Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 31 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aflatoxin M1 v mléce v závislosti na ročním období
ROHRBACHEROVÁ, Tereza
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnocení přítomnosti aflatoxinu M1 (AFM1) v mléce v závislosti na ročním období. Stanovení AFM1 v bazénových vzorcích syrového kravského mléka bylo provedeno ve čtyřech ročních obdobích roku 2022 u 172 vzorků mléka z 30 farem. Byla použita testovací souprava Charm MRL AFM1 (Charm), která umožňuje kvantitativní stanovení AFM1. Nejvyšší zastoupení vzorků, u kterých byl AFM1 detekován, bylo pozorováno v podzimním období (18,6 %), nejnižší v letním období (9,4 %). Z celkového počtu 172 analyzovaných vzorků byly pouze dva vzorky s hodnotou přesahující MRL Evropské unie (tj. 0,05 ug/kg). Průměrný obsah AFM1 v mléce za rok 2022 činil 0,0037 ug/l.
Vliv vybraných faktorů na mléčnou užitkovost ovcí na bázi plemene lacaune
Konečná, Leona
Cílem disertační práce bylo zhodnocení vlivu vybraných faktorů na ukazatele kvality a kvantity organického ovčího mléka ve stádě kříženek plemen lacaune (LC) a východofríská ovce (VF). Do výzkumu bylo zařazeno v roce 2009 90 bahnic, v roce 2010 88 bahnic na první až páté laktaci. Jednotlivá měření denní dojivosti a odběry vzorků mléka probíhaly vždy v květnu až září. Ze vzorků mléka se stanovovaly: obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (K) a laktózy (L). U vybraných bahnic (24 kusů v roce 2009 a rovněž 24 kusů v roce 2010) se stanovovaly ještě obsahy močoviny (Moč), dále pH, titrační kyselost (TK), počet somatických buněk (PSB), syřitelnost (Syř), jakost sýřeniny (JS) a počet somatických buněk (PSB). Byly hodnoceny vlivy roku sledování, fáze laktace, genotypu, pořadí laktace, četnosti vrhu a věku bahnice na tyto vybrané ukazatele kvality ovčího mléka a na nádoj (N). Rok sledování statisticky průkazně ovlivnil všechny ukazatele s výjimkou nádoje. U vybrané skupiny ovlivnil průkazně i nádoj a v rámci hodnocení dalších ukazatelů měl průkazný vliv na pH a PSB. Fáze laktace měla průkazný vliv na nádoj (N) a všechny ostatní ukazatele s výjimkou PSB. Genotyp měl průkazný vliv na N a všechny základní složky mléka s výjimkou obsahu B. U vybrané skupiny průkazně ovlivnil pouze obsah L, B a K. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo N a obsah všech základních složek mléka u obou souborů, u vybraných bahnic dále pH a TK. Četnost vrhu statisticky průkazně ovlivnila všechny ukazatele u základního souboru s výjimkou laktózy. U výběrového souboru bahnic byl vliv četnosti vrhu na všechny ukazatele neprůkazný. Věk bahnic měl průkazný vliv na všechny ukazatele základního souboru. U vybraných bahnic v rámci dalších ukazatelů průkazně ovlivnil pH a TK
Stanovení kvalitativních parametrů dojeného mléka indikující zdravotní stav dojnic
PROKOP, Daniel
V době, kdy se k dojení mléka využívají výhradně automatické systémy je důležité vyhodnocovat kvalitu mléka nejlépe v reálném čase, aby bylo možné zachovat vyso kou kvalitu produktů a zároveň včasně detekovat zdravotní problém u dojnice. Při včasné detekci zdravotního problému u dojnice, který lze detekovat změnou v kvalitě mléka, je možné také snížit náklady na její léčbu a eliminovat finanční ztráty během období, kdy mléko nemůžeme zpeněžovat. Pro efektivní zhodnocení kvality nadoje ného mléka je vhodné monitorovat následující parametry: počet somatických buněk, vodivost, obsah tuku, bílkovin, laktózy a močoviny. V bakalářské práci jsou uvedeny hladiny výše zmíněných veličin, které indikují změny v kvalitě dojeného mléka, vnitřní a vnější vlivy, které je ovlivňují a také metody pro jejich detekci a vyhodnocení.
Složení kolostra a mléka ve vztahu k biochemickému profilu krve u koz
Korbélyiová, Lenka
Hlavním tématem této diplomové práce bylo studovat změny kozího kolostra a mléka v průběhu laktace a souvislosti jejich složení a biochemických parametrů krve koz. V literárním přehledu jsou shrnuty základní informace o kozím mléce, jeho produkci, o faktorech působících na jeho kvalitu a o tom, jak působí výživa na složení kozího mléka. Praktická část této práce je věnována vyhodnocení výsledků vyšetření kozího mleziva a mléka a jejich porovnání ve vztahu k fázi laktace a k biochemickým vyšetřením krve těchto zvířat. Pro účely této studie bylo po dobu 30 dní sledováno 15 koz mléčného plemene bílá krátkosrstá, v průběhu tohoto období byly devětkrát odebrány vzorky kolostra a mléka a třikrát krev pro vyhodnocení biochemického profilu. Ve vzorcích mleziva a mléka byl stanoven obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, počet somatických buněk a elektrická vodivost. Tyto výsledky byly srovnány s výsledky jiných studií, naměřené hodnoty se přibližovaly výsledkům jiných studií a byl zjištěn také obdobný průběh laktace v závislosti na době od porodu. Dále byly vypočteny korelační koeficienty mezi parametry mleziva/mléka a hodnotami biochemického vyšetření krve koz. Výsledky vzájemných vztahů krevních biochemických parametrů a složení kolostra/mléka nedokladují jednoznačný vztah biochemických parametrů krve a složení kolostra a mléka. Vzhledem ke značnému množství faktorů, které mohou ovlivnit jak složení kolostra a mléka, tak koncentraci sledovaných biochemických parametrů krevní plazmy, by bylo vhodné provést další výzkum zaměřený na souvislosti mezi těmito ukazateli u dojených koz.
Vliv doby skladování na mikrobiologickou jakost mléka
Hrabová, Eliška
Bakalářská práce se zabývá vlivem doby skladování na mikrobiologickou jakost mléka. Zaměřuje se na mléko jako universální potravinu a podrobně rozebírá jeho jednotlivé složky. Blíže je charakterizována problematika, týkající se hygieny získávání mléka, jenž má vliv na dobu údržnosti. Způsob ošetření mléka po nadojení a podmínky jeho skladování mohou ovlivnit výskyt nežádoucí mikrobioty v mléce. Doba skladování má vliv na mikrobiologickou jakost mléka a to v celém procesu jeho zpracování. Záleží také na teplotě během skladovacího procesu a na počáteční hladině mikrobiální kontaminace mléka. Mikroorganismy v mléce způsobují nežádoucí chemické, senzorické i technologické změny. Pro zabránění pomnožení nežádoucích mikroorganismů v mléce je nutné dodržet správnou hygienickou a výrobní praxi. K zajištění zdravotní nezávadnosti a prodloužení trvanlivosti mléka se využívá tepelný záhřev mléka, při kterém dochází k usmrcení převážné části vegetativních forem mikroorganismů.
Produkce a složení kozího mléka
Baďurová, Tamara
Ve své bakalářské práci jsem se nejprve zaměřila na význam chovu koz a na důvody proč kozy chováme. Pár větami jsem zpracovala, jaké jsou rozdíly mezi kravským a kozím mlékem v jejich kvalitě a složení. Největší části bakalářské práce zahrnují faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. Kvalita mléka souvisí se složením mléka a dojivostí koz. Zaměřila jsem se především na faktory, které ovlivňují obsah tuku, bílkovin, laktózy, minerálních látek, vitaminů, mikroorganismů, somatických buněk a reziduí inhibičních látek. Druhá část je zaměřena na faktorech ovlivňující dojivost koz. Mezi tyto faktory patří stádium laktace, pořadí laktace, čas a správnost dojení, frekvence dojení, stádium březosti, počet narozených kůzlat, počasí, stresově faktory, velikost vemene, tělesný rámec a živá hmotnost, výživa, způsob chovu, hormony, plemeno, individualita, pohyb, říjový cyklus, věk a zdravotní stav. Na závěr jsem pár větami navrhla jak a kdy odebírat kontrolní vzorky kozího mléka, jak stanovit dojivost koz a nechat laboratorně stanovit vybrané složky mléka, jako jsou tuky, bílkoviny, laktóza, somatické buňky a mikroorganismy.
Konzumace mléka a mléčných výrobků v kontextu laktózové a kaseinové intolerance
PÍCHA, David
Bakalářská práce je zaměřena na téma konzumace mléka a mléčných výrobků v kontextu laktózové a kaseinové intolerance. Teoretická část se zabývá složením mléka, jeho výrobou, rozdělením, různými druhy intolerancí a prospěšností pro zdraví. Tato práce se taktéž zaměřuje na různé druhy mléčných výrobků. Praktická část práce se zaměřuje na dotazník k tématu konzumace mléka a jeho následnému vyhodnocení. Cílem práce bylo odhalit, jak často a jestli dotazovaní respondenti mléko a mléčné výrobky konzumují, jejich preference při výběru a procentuální množství intolerance na laktózu a kasein v populaci. Vedlejším cílem bylo připravit ucelenou práci, která může být použita při výběru mléka a nabídne dostatek informací k tématu, které v poslední době dostává hodně prostoru v médiích a na internetu obecně.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 31 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.