Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza pěstování jetelovin ve zvoleném podniku a návrhy na zlepšení
KASÍK, Jakub
Bakalářská práce se zabývá pěstováním hlavních jetelovin v České republice, jimiž jsou vojtěška setá (Medicago sativa L.) a jetel luční (Trifolium pratense L.). V první části práce je uveden význam, charakteristika, nároky na prostředí, agrotechnická opatření a kvalita píce uvedených jetelovin. Výhodou vojtěšky je její vytrvalost a suchovzdornost, stále zamokření jí škodí více než sucho. Oproti tomu jetel luční má menší nároky na teplo a lépe snáší přechodné zamokření než nedostatek vláhy. Z důvodu pomalého počátečního růstu jsou jeteloviny často zakládány do krycích plodin, které kompenzují výnos píce v roce založení a zároveň potlačují plevele. Jako nejvhodnější krycí plodina se jeví úponkový hrách nebo jeho směska s ostatními plodinami, v praxi se však nejčastěji používají obilniny. Druhá část je zaměřena na vlastní sledování a hodnocení pícních porostů jetele lučního a vojtěšky seté v rámci Zemědělského družstva Čížová hospodařícím v Jihočeském kraji (bramborářská oblast). Na provozních plochách byl sledován způsob založení, počet rostlin na 1 m2 a výnos nově zakládaných porostů jetele lučního. Hodnoceny byly také porosty jetele lučního a vojtěšky seté v 1. užitkovém roce. Nejvyšších výnosů suché hmoty dosahovala vojtěška (8,8 t.ha-1), jetel měl lehce nižší výnos (8,2 t.ha-1). Na celkovém výnosu suché hmoty ze zakládaných porostů jetele měla krycí plodina podíl 60 %. Bylo zjištěno, že při hustotě porostu 170 rostlin u vojtěšky a 160 rostlin u jetele by se v porostu neměly vyskytovat žádné plevele.
Vliv podílu vybraných druhů jetelovin a bylin na senzorické vlastnosti konzervované píce.
ŘÍHA, Patrik
Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnocení jakosti konzervované biomasy v závislosti na složení vzorků pomocí senzorického hodnocení jednotlivých ukazatelů kvality travních siláží. Byla hodnocena silážovatelnost vybraných druhů jetelovin, bylin a porovnány se vzorkem siláže z kukuřice seté. Mezi hlavní ukazatele se zařadily barva, vůně, plesnivost a hnití, konzistence a jako poslední byl vypočten i obsah sušiny v silážích. Tyto ukazatele byly sledovány na 33 vzorcích siláží pocházejících z kraje Vysočina a okresu Třebíč. Po ukončení konzervace byly ukazatele obodovány a následně body sečteny. Po sečtení bodů byly jednotlivé vzorky ohodnoceny např. jako zdařilé či nezdařilé. Dále se práce zaměřuje na rozdělení pícnin z hlediska obsahu sacharidů a dusíkatých látek, faktory ovlivňující jakost píce, konzervace píce silážováním, její technologie zpracování a v neposlední řadě i na využívání konzervačních prostředků a jejich význam. Bylo také provedeno botanické snímkování vybraných lučních porostů a stanovena pokryvnost hodnocených druhů jetelovin a bylin a také agrobotanických skupin.
Analýza pastevních porostů ve vybraném zemědělském podniku a návrh vhodného systému a intenzity pastvy.
TICHÁ, Pavlína
Diplomová práce se v první části zabývá významem trvalých travních porostů, zakládáním a obnovou pastevních porostů, dále rozdělením agrobotanických skupin, homogenitou pastevních porostů a ošetřováním a hnojením travních porostů. Druhá část je zaměřena na chov skotu, užitkové vlastnosti a cíle v chovných stádech. Zabývá se přiblížením masného plemene Aberdeen Argus, které je chováno na sledovaných lokalitách. Dále organizací pastvy a rozdělením pastevních systémů. Třetí část obsahuje observační sledování trvalých travních porostů, kdy v zemědělském podniku byly vybrány pastevní plochy a pozorovány vlivy různých systémů pastvy na pastevní porost.Byly zjišťovány pícninářské charakteristiky porostu a byl navrhnut vhodný systém pastvy a systém využívání a ošetřování pastevních porostů. Sledování značně zkomplikovaly nadměrné srážky (povodně) v první třetině pastevního období.
Kvalita objemných krmiv ve vztahu k ekonomice výroby mléka
NÁVARA, Drahoslav
Cílem diplomové práce bylo ve vybraných podnicích zhodnotit úroveň výživy a krmení dojnic ve vztahu k ekonomice výroby mléka a navrhnout případné možnosti pro zlepšení rentability výroby mléka. Byly vybrány celkem čtyři podniky, dva s chovem holštýnského skotu a dva s červenostrakatým skotem. Jeden podnik byl vybrán špičkový a druhý podnik průměrný u obou plemen. Cílem bylo posoudit rentabilitu výroby mléka u špičkových a u průměrných podniků, především vzhledem ke kvalitě objemných krmiv a nákladů na krmnou dávku. Ve vybraných podnicích jsme hodnotili složení krmných dávek, především kvalitativní ukazatele objemných krmiv. Pro zhodnocení mléčné užitkovosti byly vybrány skupiny dojnic na druhé, případně třetí laktaci otelené ve stejném období a to po deseti kusech z každého podniku. Dále jsme hodnotili náklady na krmení dojnic v laktaci a to především náklady na produkci jednoho litru mléka, na krmný den a náklady na produkci za celou laktaci. Vybrané chovy jsme ve všech sledovaných bodech porovnávali mezi sebou.
Vlivy způsobu a intenzity pastevního využívání na prostorovou skladbu, homogenitu a produktivitu travního porostu
TICHÁ, Pavlína
Anotace: Bakalářská práce se v první části zabývá fytocenologickými a produkčními charakteristikami travních porostů. Dále je popsán význam a vliv různých způsobů a intenzity pastvy na utváření porostové skladby a homogenity pastevních porostů. Také se věnuje produktivitě pastvin a množství nedopasků při různých způsobech a intenzitě pastvy. Jsou zde porovnány různé literární údaje. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na observační sledování trvalých travních porostů, kdy v zemědělském podniku byly vybrány plochy trvalých travních porostů s odlišnými ekologickými podmínkami, s různým způsobem obhospodařování a byla vyhodnocena jejich porostová skladba, produktivita, biodiverzita a pícninářská hodnota.
Sledování růstu, vývoje a rychlosti stárnutí píce u vybraných druhů trav
ROUBÍČKOVÁ, Markéta
Travní porosty tvoří v České republice významný krajinotvorný prvek a současně jsou jednou ze základních složek krmných dávek přežvýkavců a koní. V souvislosti s produkčními funkcemi travních porostů je důležitá kvalita píce, zejména u vysokoužitkových dojnic. Pro vytvoření kvalitního objemného krmiva je základním předpokladem sklizeň trav v optimálním termínu zralosti, který zásadně ovlivňuje obsah živin, energie a stravitelnost. V letech 2009 a 2010 byl sledován růst, vývoj a rychlost stárnutí píce u vybraných odrůd trav. Na šlechtitelské stanici Větrov byly odebírány vzorky trav, usušeny a následně zanalyzovány v laboratoři na katedře rostlinné výroby Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkem bylo zanalyzováno osmnáct odrůd trav, odebíraných v sedmi postupných termínech v měsíci květen a červen. U všech vzorků byl laboratorně stanoven obsah sušiny, popelovin, vlákniny a u vybraných odrůd trav ještě stravitelnost. Výnosy suché píce postupně rostly. Současně se u všech odrůd trav během stárnutí porostu zvyšoval obsah vlákniny, což korespondovalo se zhoršující se stravitelností. Nejvyšší stravitelnost dosáhly, v běžném termínu senážování v této oblasti, jílek vytrvalý Lonar a jílek mnohokvětý Prolog. Naopak nejnižší stravitelnost byla zjištěna u kostřavy rákosovité Proba.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.