Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti pěstování luskovin v různých systémech zemědělství ČR
Plchová, Radka
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení možnosti pěstování luskovin v různých zemědělských systémech České republiky. V literární rešerši této práce jsou nejprve představeny více a méně známé druhy luskovin a jejich podmínky pěstování. Dále jsou popsány jednotlivé zemědělské systémy - konvenční, integrované a ekologické zemědělství. Luskoviny jsou vhodné pro pěstování ve všech těchto systémech, ovšem v případě ekologického zemědělství je zvýšené riziko napadení škodlivými patogeny s odrazem v redukci výnosu a jeho kvalitě. V praktické části práce jsou prezentovány výsledky z nádobového experimentu se sójou luštinatou, kde byly sledovány výnosové a kvalitativní parametry v závislosti na úpravě environmentálních podmínek.
Současné využití zrnin a olejnin pro krmení hospodářských zvířat
JURA, Dominik
Obiloviny jsou významným zdrojem dusíkatých látek a energie ve formě škrobu. Obsahují v menší míře také antinutriční látky, jako alkylresorcinoly, neškrobnaté sacharidy, kyselinu fytovou a další. Pro krmení hospodářských zvířat, se zpracovávají a upravují zejména extrudací, lisováním, sušením a dalšími způsoby. Luskoviny jsou zdrojem dusíkatých látek. Jsou hojně využívány, jak pro tvrdá, zralá semena, tak pro sklizeň zelené hmoty. Často mohou plnohodnotně nahradit olejniny v krmných směsích a jsou nezbytnou složkou krmných směsí. Olejniny jsou cennou komponentou krmných směsí. Vyznačují se především vysokým obsahem tuku. Odpadem průmyslového zpracování olejnatých semen vznikají výlisky, nebo extrahované šroty, které jsou hojně využívány jako složky krmných směsí. Tyto komponenty mají, vedle vysokého obsahu tuku, i vysoký obsah bílkovin.
Možnosti využití luskovin v pícninářství
Paulová, Nikol
Práce pojednává o nejvýznamnějších luskovinách, které se využívají pro pícninářské účely v ČR. Objemná píce může být zkrmována hospodářským zvířatům ve formě zeleného krmení, siláže či upravené horkovzdušným sušením. Vhodnost jednotlivých druhů pro tato technologická zpracování je v práci zmíněna. Zařazení luskovin do osevního postupu s sebou nese výhody plynoucí z jejich biologických vlastností. Je vyzdvihnuta schopnost fixovat vzdušný dusík, což má za následek snížení nákladů na dusíkatá hnojiva a může pozitivně ovlivňovat výnos následných plodin. Práce se zabývá způsoby pěstování a zaměřuje se na agrotechniku luskovin setých v čisté kultuře i ve směskách. Pěstování ve směskách při správné volbě komponentů snižuje negativní vlastnosti druhů, které se projevují při jejich pěstování v monokultuře. Součástí práce je vyčíslení nákladů na výrobu hrachu s podsevem vojtěšky pro konkrétní podnik.
Půdoochranné technologie u třech nejpěstovanějších luskovin v ČR
Koukolíček, Jan ; Pulkrábek, Josef (vedoucí práce) ; Milan, Milan (oponent)
Na pozemcích ZD Nečín byl prováděn pokus, který měl ověřit 3 půdoochranné technologie u třech nejpěstovanějších luskovin v ČR. Z půdoochranných technologií bylo zvoleno hluboké kypření, mělká podmítka a půda bez zpracování. Z luskovin byl zvolen ozimý hrách, který byl vyséván ve dvou termínech na podzim a následně na jaře. Z dalších byly na jaře vysévány klasický jarní hrách, lupina úzkolistá, lupina bílá a sója. U zpracování půdy bylo sledováno půdní utužení a půdní vlhkost. U luskovin bylo provedeno vegetační pozorování, předsklizňové a posklizňové hodnocení.
Vývoj trhu s vybranými druhy plodin využitelnými k produkci bílkovinných koncentrátů
TŘÍŠKA, Libor
Diplomová práce se zabývá vývojem trhu s bílkovinnými plodinami. Literární přehled pojednává jednak o rozdělení a morfologii luskovin, tak o struktuře a látkovém složením semen vybraných druhů (hrachu setého, sójových bobů a lupiny). Literární rešerše dále pojednává o výrobě bílkovinných koncentrátů a jejich komerčnímu využití. Praktická část se zabývá převážně analýzou vývoje trhu vybraných druhů luskovin v České republice zejména v letech 2000 - 2015, v komparaci s vývojem trhu jednotlivých evropských států (Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Francie). Výstupem diplomové práce je statistické utřídění dostupných dat do přehledných grafických a tabulkových výstupů, nechybí zhodnocení vývoje časové řady jednotlivých plodin jak v České republice, tak ve vybraných státech.
Analýza vybraných potravin metodou NIR
Bočková, Tereza
BOČKOVÁ, T. Analýza vybraných potravin metodou NIR, Diplomová práce, MENDELU v Brně, 2015, 72s. Cílem práce bylo posoudit různorodé vzorky vybraných regionálně pěstovaných obilnin, olejnin a luskovin pomocí NIR analyzátoru DA 7200 a výsledky porovnat s tabulkovými hodnotami a chemickým rozborem. Celkem bylo použito 26 vzorků. Pro celá, drcená a mletá zrna a semena byla podle typu vzorku provedena analýza vlhkosti, obsahu hrubého proteinu, hrubé vlákniny, hrubého tuku a škrobu. Stanovení hrubého proteinu bylo ověřeno chemickou laboratoří. NIR měření ukázalo nesrovnalosti v případě vyhodnocení jednotlivých látek pro celá, drcená a mletá zrna nebo semena, přestože pro úpravu drcením a mletím byl použit vždy týž celý vzorek dané plodiny a naměřené hodnoty by se tedy měly shodovat. Zjistili jsme například obsah hrubého proteinu ve vzorku pšenice Apache (Litava) NIRS analýzou 129,3 +- 1,78 g.kg-1 pro celá zrna, 116,5 +- 0,72 g.kg-1 pro drcená zrna a 100,9 +- 2,71 g.kg-1 pro mletá zrna. Chemickým rozborem jsme pro stejný vzorek zjistili hodnotu 120,8 g.kg-1, podle různých zdrojů by se obsah hrubého proteinu v pšenici měl pohybovat mezi 118 a 132,1 g.kg-1. Při vyhodnocení charakteristik všech celých, drcených a mletých vzorků vycházel obsah hrubého proteinu 135,6 +- 8,78 g.kg-1 pro celé, 132,3 +- 9,97 g.kg-1 pro drcené a 130,5 +- 11,55 g.kg-1 pro mleté vzorky. Vzhledem k tomu, že výsledky měření dusíkaté složky většinou dobře odpovídaly chemickým rozborům i tabulkovým hodnotám, je patrné, že přístroj pracuje správně. Závěry diplomové práce však přinášejí předpoklad, že nastavení přístroje zatím není vhodné pro provádění rutinních vícečetných analýz různých materiálů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.