|
Vliv různých přípravků použitých při zaprahování na zdraví mléčné žlázy a složení mléka dojnic
Rajmanová, Martina
Cílem diplomové práce „Vliv různých přípravků použitých při zaprahování na zdraví mléčné žlázy a složení mléka dojnic” bylo analyzovat výskyt klinických mastitid a složení mléka v první části laktace (ve 30, 60 a 90 dnech) u dojnic ošetřených při zaprahování různým způsobem. Porovnáván byl vliv použití přípravku s obsahem antibiotik (Virbactan) a přípravku bez jejich obsahu (Orbeseal). Následně bylo vyhodnoceno zdraví mléčné žlázy, projev klinických mastitid a složení mléka od 130 kusů dojnic holštýnského skotu. Data o zaprahování a data z kontrol užitkovosti pro analýzu byla sbírána v letech 2016-2017. Ve 30 dnech laktace se ukázal jako průkazný vliv zaprahovacích prostředků na obsah bílkovin, tuku, laktózy, ketolátek, kyseliny citronové, volných mastných kyselin a tuku prosté sušiny v mléce. V 60 dnech laktace byl průkazný vliv u obsahu ketolátek, kyseliny citronové, volných mastných kyselin a tuku prosté sušiny. V 90 dnech byla průkaznost dokázána u obsahu somatických buněk, močoviny, ketolátek a tuku prosté sušiny. U mastitid průkaznost dokázána nebyla.
|