Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Navržení vhodného bakteriálního inokula pro podporu procesu kompostování gastroodpadu
Malinová, Lucie
Kompostování gastroodpadu je stále studovanějším odvětvím odpadového hospodář-ství. Mnoho prací se zabývá samotným mikrobiálním složením potravinového odpadu a metodami, které by celý proces urychlily. Cílem této práce bylo navrhnout bakteriální inokulum, které by celý proces kompostování gastrodpadu podpořilo. Testovaly se zejména bakterie rodu Lactobacillus, přesněji Lactobacillus acidophilus (CCM 4833), Ligilactobacillus salivarius (CCM 7274) a Limosilactobacillus fermentum (CCM 91). Bakteriální inokulum bylo přidáno v průběhu mezofilní fáze kompostování gastroodpa-du, kde se potvrdilo, že v prvotních fázích dochází ke snižování pH. V dalším pokusu byla zkoumána adaptace bakterií na kyselé prostředí, tak že do tekutého živného média s bakteriemi rodu Lactobacillus byly přidávány kyselé kompostovací šťávy. Výsledky ukázaly, že navyknutí na kyselé prostředí pomáhá bakteriím přežít takovéto extrémní podmínky a bakterie Lactobacillus mohou být vhodným inokulem pro podporu kompos-tování.
Kompostování jako způsob zpracování gastroodpadů
Zelená, Kateřina
Diplomová práce se zabývá kompostováním gastroodpadů v elektrickém kompostéru. Elektrické kompostéry představují vhodný způsob nakládání s potravinovými odpady (tzv. gastroodpady) pro stravovací zařízení, který je plně v souladu s platnou legislativou. V první části se práce zabývá literární rešerší, která nastíní problematiku gastroodpadů. Hlavním cílem práce je ovšem ověření kvality výsledného produktu, který z kompostování vzniká. Tato diplomová práce se zaměřuje především na vyhodnocení enzymatické aktivity kompostu s názvem arylsulfatáza, která koreluje s koloběhem síry. Enzymatická aktivita je měřena spektrofotometricky pomocí UV/VIS Lambda 25 spektrofotometru (Perkin-Elmer, Shelton, CT, USA) za použití 5 mMp-nitrofenylsulfátu jako substrátu. Práce se také zabývá hodnotami pH kompostu a testem fytotoxicity (test Phytotoxkit), který odhalí účinek výsledného kompostu na semínka hořčice seté (Sinapis alba L.).
Zpracování a využití gastroodpadu
Dufková, Tereza
Vzhledem k produkci obrovského množství zbytků jídla by mohlo být kompostování gastroodpadu velmi užitečným způsobem, jak tyto zbytky využít formou aplikace kompostu ke zkvalitnění zemědělské půdy. V rámci této práce byl sledován průběh kompostování gastroodpadu za použití komerčního zařízení – elektrokompostéru. Byl vyhodnocen vliv aditiv – biouhel a biouhel s devonským pískem, které byly přidány na počátku fáze zrání a tvořily 5 hm. % kompostované hmoty. U vzorků kompostu bylo provedeno experimentální stanovení proteolytické aktivity v průběhu zpracování potravinového odpadu. Dále byla měřena vlhkost, pH a poměr C/N. Výsledný produkt byl také testován na přítomnost Escherichie coli a Salamonelly. Výsledky ukázaly příznivý vliv kombinace biouhlu s devonským pískem na pH a zvýšení proteolytické aktivity při použití samotného biouhlu. Ve výsledném kompostu také nebyla detekována přítomnost nežádoucích mikroorganismů. Proces kompostování byl ovlivněn přítomností aditiv, avšak výsledek nebyl vždy příznivý. Celý proces kompostování je také ovlivněn použitým kompostérem, který podle všeho nezajišťuje optimální podmínky pro rozklad gastroodpadu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.