Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zpracování biologicky rozložitelných odpadů obsahujících suroviny živočišného původu na hnojivé substráty: metodika pro praxi
Usťak, Sergej ; Muňoz, Jakub ; Váňa, Vojtěch
Cílem metodiky je poskytnout zemědělcům, zemědělským poradcům, původcům a zpracovatelům bioodpadů, majitelům a provozovatelům bioplynových stanic a kompostáren, investorům a dalším zájemcům o dotčenou problematiku základní informace o možnostech hygienizační úpravy biologicky rozložitelných odpadů obsahujících suroviny živočišného původu na hnojivé substráty a způsobech jejich použití. Patentovaný kombinovaný postup acidické a alkalické úpravy bioodpadů zajišťuje dostatečnou stabilizaci a účinnou hygienizaci výstupního produktu, umožňující jeho další využití buď pro kompostování nebo biozplynování nebo pro aplikaci na půdu jako hodnotného hnojivého substrátu. Součástí metodiky je hodnocení agrochemické efektivity použití výstupních hnojivých substrátů při pěstování vybraných zemědělských plodin. Metodika je určena širokému okruhu uživatelů. Metodika může posloužit jako podklad pro úpravu technických zařízení, technologických postupů i jako materiál pro výuku na středních zemědělských školách, univerzitách se zemědělským zaměřením nebo zemědělským poradcům.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Modelování svozu gastroodpadu s využitím GIS
Kyselová, Blanka ; Matějíček, Luboš (vedoucí práce) ; Vaněk, Ondřej (oponent)
Gastroodpady jakožto druh bioodpadu jsou v legislativě zavedeny teprve krátce a jeho třídění je teprve v počátcích. Nicméně jako druh odpadu má veliký potenciál jakožto druhotná surovina. Práce se zabývá modelováním gastroodpadu a optimalizací jejích svozových tras, s cílem snížit negativní dopady s tím spojené. Pro sestavení modelu byl využit operační výzkum. Jmenovitě dopravní úloha či okružní dopravní problém, dále optimalizace, která zahrnuje lineární optimalizaci a indexovou metodu. K tomu byl využit program ArcGIS od společnosti ESRI a jeho programové součásti Network Analyst. Pro výpočty optimalizační úloh byl využit program Microsoft Excel, Visual Basic a Python. Konečný grafický výstup byl zpracován opět v programu ArcGIS konktrétně v aplikaci ArcMap. Výstupem práce jsou přepravní trasy svozu, vypočtené hodnoty minimální vzdálenosti, počty svozových automobilů, vypočtené celkové náklady a další výpočty také součástí je časový přepočet modelu. Také byla věnována pozornost minimalizaci přepravní trasy. Pro minimalizaci byla využita varianta navýšení kapacity určitých zpracovatelů gastroodpadu. Tyto zpracovatelé byli vybíráni dle požadovaných kritérií. Dalším výsledkem je grafický výstup modelu, včetně jednotlivých částí. Model byl ověřen na území hlavního města Prahy. Ukázal se jako vhodné...
Studie nakládání s gastroodpady
Šmíd, Jakub ; Benešová, Libuše (vedoucí práce) ; Kotoulová, Zdenka (oponent)
Gastroodpady jsou problematickou skupinou odpadů vzhledem k jejich vlastnostem a způsobům, jak mohou být zpracovávány. V teoretické části této práce je obsažen souhrn legislativy týkající se nakládání s gastroodpady v České republice. Je zde také zjišťována jejich produkce ve státech Evropské unie a v České republice a prověřovány způsoby nakládání s nimi. V praktické části jsou zpracovány výsledky vlastního průzkumu a také příklady firem zabývajících se sběrem gastroodpadů. V závěru jsou navržena doporučení změn v nakládání s gastroodpady. Klíčová slova: gastroodpady, nakládání s gastroodpady, biologicky rozložitelný odpad, SWOT analýza, vedlejší živočišné produkty, kuchyňské odpady.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.