Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Studie technologického vybavení pro zpracování matolin ve vybraném vinařském provozu
Musil, Miroslav
V bakalářské práci je uvedena charakteristika hroznů révy vinné a matolin. Byl popsán proces zpracování matolin a jejich možné využití. Jako základní byla řešena problematika technologického vybavení pro zpracování matolin, se zaměřením na separaci semen révy vinné a následovné lisování oleje. Pro jednotlivé technologické operace byly vytipovány možné varianty strojů. Je uveden současný stav zpracování hroznů jak v České republice, tak i ve vybraném vinařském provozu. Čistá výtěžnost semen určených pro následné lisování hroznového oleje se pohybuje v rozmezí hodnot 5-7 % hmotnosti zpracovávaných hroznů. Čistá výlisnost hroznového oleje, tzn. množství oleje po filtraci, se v závislosti na odrůdě révy vinné pohybuje v rozmezí cca 5-9 %, tzn. z jednoho kilogramu vinných semen lze vylisovat cca 50-90 g hroznového oleje. Náklady na zpracování jednoho kilogramu vinných semen a vylisování hroznového oleje z vinných semen představují částku 26,40 Kč.kg-1. Při prodejní ceně surového oleje 300 Kč jde o více jak desetinásobný zisk. Vytvořený návrh technologického vybavení pro zpracování matolin je doplněn o kapacitní možnosti jednotlivých strojů. V závěru jsou kalkulace nákladů na výrobu hroznového oleje a náklady na zpracování semen révy vinné pro střední a malý vinařský podnik. Tržní cena ošetřeného oleje byla zjištěna na základě průzkumu trhu, viz Tab. 5, pohybuje se okolo 1 300 Kč.kg-1. Je potřebné vzít v úvahu, že cena již odráží finální úpravy jako, režie, zisk výrobce, obchodní marže prodejce, marketingové náklady a další. U zvoleného vinařského podniku je hrubý zisk 385 000 Kč. Investiční náklady na sestavení linky na zpracování matolin jsou 850 000 Kč. Doba návratnosti investic je 2,2 roku. Bylo doporučeno separovat semena révy vinné a lisovat hroznový olej. U malého vinařského podniku je hrubý zisk 139 000 Kč. Investiční náklady na sestavení linky na zpracování matolin (cca o 1/3x menší než u středního vinařského podniku) jsou 570 000 Kč. Doba návratnosti investic je 4,1 roku. Spíše nebylo doporučeno separovat semena révy vinné a lisovat hroznový olej.
Kvalita oleje z hroznových zrníček
Vlková, Veronika
Diplomová práce se věnuje metodám posuzující kvalitu hroznového oleje vystaveného několika různým teplotám po stanovenou dobu. Kvalita hroznového oleje je zde zároveň porovnávána i se slunečnicovým a olivovým olejem lisovanými za studena. V práci se kvalita a stálost olejů hodnotí pomocí senzorické analýzy, měření barvy na spektrofotometru, čísla kyselosti a stanovení mastných kyselin plynovou chromatografií. Z výsledků vyplývá, že stabilitu rostlinných olejů nejvíce ovlivnilo skladování na světle a při teplotě 22 °C. Číslo kyselosti, ani obsah mastných kyselin se v průběhu skladování výrazně nezměnily. Z výsledků senzorického hodnocení a spektrofotometrického měření barvy se zjistily některé změny během skladování. Nejméně stabilní se jevil hroznový olej 2014 a nejstabilnější slunečnicový olej.
Sekundární produkty révy vinné a vína
Staňková, Andrea
Tato diplomová práce se zabývá sekundárními produkty z révy vinné a vína. Teoretická část se zabývala popisem jednotlivých sekundárních produktů, jejich výrobou, využitím v kuchyni a zdravotními účinky. Jsou zde uvedeny výrobky známé, lehce sehnatelné na českém trhu, ale i výrobky, které se postupně dostávají do povědomí zákazníků a začínají být vyhledávány. Praktická část se zabývala výrobou želé a porovnávala výsledky s komerčně dostupnými produkty. Porovnával se obsah alkoholu, ten byl v pokusných vzorcích želé nižší z důvodu delšího působení tepla. V komerčních produktech byl měřen obsah alkoholu a cukru a výsledky byly porovnány s hodnotami uvedenými na etiketách. Tyto hodnoty byly odlišné. Často se také setkáváme se špatným pojmenováním jednotlivých produktů; vinné želé se vyrábí z vína, zatímco vinná marmeláda je vyrobena z moštu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.