|
Optimalizace výživy a krmení v chovu dojeného skotu
ŠENKYPL, Petr
Diplomová práce se zabývá studiem faktorů ovlivňujících kvalitu výživy dojnic ve vztahu k produkci mléka. Ve vybraném zemědělském podniku, kde jsou chovány holštýnské dojnice, jsou krmné dávky hodnoceny na základě složení krmných diet a zabezpečení optimální potřeby energie a nutrientů pro produkci mléka. V práci jsou hodnoceny krmné dávky v průběhu sledovaného období a jejich optimalizace, rozbory krmiv a metabolické testy dojnic.
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Hodnocení kvality mléka v konvenčním a ekologickém chovu skotu.
TSCHERNAYOVÁ, Kateřina
V práci jsou srovnány dva podniky zaměřené na chov dojnic v Jihočeském kraji, z nichž jeden hospodaří konvenčním způsobem a druhý ekologicky. Obě farmy se nacházejí v podhůří Šumavy. Na farmách jsou chovány plemena Holštýn a Český strakatý skot, v počtech sto dojnic. Práce je zaměřená na složení krmné dávky, kvalitu zkrmovaných krmiv a jejich případný vliv na složení mléka. Bazénové vzorky mléka z ekologické a konvenční farmy jsou graficky srovnány s průměrem hodnot okresů České Budějovice a Český Krumlov a to v několika složkách, např. tuk, bílkoviny, SB, CPM, močovina. Dále byly analyzovány individuální vzorky skupiny dojnic na obsah kyseliny citrónové, pH a vodivost mléka.
|