Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv různých přípravků použitých při zaprahování na zdraví mléčné žlázy a složení mléka dojnic
Rajmanová, Martina
Cílem diplomové práce „Vliv různých přípravků použitých při zaprahování na zdraví mléčné žlázy a složení mléka dojnic” bylo analyzovat výskyt klinických mastitid a složení mléka v první části laktace (ve 30, 60 a 90 dnech) u dojnic ošetřených při zaprahování různým způsobem. Porovnáván byl vliv použití přípravku s obsahem antibiotik (Virbactan) a přípravku bez jejich obsahu (Orbeseal). Následně bylo vyhodnoceno zdraví mléčné žlázy, projev klinických mastitid a složení mléka od 130 kusů dojnic holštýnského skotu. Data o zaprahování a data z kontrol užitkovosti pro analýzu byla sbírána v letech 2016-2017. Ve 30 dnech laktace se ukázal jako průkazný vliv zaprahovacích prostředků na obsah bílkovin, tuku, laktózy, ketolátek, kyseliny citronové, volných mastných kyselin a tuku prosté sušiny v mléce. V 60 dnech laktace byl průkazný vliv u obsahu ketolátek, kyseliny citronové, volných mastných kyselin a tuku prosté sušiny. V 90 dnech byla průkaznost dokázána u obsahu somatických buněk, močoviny, ketolátek a tuku prosté sušiny. U mastitid průkaznost dokázána nebyla.
Mastitidy u koz
BENDOVÁ, Markéta
Bakalářská práce se zabývá problematikou mastitid u koz. Kozí mléko se v současné době těší stále větší oblibě. V průběhu laktační periody bylo odebráno ve čtyřech odběrech celkem 80 individuálních vzorků a čtyři bazénové vzorky syrového mléka. Byly stanoveny somatické buňky, celkové počty mikroorganismů a psychrotrofní mikroorganismy. Lze usuzovat, že sání kůzlat může mít vliv na zvýšené hodnoty na začátku laktace, přesto u žádného vzorku nebyly hodnoty vyšší než platná legislativa. Nízká hygiena chovu u koz zvyšuje riziko vzniku mastitid a tím znehodnocuje kvalitu mléka a mléčných výrobků, naopak dobré hygienické podmínky chovu se odráží ve výborné kvalitě kozího mléka a následně zajišťují spokojenost zákazníků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.