Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aktivní přípravky na bázi koji fermentace a extraktů z vzácných hub
Živná, Kristýna ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací kultivace růstu vzácné houby korálovce ježatého na obilných substrátech za účelem následné fermentace s přídavkem vybraného zástupce mléčné bakterie. Teoretická část je zaměřena na popis vzácné houby a používaných obilných substrátů a charakterizaci jejich aktivních látek. Dále se zabývá mléčnou fermentací a její využití. V experimentální části byla optimalizována příprava obilného substrátu pro kultivaci korálovce ježatého. Jako nejvhodnější byla zvolena metoda očkování obilného substrátu tekutým myceliem v kombinaci s plotnovým. V této kombinaci nedochází k zasychání substrátu a mycelium roste rovnoměrně z obou stran substrátu. Následně bylo pomocí spektrofotometrických metod charakterizováno složení obilného substrátu s narostlým myceliem (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny). Nakonec byla provedena koji fermentace substrátu s narostlým myceliem bez a s přídavkem mléčné bakterie. Mléčná bakterie přidala výživovou hodnotu do produktu. Byly charakterizovány produkty fermentace (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny), a byla stanovena viabilita bakterií.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.