Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ovlivnění jakostních parametrů drůbežího masa netradičními krmivy
Voborná, Veronika
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem netradičních krmiv na jakostní parametry drůbežího masa. V současné době se stále hledají netradiční krmiva, která by mohla zlepšit kvalitu drůbežího masa nebo snížit celkovou cenu krmiva. Z hlediska fyzikálních vlastností se drůbeží maso vlivem netradičních krmiv liší v pH, ztrátě masové šťávy a pevnosti ve střihu. Ztrátu masové šťávy snižuje přídavek ptačího zobu lesklého, brokolice nebo třapatky nachové do krmiva. Pevnost drůbežího masa ve střihu snižuje přídavek česneku nebo česnekové slupky v krmivu. Nutriční hodnota drůbežího masa se liší v obsahu tuků, cholesterolu, bílkovin a popelovin. Obsah popelovin zvyšuje přídavek guarové moučky a cukrového sirupu. Senzorické vlastnosti jsou odlišné především ve světlosti barvy drůbežího masa, dále v křehkosti, šťavnatosti, chuti a chutnosti. Z technologických vlastností se liší vaznost drůbežího masa, která se přídavkem třapatky nachové v krmivu zvyšuje.
Způsoby omračování jatečné drůbeže a jejich vliv na kvalitu masa
Popelková, Zuzana
Podstatou omračování je navodit u drůbeže bezvědomí, které umožní zabití dle welfare bez vnímání bolesti. K omráčení lze využít elektrické, plynné nebo mechanické způsoby omračování. Elektrické omračování drůbeže se provádí proudícím elektrickým proudem buď skrz hlavu "nasucho" nebo celé tělo. K omráčení skrz celé tělo se používá vodní lázeň. V obou případech, elektrické omračovací metody zahrnují navěšování živé drůbeže na zpracovatelskou linku, která má řadu nevýhod: nedostatečné welfare zvířat, značné poškození produktu a obtížné pracovní podmínky. Plynné omračování se provádí za použití modifikované atmosféry nebo nízkého atmosférického tlaku. Obě metody zlepšují welfare při porážce a kvalitu jatečně opracovaného těla a masa. Oproti elektrickému omračování jsou hlavní nevýhodou plynného omračování vysoké provozní náklady a složitá instalace. Obecně se mechanické omračování upoutaným projektilem častěji používá k zabití zraněné drůbeže, ale je možné jej využít v malém rozsahu pro větší drůbež jako jsou kachny, husy a krůty. Taktéž existují speciální způsoby porážení jatečné drůbeže, které se provádí v zemích Blízkého východu. Tato drůbež je porážena tzv. košer/halal podle židovského/islámského práva bez jakéhokoliv omráčení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.