|
Přesnost nakládky do závěsného horizontálního krmného míchacího vozu
PŘIBYL, Miroslav
Teoretická část diplomové práce s názvem "Přesnost nakládky do závěsného horizontálního krmného vozu" se zabývá historickým vývojem podávání krmiv skotu a současně využívaných trendů v podávání krmiv. V diplomové části je také popsána základní technologie výroby objemných a jadrných krmiv, nechybí ani moderní technika pro jejich distribuci, charakteristiku a způsob nakládání jednotlivých složek krmné dávky, jehož součástí je i vyhodnocení přesnosti nakládek jednotlivých komponentů. Diplomová práce se dále zabývá výběrem míchacího krmného vozu. Praktická část je zaměřena na vyhodnocení přesnosti nakládky do závěsného horizontálního krmného vozu.
|
|
Využití lososového oleje ve výživě psů a možnosti zchutnění granulovaných krmiv
HOUMANIOVÁ, Daniela
Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní poznatky z výživy psů, pojednávající zejména o možnostech a technice krmení, nutričních potřebách jednotlivých kategorií psů, rozdělení krmiv a využití lososového oleje jako doplňku stravy. Dalším cílem bylo provést preferenční test za účelem zjištění atraktivity lososového oleje pro psy. Do pokusu bylo zařazeno celkem 265 psů různých plemen, věkových i hmotnostních kategorií. Psům byly současně předkládány dva vzorky hypoalergenního granulovaného krmiva, z nichž jeden vzorek byl obohacen přídavkem lososového oleje, volby psů byly zaznamenány a následně vyhodnoceny. Dle výsledků psi statisticky průkazně preferovali vzorky s přidaným lososovým olejem, a to v 63,6% případů. Z výsledků je patrné, že lososový olej častěji preferovali psi s vyšší aktivitou, mladí jedinci a senioři, tyto rozdíly však nebyly statisticky průkazné.
|
|
Vliv krmení na senzorickou jakost kuřecího a rybího masa
Konečná, Kristýna
Tématem diplomové práce je Vliv krmení na senzorickou jakost kuřecího a rybího masa. Práce se zabývá významem a kvalitou kuřecího a rybího masa a popisuje, jaký byl vliv použitého krmení na jeho senzorickou jakost. Bylo sledováno, jak obsah tuku v krmivu měl vliv na senzorickou jakost kuřecí a rybí svaloviny. V pokusu s kuřecím masem byly použity 2 základní typy krmiva. Kontrolní skupina brojlerových kuřat byla krmena standardní krmnou směsí a pokusná skupina byla krmena směsí s 10% přídavkem řepkového oleje. Následně se senzorickou analýzou posuzovaly rozdíly mezi jednotlivými skupinami, použitými brojlery ROSS a COBB a také mezi jatečnými částmi (stehna a prsa). Ve druhé praktické části se hodnotilo maso pstruhů duhových, kteří pocházeli z 5 rybníků. Jejich krmiva se lišila především obsahem tuku. V senzorickém hodnocení se posuzovaly rozdíly senzorické jakosti mezi jednotlivými rybníky. Naměřené hodnoty se statisticky zpracovaly a graficky znázornily pomocí pavučinových grafů. Výsledky ukázaly, že přídavek řepkového extrahovaného šrotu do krmení brojlerů měl pozitivní účinek na senzorickou jakost hybrida ROSS pro prsní i stehenní svalovinu. U hybrida COBB nebylo prokázáno významné ovlivnění jakosti prsní ani stehenní svaloviny. U ryb byli nejlépe hodnoceni pstruzi z rybníků krmené směsí se středním obsahem tuku kolem 20 %.
|
|
Porovnání účinnosti peletovaného krmiva s obsahem hmyzu a směsi s běžným složením při odchovu okouna říčního (Perca fluviatilis) v poloprovozních podmínkách
NOVOTNÝ, Martin
Tato práce se zabývá možností využití hmyzu, jakožto potenciálního zdroje proteinů v umělém krmivu pro okouna říčního (Perca fluviatilis). V konvenčním krmivu bylo nahrazeno 25 % rybí moučky moučkou vyrobenou z dospělců cvrčka domácího (Acheta domestica) a larev potemníka peruánského (Zophobas morio). Proběhly celkem dva 12 týdnů dlouhé experimenty, první v Experimentálním rybochovném pracovišti a pokusnictví Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské Univerzity ve Vodňanech a druhý v komerčním provozu firmy Anapartners s.r.o. v Praze Horních Počernicích. Hodnoceny byly produkční ukazatele chovu a také proběhla analýza obsahu tuků a mastných kyselin ve svalovině ryb, jako důležitého ukazatele její nutriční hodnoty. Ryby krmené experimentálním krmivem vykázaly po skončení obou experimentů nižší délkový a hmotnostní přírůstek a horší konverzi krmiva oproti rybám krmeným kontrolní dietou. Během experimentu a po jeho skončení nebyl pozorován vliv krmiva na přežití ryb. Dále nebyly pozorovány změny v obsahu tuků ve svalovině ryb, nicméně byly pozorovány změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin. U ryb krmených experimentálním krmivem se mimo jiné zvýšil obsah kyseliny linolové (C18:2n-6) a také celkový obsah n-6 mastných kyselin, naopak obsah n-3 mastných kyselin ve svalovině klesl více nežli u ryb krmených krmivem kontrolním. To ovlivnilo i výsledné hodnoty poměru obsahu n-6 mastných kyselin ku n-3 mastným kyselinám, kdy se tento poměr výrazněji zvýšil u experimentální skupiny ryb. Změny v obsahu mastných kyselin ve svalovině byly malé a neovlivnily tak její nutriční hodnotu z pohledu lidské konzumace. Při dalších experimentech zabývajících se tímto tématem je nutno zaměřit se na otestování jiných druhů hmyzu či upravit množství substituované rybí moučky.
|
|
Vliv kvality a zpracování siláží a senáží na mléčnou užitkovost dojnic ve vazném ustájení
VŠETEČKA, Miroslav
Mléčná užitkovost dojnic je podmíněna především jejich výživou a zdravot-ním stavem. Dojnice nejefektivněji přeměňují objemná krmiva na mléko. V provozních podmínkách bylo provedeno hodnocení úrovně výživy, zpracování si-láží a senáží. Byla posuzována kvalita objemných krmiv, technika krmení a její vliv na mléčnou užitkovost ve vazném ustájení. Údaje byly sledovány za období let 2012 2015. Do sledování byly zařazeny dojnice holštýnského plemene a českého strakatého plemene. Data o průměrné denní užitkovosti byla sledována u všech dojených krav, které se aktuálně nacházely v laktaci v době sledování. Zjištěné údaje byly zaznamenány do grafů a tabulek a vyhodnoceny. Nejvyšších výsledků užitkovosti by-lo dosaženo v roce 2015, nejnižších výsledků užitkovosti bylo dosaženo v roce 2013.
|
|
Alimentární onemocnění zvířat v zájmových chovech
Kohoutová, Monika ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Hučko, Boris (oponent)
Práce se zabývá charakteristikou onemocnění, která vznikla jako důsledek špatné výživy zvířat. S ohledem na značnou šíři zadaného tématu, byla v souladu se stanoveným cílem a metodikou práce, hlavní pozornost věnována pouze jednomu druhu zvířat, kterým jsou kočky.
Úvodní část je zaměřena na představení hlavních pojmů a následuje problematika vnějších faktorů prostředí, mezi které patří ustájení, hygiena chovu koček a jejich krmení od narození. Zpravidla se v žádné literatuře nevyskytuje detailně přesné znění správné skladby krmné dávky, můžeme proto pouze pracovat s doporučenými hodnotami. Naší snahou bylo s využitím vědecké literatury vybrat zobecňující stanoviska k optimální skladbě krmiva, nutričním hodnotám a krmivům vhodných či nevhodných pro kočky domácí.
Nejdůležitější částí práce jsou onemocnění způsobená nevhodným krmením koček. Základními problémy spojenými s příjmem potravy jsou nechutenství, zvracení, průjem, zácpa a zubní kaz. Další část je zaměřena na obezitu, která je závažnou metabolickou poruchou, a způsobuje další těžká onemocnění. Následuje problematika potravních alergií a intolerancí.
V závěru práce jsou uvedeny podstatné problémy vyvolané nedostatkem některých složek potravy, způsobujícím potíže s osrstěním a kostrou.
Zdravotní problémy či poruchy, spojené s výživou jsou nejdříve charakterizovány, dále jsou popsány jejich příčiny, léčba i prevence. Léčbu těchto onemocnění zvládne v některých případech sám chovatel, v těžších případech je nutné se obrátit na veterinárního lékaře, který určí individuální léčebný plán.
|
|
Rizika onemocnění psů, spojená s nesprávnou výživou
Pečená, Jana ; Kodeš, Alois (vedoucí práce) ; Hučko, Boris (oponent)
V dnešní době je velice moderní vlastnit domácího mazlíčka. Jenom v České republice připadá na každou druhou domácnost jeden pes nebo kočka. S přibývající popularitou zájmových chovů se zvířata dostávají čím dál častěji do rukou laiků, kteří ne zcela přesně vědí, co opravdu zvíře potřebuje. V případě psů existuje mnoho organizací, které majitelům pomáhají psa cvičit, zabavit, dávají možnost účastnit se výstav či všemožně pečovat o jeho vzhled. Neexistuje ale dostatek organizací, které učí majitele, jak psa krmit, kolik živin který pes potřebuje například pro zdravý růst, lesklou srst či prováděné aktivity. Chovatelé a majitelé psů jsou pod vlivem reklamních agentur přesvědčováni o kvalitě jakýchsi krmných směsí a je čím dál méně majitelů, kteří se o kvalitní výživu opravdu zajímají.
Tato práce poskytuje obecný přehled základních složek krmiva, jejich důležitost pro fungování organismu a důsledky nesprávně vyváženého poměru mezi nimi. Následně se zaměřuje na nejčastější způsoby krmení psů, jejich charakteristiku, nevýhody a možná rizika způsobená nedostatečnou důslednosti při jejich zkrmování. Dále je zde uvedena řada problémů a onemocnění, která mohou vzniknout v důsledku neadekvátně vyvážené či nevhodně upravené stravy.
Je nutné pochopit závislost organismu na složkách potravy a zhodnotit míru jejich nezbytnosti v krmných dávkách. Stejně důležité je zvážit způsob krmení psů spolu s jejich riziky. Akceptovat rozdíl mezi vhodnými a nevhodnými surovinami pro psy a pro lidi.
Závěrem lze říci, že sestavení vyvážené krmné dávky je velice složitý proces, který pokud není bezchybný, způsobí snadno neblahé následky, na něž je nutné brát zřetel a snažit se jim předcházet.
|
|
Význam a využití rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L. ) ve veterinární medicíně
Lešnerová, Olga ; Lukešová, Daniela (vedoucí práce) ; Fernández Cusimamani, Eloy (oponent)
Bakalářská práce se zabývala především poznatky, které se týkají významnosti a potenciálního využití rakytníku řešetlákového (Hippophae rhammoides L.) ve veterinární medicíně. Jmenovat lze antioxidační a imunomodulační účinky, pozitivní vliv na kardiovaskulární systém nebo léčbu kožních onemocnění. Možné využití má rakytník také ve výživě zvířat, ke krmným účelům se nejčastěji využívá listů nebo výlisků. V práci lze získat informace o morfologii rostliny, nárocích na pěstování, výnosnosti a možnostech zpracování. Samostatná kapitola práce se týkala obsahových látek v jednotlivých částech rostliny, díky kterým se rakytník v posledních letech stává tak známým. Jeho potenciál se skrývá především ve využití bioaktivních látek v oblasti medicíny. V poslední části bakalářské práce byla graficky zpracována množství vybraných obsahových látek v plodech/šťávě a olejích rakytníku. V rámci dvou poddruhů rakytníků H. rhamnoides L. subsp. rhamnoides a H. rhamnoides L. subsp. sinensis byl srovnáván v plodech/šťávě vitamín C a v olejích vitamín E a karotenoidy. Množství extrahovaných látek bylo často ovlivněno použitou technologií zpracování. Při podrobném studiu a srovnání literárních zdrojů bylo zjištěno, že u poddruhu H. rhamnoides L. subsp. rhamnoides literatura uváděla množství vitamínu C s mediánem 229,5 mg/100 g, obsah vitamínu E v oleji ze semen s mediánem 351,8 mg/100 g a v oleji z dužiny 147,5 mg/100 g. Pro obsah karotenoidů v oleji ze semen vyšel medián 16,25 mg/100 g, v oleji z dužiny to byla hodnota 265 mg/100 g. Pro poddruh H. rhamnoides L. subsp. sinensis byla hodnota vitamínu C 1038 mg/100 g. Pro obsah vitamínu E v oleji ze semen byla hodnota mediánu 119,3 mg/100 g, v oleji z dužiny to bylo 171 mg/100 g. Medián pro obsah karotenoidů v oleji ze semen vyšel 32,5 mg/100 g, pro olej z dužiny to byla hodnota 282 mg/100 g oleje. V oblasti obsahových látek by bylo potřeba zajistit následné výzkumné analýzy, především v oboru veterinární medicíny.
|
|
Kompletní granulovaná krmiva pro psy
UHLÍŘOVÁ, Gabriela
V této bakalářské práci jsou shrnuty základní poznatky o významu jednotlivých živin ve výživě psů, pojednává se zde o možnostech krmení psa a způsobu rozdělení krmiv. Součástí práce byl preferenční test první volby. Do testu byla zařazena dvě kompletní granulovaná krmiva pro dospělé psy. Ve složení krmiva 1 převládala živočišná složka (65 %), v krmivu dvě byl obsah živočišné složky velmi nízký (12,5 %). Do preferenčního testu bylo zapojeno celkem 84 psů. Byla provedena tři opakování u každého psa. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a byl prokázán statisticky významný rozdíl v preferencích krmiv. Výsledky ukázaly, že v 61,9 % případů psi preferovali krmivo 2, tedy krmivo s nízkým obsahem živočišné složky, krmivo 1 bylo preferováno jen v 38,1 % případů. Přestože je krmivo 1 z nutričního pohledu pro psy vhodnější, surovinové složení lépe odpovídá potřebám psa a vysoký obsah živočišné složky by měl činit krmivo atraktivnějším, bylo psy preferováno krmivo 2. Jako možné vysvětlení se nabízí možnost přítomnosti aditiv zvyšující atraktivitu krmiva 2.
|
|
Růstové schopnosti kapra obecného (\kur{Cyprinus carpio}, L.) přikrmovaného obilnými krmivy
ŠKRLETA, Jan
Tato bakalářská práce hodnotí vliv přikrmování obsádky kapra obecného (Cyprinus carpio, L.) na růstové i kondiční ukazatele a zároveň vyhodnocuje plánovanou a skutečnou hmotnost obsádky. Pokus byl prováděn 160 denním krmným testem, ve firmě Chov ryb Josef Vaněk, na dvou rybnících Pístinské soustavy. Rybníky se nachází v okresu Jindřichův Hradec o celkové výměře 67 ha. Obsádky ryb byly přikrmovány pšenicí bez jakékoliv úpravy a zjištěné hodnoty z měření ryb jsou srovnány s normativními ukazateli při plánování obsádek pro nasazení a výlov rybníků.
|