Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Porovnání odrůd a novošlechtění ovsa z hlediska výnosu a odolnosti k chorobám
FUKSOVÁ, Eliška
Cílem práce bylo porovnat výnosové prvky a odolnost k chorobám u vybraných odrůd a nových genotypů pluchatého a nahého ovsa. Výzkum probíhal ve Šlechtitelské stanici Selgen Krukanice a byl zaměřen na hlavní vynosové prvky - počet vzešlých rostlin, počet odnoží, počet lat na m2 , výnos, počet zrn v latě a na kvalitativní znaky zrna - hmotnost tisíce zrn, objemovou hmotnost a podíl pevných pluch u nahého ovsa. Výsledky hlavních výnosových prvků byly u všech genotypů ovsa průměrné, kvalitivní znaky byly mírně podprůměrné, kvůli suchému a teplému počasí v období zrání zrna. Byl zjištěn velmi dobrý zdravotní stav ovsa - nebyly zaznamenány žádné choroby, hlavním důvodem bylo i zde počasí pro rozvoj chorob nepříznivé.
Kvalita a využití nahých odrůd ovsa
FIŠER, Martin
Cílem této bakalářské práce bylo shrnutí nových poznatků o kvalitativních vlastnostech a možnostech využití nahozrných odrůd ovsa a jejich porovnání s odrůdami pluchatými. Nahý oves vyniká především svoji vysokou nutriční a energetickou hodnotou, obsahem esenciálních aminokyselin, vysokým obsahem tuků, vitamínů a minerálních látek a zároveň jejich vysokou biologickou hodnotou. Tyto faktory řadí nahý oves mezi významné součásti potravin pro lidskou potřebu i krmiv pro hospodářská zvířata. Zásadní je zdravotní význam zrna nahého ovsa v potravinách a potravinových doplňcích. Nahý oves nachází uplatnění i v mnoha jiných odvětvích průmyslu, než jenom v potravinářství, například se využívá též v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, případně i ve floristice. Poměrně nízké výnosy zrna vyvažují dlouhodobě stabilní, vyšší výkupní ceny, což činí z nahého ovsa ekonomicky strategickou plodinu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.