|
Vliv různého podílu purpurové pšenice na senzorickou jakost drůbežího masa
Hrabal, Ondřej
Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaký vliv má purpurová pšenice v krmné dávce na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat Cobb 500. Kuřata byla rozdělena do 5 skupin, kde každá skupina byla krmena různým poměrem barevné a kontrolní pšenice. Následná senzorická analýza prsní a stehenní svaloviny proběhla v senzorické laboratoři v areálu univerzity, která splňuje normu ISO 8589. Z výsledků statistického hodnocení lze říct, že jak u prsní, tak i u stehenní svaloviny byly lépe hodnoceny vzorky pocházející od brojlerů krmených purpurovou pšenicí. U stehenní svaloviny byla nejlépe hodnocena skupina, která byla krmena z 1/3 barevnou pšenicí a z 2/3 kontrolní pšenicí. U prsní svaloviny nebylo možné jednoznačně určit konkrétní skupinu brojlerových kuřat, která byla nejlepší. Obecně můžeme říct, že kuřata, která byla krmena purpurovou pšenicí, měla lepší hodnocení než kontrolní skupina.
|