Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium možností využití plodů jeřábu v potravinářství
Šmídová, Vendula ; Gajdušek, Martin (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce je zkoumání možností využití plodů rodu Sorbus. Za tímto účelem byly vytvořeny receptury a připraveny domácí oskerušové pasty (Sorbus domestica), domácí jeřabinové likéry (Sorbus aucuparia) a domácí jeřabinové kandyty (Sorbus aucuparia). Všechny výrobky byly podrobeny senzorické analýze a jako celkově nejpřijatelnější byla vybrána oskerušová pasta v 50% přídavkem zeleninové složky; jeřabinový likér připravený povařením jeřabin ve vodě, macerací těchto jeřabin v roztoku alkoholu a vody, v níž se jeřabiny vařily a nakonec oslazením na konečný obsah 830 g/l cukru; jeřabinové kandyty se 6% přídavkem alkoholového macerátu jeřabin. V nejpřijatelnější pastě a rozmraženém plodu oskeruše byl stanoven vitamin C pomocí HPLC 0,0000915 mg/ml v pastě a 0,0000534 mg/ml v plodu a antioxidační aktivita spektrofotometricky metodou TEAC 44 g/ml TEAC v pastě a 33 g/ml TEAC v plodu. Antioxidační aktivita byla stanovena také ve všech vzorcích likérů a u nejpřijatelnějšího vzorku byla nejvyšší: 108 g/ml TEAC.
Druhy rodu Sorbus s ovocinárskym významom
Pečivová, Katarína
Cílem této práce bylo vypracovat literární rešerši na rod Sorbus L., se zaměřením na jednotlivé druhy a mezidruhové křížence s ovocnářských významem. Konkrétně, charakterizovat vybrané druhy z botanického a pomologického hlediska, nároků na prostředí, místa výskytu a pěstebních nároků. Dále zpracování plodů a dalších částí rostliny, které mají uplatnění v potravinářství, léčitelství a průmyslu, díky svým specifickým obsahovým látkám. Část práce je také zaměřena na mýty a pověry, kterým lidé věřili již odedávna a připisovali rodu Sorbus L. nadpřirozenou sílu, která je měla ochránit od všeho zlého. Význam této práce spočívá v navrácení tohoto dnes již méně známého rodu do povědomí lidí a také podat přehled o jednotlivých druzích a mezidruhových křížencích s ovocnářským významem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.