Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Efekt snížení dávky dusíku při použití hnojiv s inhibitory
Brabcová, Jana
Tato práce byla zaměřena na použití dusíkatých hnojiv s inhibitory v plné a snížené dávce, což mělo simulovat splnitelnost jednoho z cílů Green Deal. Řešení probíhalo formou jednoletého maloparcelního pokusu s pšenicí ozimou v Žabčicích u Brna. Do pokusu byly zařazeny následující varianty: 1. směs močovina + síran amonný (kontrola), 2. Alzon neo-N (močovina s obsahem inhibitoru ureázy i nitrifikace), 3. směs Alzon neo-N a Lovogran IN (síran amonný s inhibitorem nitrifikace) a 4. směs Alzon neo-N a Lovogran IN ve snížené dávce o 20 %. Byl sledován výnos zrna a jeho kvalitativní parametry (objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, obsah lepku a hodnota Zelenyho testu) a obsah minerálního dusíku v půdě. Přídavek inhibitorů neovlivnil statisticky průkazně výnos a kvalitu zrna. Ke statisticky významnému poklesu hodnot došlo pouze u varianty se sníženou dávkou hnojiva oproti plné dávce, a to u obsahu N-látek, obsahu lepku a hodnoty Zelenyho testu (sedimentační hodnota). Při porovnání varianty se sníženou dávkou dusíku (varianta 4) se standardním hnojením bez inhibitorů (varianta 1) nebyly zjištěny průkazné rozdíly. Hnojiva s inhibitory tedy dokážou zajistit výnos a odpovídající kvalitu zrna i při použití snížené dávky hnojiva. Výsledky analýzy Nmin prokázaly účinnost inhibitorů na obsah minerálního dusíku v půdě, zejména vliv inhibitorů ureázy. Varianta s vyšším obsahem inhibitoru ureázy (varianta 2) vykazovala nižší množství amonného dusíku a současně i nižší množství celkového Nmin oproti variantám ve směsi v plné i snížené dávce (varianty 3 a 4).
Vliv formy a termínu aplikace dusíkato-sirného hnojiva na výnos a kvalitu ozimé pšenice
Kala, Petr
Práce se zabývá hnojením dusíkato-sirných hnojiv v odlišných formách a termínech aplikace a posuzuje jejich vliv na výnos a kvalitu zrna pšenice ozimé. Ke zjištění výsledků byl proveden maloparcelní polní pokus v Žabčicích a ve Vatíně. V pokusu byla použita dusíkato-sirná hnojiva DASA, MAGNISUL a DASAMAG, která se střídala v rámci regeneračního a I. produkčního hnojení s hnojivem LAD. Pro kontrolní variantu bylo použito hnojivo LAD. V druhém produkčním hnojení bylo u všech variant použito hnojivo DAM-390. Výsledky polního pokusu byly ve všech hodnocených kritériích staticky průkazné pouze v porovnání lokality a ve zkoumaném faktoru varianta hnojení nebyla zjištěna žádná statistická průkaznost. Tyto výsledky byly významně ovlivněny nepříznivým průběhem počasí ve vegetačním období 2017/2018.
Sladovnická kvalita zrna ječmene po mimokořenové aplikaci pomocných látek a listových hnojiv
Heža, Jakub
Diplomová práce se zaměřuje na sladovnickou kvalitu zrna jarního ječmene po mimokořenové aplikace pomocných látek a vybraných hnojiv teoretická část práce je věnována faktorům ovlivňujícím výnos a kvalitu zrna. Praktická část byla zaměřena na vyhodnocení vlivu vybraných pomocných přípravků a listových hnojiv na výnos a sladovnickou kvalitu zrna jarního ječmene. Problematika byla řešena formou jak maloparcelního pokusu vedeného na pozemcích společnosti Agrospol Velká Bystřice, tak formou poloprovozního pokusu v lokalitě Hnojice v roce 2021. Do pokusu byly zařazeny tyto varianty: Kontrolní varianta, 1. Lister Mo, 2. TS Impuls, 3. Aucyt Start, 4. TS Sentinel. Přípravky Lister Mo a TS Impuls byly aplikovány ve vývojové fázi sloupkování (BBCH 31) a přípravky Aucit Start a TS Sentinel na počátku kvetení (BBCH 50). Závěr diplomové práce shrnuje a hodnotí naplnění cíle práce.
Výnos a kvalita jarního ječmene v podmínkách zemědělského podniku
KANTOR, Martin
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením výnosových prvků a sladovnické kvality zvolených odrůd jarního sladovnického ječmene v podmínkách poloprovozního pokusu podniku "Kantor Václav - zemědělský podnikatel". Bylo vybráno stanoviště pokusu a sledovaly se hodnoty výnosových prvků, a to počtu rostlin, odnoží a klasů na plošnou jednotku, počet zrn v klasu, hmotnost tisíce semen a výnosu. Z ukazatelů kvality zrna to byly obsah dusíkatých látek, přepad nad sítem 2,8, 2,5 a 2,2 milimetru a pod sítem 2,2 milimetru, obsah škrobu, klíčivost, klíčivá energie a vlhkost zrn. Mezi hodnocené odrůdy patřily: Malz, Sebastian, Laudis 550, Kangoo, Xanadu, Sunshine, Bojos, KWS Irina a Pionier. Veškeré výsledky byly zaznamenávány do tabulek a do grafů. Ve výsledném srovnání všech parametrů byl zjištěn vliv odrůdy na různý výnosový prvek. V tomto jednoletém poloprovozním pokusu dosáhla nejlepších hodnot odrůda Kangoo, a to z hlediska výnosových prvků i kvality.
Interactive effects of elevated CO2 concentration, drought, and nitrogen nutrition on yield and grain quality of spring barley and winter wheat
Surá, Kateřina ; Rajsnerová, Petra ; Veselá, Barbora ; Klem, Karel
The interactive effects of elevated CO2 concentration (EC; 700 μmol mol–1), drought stress, UV exclusion, and nitrogen nutrition were studied in open-top chambers located in the Bohemian–Moravian highlands (24 in total). Above-ground biomass at the time of harvest, grain yield, and grain quality parameters were studied in winter wheat (variety Bohemia) and spring barley (variety Bojos). The results showed that elevation of CO2 concentrations increased above-ground biomass and grain yield. Higher levels of nitrogen increased the stimulatory effect of EC on above-ground biomass and grain yield. In addition, UV exclusion stimulated the effect of EC. EC generally led to increased rates of photosynthesis and assimilate formation. Increased storage of starch in the grain led to an unbalanced proportion of proteins and a decrease in their relative content in grain. Similarly to grain yield and above-ground biomass, the decrease in protein content under EC was also more pronounced under UV exclusion. EC led also to reduction of other quality parameters, such as the Zeleny sedimentation test. This effect is more pronounced when nitrogen is not a limiting factor as well as under the effect of drought. The stronger effect under drought stress is probably due to increased water use efficiency.
Porovnání výnosu a kvality pšenice
CIRHAN, Radek
Téma diplomové práce: Porovnání výnosu a kvality pšenice. Do pokusu byly zařazeny 3 klasické odrůdy (Midas, Genius a Papageno) a 1 hybridní odrůda (Hyland). Pokus proběhl v roce 2014 v provozních podmínkách zemědělského podniku. Hodnocené odrůdy Midas a Genius jsou z hlediska pekárenské kvality zařazeny mezi elitní odrůdy a odrůda Papageno a hybridní odrůda Hyland jsou v kategorii nevhodných pro výrobu kynutých těst. Pokus byl zaměřen na hodnocení hlavních výnosových prvků počet klasů na m2, počet zrn v klasu, hmotnost tisíce zrn. Dalším hodnoceným parametrem byla kvalita zrna hodnocených odrůd.
Kvalita a využití nahých odrůd ovsa
FIŠER, Martin
Cílem této bakalářské práce bylo shrnutí nových poznatků o kvalitativních vlastnostech a možnostech využití nahozrných odrůd ovsa a jejich porovnání s odrůdami pluchatými. Nahý oves vyniká především svoji vysokou nutriční a energetickou hodnotou, obsahem esenciálních aminokyselin, vysokým obsahem tuků, vitamínů a minerálních látek a zároveň jejich vysokou biologickou hodnotou. Tyto faktory řadí nahý oves mezi významné součásti potravin pro lidskou potřebu i krmiv pro hospodářská zvířata. Zásadní je zdravotní význam zrna nahého ovsa v potravinách a potravinových doplňcích. Nahý oves nachází uplatnění i v mnoha jiných odvětvích průmyslu, než jenom v potravinářství, například se využívá též v kosmetice, farmaceutickém průmyslu, případně i ve floristice. Poměrně nízké výnosy zrna vyvažují dlouhodobě stabilní, vyšší výkupní ceny, což činí z nahého ovsa ekonomicky strategickou plodinu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.