Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů
Andrýsek, Lukáš
Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na téma Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů. V rámci praktické části byl proveden maloparcelní polní pokus s cílem prověřit účinek mimokořenové výživy hnojivy od firmy Klofáč spol. s r.o. na kvalitu a výnos cukrové řepy. Testována byla listová hnojiva Insenol, Carbon Si, Fumag 6NK Ca, Sulfika SB-C, Carbon Bor K. U všech zmiňovaných hnojiv byl prokázán příznivý vliv na technologickou jakost cukrové řepy. Došlo ke snížení obsahu škodlivého alfaaminodusíku, hodnoty se pohybovaly maximálně do 20 mg na 100 g řepy, snížil se i obsah rozpustného popela. Maximální hodnoty dosahovaly pouze do 0,34 %. Výrazně se zvýšila cukernatost a vyzrálost cukrovky. Hodnoty MB faktoru se pohybovaly v rozmezí 11,1 až 14,3. Mimokořenová výživa přispěla ke sklizni vysoce kvalitní suroviny pro následné zpracování. Bezesporu k tomu přispěly i příznivé povětrnostní podmínky a kvalitní základní agrotechnika.
Vliv výživy na produkci, kvalitu produkce a zdraví vysokoužitkových dojnic
Martinková, Lucie ; Hučko, Boris (vedoucí práce) ; Kodeš, Alois (oponent)
Cílem této bakalářské práce je shromáždění poznatků o vlivu výživy na produkci, kvalitu produkce a zdraví vysokoužitkových dojnic. Práce je tematicky rozdělena do čtyř bloků. V úvodu se pojednává o trávicí soustavě přežvýkavců a následně o mechanismu a fyziologii trávení. Krávy jsou pastevní, přežvýkavá zvířata a je to právě ruminace, která dává skotu výjimečné postavení mezi ostatními zvířaty. Díky fermentačním procesům v bachoru mohou krávy přeměnit píci s nízkou koncentrací živin na vysoce kvalitní potraviny jako je mléko a maso. Nesprávné fungování, či poranění trávicího traktu může dojnicím způsobit velké produkční i zdravotní problémy. Následující část je věnována problematice mléčné žlázy. Popisuje její stavbu, tvorbu mléka a v neposlední řadě složení mléka. Protože mléko a mléčné výrobky patří k základním potravinám ve výživě lidí, je produkce mléka, tím pádem i zdraví a funkčnost mléčné žlázy alfou a omegou chovu dojného skotu. Třetí část této práce je věnována krmivům používaných ve výživě skotu. Především je zde věnován důraz vlivu poměru živin v krmné dávce na zdraví dojnic, množství a kvalitu jejich produkce. Důkladně je zde rozebrána energie a dusíkaté látky, jejich potřeba pro dojnice a stanovení těchto výživových hodnot v krmivu. Celá práce je zakončena tím nejdůležitějším. To je výčet negativních aspektů, vznikajících zejména nesprávnou výživou vysokoužitkových dojnic. Jedná se především o zdravotní stav, množství a složení mléka, poruchy tvorby mléčných složek a následná kontrola produkce mléka pomocí kontroly užitkovosti. Největší pozornost je věnována produkčním chorobám jako jsou alkalóza, acidóza a ketóza, neboť často předcházejí různým chorobám, které v chovu způsobují velké produkční i ekonomické ztráty.
Vliv přípravku Terra-Sorb na výnos a kvalitu polních plodin
Doležal, Jiří
Diplomová práce je zaměřena na ověření vlivu přípravku Terra-Sorb, obsahujícího volné aminokyseliny, na výnos a kvalitu u vybraných polních plodin. Hlavní pozornost je věnována především uplatnění dusíku a aminokyselin ve výživě rostlin. Toto je rozebíráno zejména v rámci literární rešerše, která je také zaměřena na příjem živin a mimokořenovou výživu polních plodin. Praktická část se zaměřuje zejména ověřením účinků přípravku Terra-Sorb. Jeho účinky byly posuzovány v rámci jednoletých i víceletých maloparcelních pokusů na lokalitě ve Velké Bystřici. Ověřovány byly různé aplikace přípravku Terra-Sorb na ozimé pšenici, cukrové řepě a jarním ječmeni. U jednotlivých plodin byl hodnocen výnos i kvalita produkce.
Kořenový systém ve vazbě na produkci a zdraví rostlin
Minaříková, Ladislava
V roce 2013 byla v polním a nádobovém experimentu měřena a hodnocena velikost kořenového systému odrůd jarního ječmene. V polních pokusech byla velikost kořenového systému měřena pomocí elektrické kapacity ve třech růstových fázích (sloupkování, metání a plnění zrn) na dvou lokalitách. V nádobovém pokusu se měřila velikost kořenového systému metodou soil-core a následnou digitální analýzou obrazu u čtyř odrůd ve čtyřech vláhově rozdílných variantách. V nádobovém pokusu dosahovala největší velikosti kořenového systému odrůda Bojos. U polního pokusu dosahovala odrůda Kangoo v obou lokalitách největší velikosti kořenového systému. Nejmenší velikost kořenového systému byla naměřena u odrůd Zhana v lokalitě Hrubčice a Vendela v lokalitě Želešice. Tyto odrůdy dosahovaly pouze 55 a 58% velikosti kořenového systému odrůdy Kangoo. Větší kořenový systém je předpokladem k vývoji silnějšího stonku a listového aparátu, který se snadněji vypořádá s prostředím a stresovými faktory, což v konečném důsledku vede ke zvýšení výnosů

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.