vajec po přidání drcených vinných semen do krmné směsi nosnic. Vinná semena vznikají jako vedlejší produkt při výrobě vína a obsahují velké množství biologicky aktivních látek a vhodných kyselin, které mohou zlepšit konverzi krmiva a současně zlepšit technologické vlastnosti vajec. Zpracováním vinných semen zároveň dochází k efektivnímu využití obtížně likvidovatelných rostlinných zbytků ve vinicích. Pokus probíhal ve 2 pokusných období a do každého období bylo zařazeno 100kusů nosnic, které byly rozděleny do pokusné a kontrolní skupiny. V kontrolní skupině byly nosnice krmeny standardní směsí N2 a v pokusné skupině byl v krmné směsi přídavek 5 hmotnostních procent drcených vinných semen. Vejce byla odebírána denně a jednou za dva týdny proběhla analýza technologických vlastností vajec. Výsledky pokusu ukázaly, že přídavek drcených vinných semen, obsahujících biologicky aktivní látky neměl statisticky významný vliv na kvalitu a vybrané technologické parametry vajec. Jako statisticky významný byl potvrzen pouze vliv na sílu skořápky vajec.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.