Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sledování vybraných parametrů ovlivňujících gushing u sladovnického ječmene
Němec, David
V předkládané diplomové práci se pojednává o sladovnickém ječmeni, jako o výchozí surovině pro výrobu piva a u něj se vyskytujícímu negativnímu jevu zvaném gushing. V první části je popsán technologický postup výroby sladu a vymezen pojem gushing. Dále jsou zde uvedeny informace o příčinách vzniku, možnostech potlačení a způsobech stanovení tohoto fenoménu. Praktická část je zaměřena na stanovení náchylnosti sladovnického ječmene ke gushingu. Pro stanovení byl zvolen třídenní test Carlsberg. Gushing byl sledován v letech 2012 a 2013 na odlišně ošetřených porostech ječmene jarního pěstovaného v lokalitě Hrubčice. Celkově bylo provedeno 160 stanovení, u kterých byl vyhodnocen vliv jednotlivých ošetření ječmene na míru gushingu.
Studium přepěňování piva při použití sladů ze sladovny Bernard
Stuchlík, Tomáš
V teoretické části diplomové práce"Studium přěpěňování piva při použití sladů ze sladovny Bernard" jsou uvedeny základní teoretické informace týkající se ječmene, jakožto základní suroviny, sladování a výroby piva. Dále jsou zde popsány plísně, které mohou napadat ječmen a jejich produkty, které kontaminují slad. Další kapitola je věnována gushingu a je v ní popsáno jeho rozdělení, princip, faktory které jej ovlivňují, možnosti redukce a jeho predikce. Praktická část diplomové práce je věnována stanovení gushingového potenciálu pomocí metody Carlsberg test a je rozdělena na dvě části. V první části jsou provedena stanovení gushingu u jednotlivých meziproduktů vznikajících během sladování v humnové sladovně v Rajhradě. Druhá část, se zabývá optimalizací a zkoumáním faktorů ovlivňujících predikční metodu Carlsberg test. a zkoumáním faktorů ovlivňujících predikční metodu Carlsberg test.
Studium faktorů ovlivňujících gushing ve sladovně Bernard
Radová, Lucie
V této práci jsem se zabývala problematikou gushingu ve sladovně Bernard. V teoretické části je stručně popsána výroba sladu a piva, historie gushingu a přehled aktuálních informací o problematice přepěňování. Praktická část práce je rozdělena do tří částí. V první je monitorován gushingový potenciál sladu vyrobeného v roce 2015 a 2016 ve sladovně Bernard. Druhá část se zabývá vztahem jednotlivých technologických operací při výrobě sladu a vývojem gushingového potenciálu meziproduktů den po dni. Ve třetí části jsou zkoumány různé modifikace třídenního testu Carlsberg a jejich dopad na intenzitu gushingu. V rámci třetí části jsou také řešeny faktory ovlivňující různé výsledky naměřené u stejných vzorků ve sladovně Bernard a v laboratoři Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně.
Beer Foam as a Multiphase System
Růžička, Marek
Plný tet: Ruzicka Pivo Sazava 2015 prednes - Copy - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF
Stanovení koloidní stability u vybraných druhů piv
Petráň, David
Na rozdíl od většiny alkoholických nápojů je pivo považováno za podstatně ne-stabilní. Tato diplomová práce se zabývá faktory ovlivňujícími stabilitu piva, a to zejména fyzikálně-chemickými, tedy obsahem polyfenolů a potenciálem složek piva tvořit zákal. Celkem bylo zpracováno 28 vzorků z různě velkých pivovarů (Černá Hora, Poutník Pelhřimov, Pegas, Richard a minipivovaru Mendelovy univerzity). Celkový obsah polyfenolů byl stanoven spektrofotometricky Folin-Ciocalteuovo metodou při 750 nm a následně vyjádřen v obsahu kyseliny ferulové, která pro účely této práce slou-žila jako standard. Průměrný obsah polyfenolů byl u Černé Hory Sklepní 338,5 mg.l-1, světlého ležáku Poutník 370 mg.l-1, světlého ležáku Pegas 694,5 mg.l-1, světlého ležáku Richard 726,3 mg.l-1, pšeničného MU 562 mg.l-1 a Rauch MU 817 mg.l-1. Dále byl posouzen zákal piva určeného ke spotřebě a potenciál složek piva tvořit zákal současným EBC testem. Oba druhy zákalu byly měřeny turbidimetricky při 620 nm za použití Helmova BaSO4 standardu a na základě změřených hodnot srovnány s vytvořenou zákalovou řadou. Nakonec byly diskutovány výsledky a posouzena fyzi-kálně-chemická stabilita sledovaných piv.
Sledování vybraných parametrů ovlivňujících gushing u sladovnického ječmene
Němec, David
V předkládané diplomové práci se pojednává o sladovnickém ječmeni, jako o výchozí surovině pro výrobu piva a u něj se vyskytujícímu negativnímu jevu zvaném gushing. V první části je popsán technologický postup výroby sladu a vymezen pojem gushing. Dále jsou zde uvedeny informace o příčinách vzniku, možnostech potlačení a způsobech stanovení tohoto fenoménu. Praktická část je zaměřena na stanovení náchylnosti sladovnického ječmene ke gushingu. Pro stanovení byl zvolen třídenní test Carlsberg. Gushing byl sledován v letech 2012 a 2013 na odlišně ošetřených porostech ječmene jarního pěstovaného v lokalitě Hrubčice. Celkově bylo provedeno 160 stanovení, u kterých byl vyhodnocen vliv jednotlivých ošetření ječmene na míru gushingu.
Novel Apparatus for the Study of Gushing in Beer
Poštulková, Michaela
Plný tet: SKMBT_C22014070913364 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF
Vliv vybraných fyzikálně-chemických faktorů na mechanismus přepěňování piva
Poštulková, Michaela ; Novák, Pavel ; Vitoušová, K. ; Brányik, T. ; Růžička, Marek
Z výsledků, uvedených v tomto příspěvku vyplývá, že s rostoucím pH roztoku BSA o koncentraci 0,5 g/l roste intenzita jeho přepěňování. Rovněž bylo zjištěno, že zvýšení tlaku nad gushingovou matricí vedlo k úplnému potlačení přepěňování. Zařízení pro pozorování přepěňování se z praktického hlediska jeví jako vhodný nástroj pro predikci, stanovení a kvantifikaci přepěňovací aktivity a bude v budoucnu využíván pro další studium tohoto jevu.
Plný tet: SKMBT_C22013110513040 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.