Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin.
Studená, Hana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Bc. Hana Studená Školitel: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Konzultant: RNDr. Anna Polášková Název diplomové práce: Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin Hlavním cílem práce bylo ověření kvality plodů bezu černého v odrůdách Sambo, Sambu, Samdal, Samyl a bezu planém dle vybraných zkoušek dle ČL 2009 a ČFK 1. Byla stanovena ztráta sušením, celkový popel, popel nerozpustný v kyselině chlorovodíkové. Další náplní této práce bylo porovnat vybrané odrůdy bezu černého z hlediska obsahu anthokyanů v různých částech plodů. Byla použita nová modifikace spektrofotometrického stanovení pH-diferenční metodou, u které byla ověřena linearita a přesnost stanovení. Dále byla sledována stabilita vzorků za daných podmínek. Byl pozorován úbytek obsahu anthokyanů, který byl menší než 10 %. Nejvyšší obsah anthokyanů byl stanoven u kultivaru Samyl, Samdal, nejnižší u odrůdy Sambu a bezu planého. Ačkoliv se zastoupení anthokyanů v jednotlivých částech plodu lišilo, u všech plodů byl obsah anthokyanů v exokarpu vždy vyšší než dužnině. Tento fakt je potřeba brát v úvahu při zpracování plodů pro farmaceutické a potravinářské účely. Klíčová slova: Sambucus nigra, Sambuci fructus, anthokyany
Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin.
Studená, Hana ; Spilková, Jiřina (vedoucí práce) ; Kašparová, Marie (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Bc. Hana Studená Školitel: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Konzultant: RNDr. Anna Polášková Název diplomové práce: Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin Hlavním cílem práce bylo ověření kvality plodů bezu černého v odrůdách Sambo, Sambu, Samdal, Samyl a bezu planém dle vybraných zkoušek dle ČL 2009 a ČFK 1. Byla stanovena ztráta sušením, celkový popel, popel nerozpustný v kyselině chlorovodíkové. Další náplní této práce bylo porovnat vybrané odrůdy bezu černého z hlediska obsahu anthokyanů v různých částech plodů. Byla použita nová modifikace spektrofotometrického stanovení pH-diferenční metodou, u které byla ověřena linearita a přesnost stanovení. Dále byla sledována stabilita vzorků za daných podmínek. Byl pozorován úbytek obsahu anthokyanů, který byl menší než 10 %. Nejvyšší obsah anthokyanů byl stanoven u kultivaru Samyl, Samdal, nejnižší u odrůdy Sambu a bezu planého. Ačkoliv se zastoupení anthokyanů v jednotlivých částech plodu lišilo, u všech plodů byl obsah anthokyanů v exokarpu vždy vyšší než dužnině. Tento fakt je potřeba brát v úvahu při zpracování plodů pro farmaceutické a potravinářské účely. Klíčová slova: Sambucus nigra, Sambuci fructus, anthokyany

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.