Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vztah SNP v genu pro leptin a parametrů vnitřního prostředí býků Českého strakatého skotu
Lysáková, Eva
Kvalita masa skotu je ovlivňována různými faktory. Jednotlivé faktory na sebe také vzájemně působí. V této diplomové práci šlo o prověření vztahu vybraných SNP v genu pro leptin s konkrétními hormony a metabolity, které mají následný vliv na kvalitu masa a také na celkový zdravotní stav jedinců. Do výzkumu bylo zapojených 99 býků plemene Český strakatý skot. Zkoumanými parametry byly insulin, glukóza, cholesterol, triacylglycerol, neesterifikované mastné kyseliny a kyselina betahydroxymáselná. Ve zkoumaném souboru nebyla prokázána statisticky významná korelace mezi polymorfismy v genu pro leptin a sledovanými parametry. Pouze u cholesterolu a glukózy byl prokázán vztah, je však potřeba brát do úvahy další faktory, které hladiny těchto látek ovlivňují.
Ketolátky a volné mastné kyseliny v mléce vysokoužitkových krav
NOVÁ, Hana
Cílem předkládané diplomové práce bylo vyhodnotit výskyt ketolátek a volných mastných kyselin v mléce vysokoužitkových krav. Ketóza je velmi časté metabolické onemocnění u dojnic, jejímž důsledkem je snížení produkce mléka, narušení plodnosti a častější výskyt dalších onemocnění. Ketózy jsou nejen závažnými zdravotními, ale i ekonomickými problémy, kterým lze předejít vyvážeností krmné dávky respektující fyziologické potřeby pokrytí energetického výdeje po porodu a v počátku laktace vysokoužitkových krav. Sledování proběhlo v roce 2016 v chovu Chyšná, který je jedním ze středisek Agrodružstva Košetice a. s. Celkem bylo sledováno 1 407 krav v průběhu 6 kontrol užitkovosti (od ledna do června 2016). Výskyt subklinických ketóz byl definován podle obsahu ketolátek v mléce (aceton a kyselina betahydroxymáselná). Kritické se ukázalo období prvních 12 dní laktace, kdy byl výskyt subklinických ketóz nejvyšší, výskyt tohoto onemocnění byl však nižší než v jiných chovech. V chovu Chyšná je nízký výskyt subklinických ketóz ovlivněn hlavně zootechnickou prací a spoluprácí s krmivářským poradcem a firmou na výrobu krmných směsí. Mezi preventivní postupy lze doporučit pravidelné analýzy krmiv a vyšetření volných mastných kyselin a ketolátek v mléce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.