Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ultrafialové kresby u rostlin a jejich význam coby signál pro opylovače
Zitko, Martin ; Pecháček, Pavel (vedoucí práce) ; Janeček, Štěpán (oponent)
Zrak různých živočichů je citlivý na ultrafialové světlo a mnohé krytosemenné rost- liny této schopnosti využívají ke komunikaci se svými opylovači. Rostliny z toho dů- vodu často nesou na svých květech či květenstvích kresby viditelné pouze v ultrafia- lovém spektru světla. Tyto kresby mohou být jak pigmentového, tak i strukturálního původu. V důsledku toho květy vykazují různou míru UV absorpce či UV reflek- tance. Cílem této práce je shrnout důležité poznatky o ultrafialovém světle, způsobu vzniku ultrafialových vzorů rostlin a představit konkrétní podobu, jak takové vzory vypadají. V práci je rovněž věnována pozornost vlastnostem zraku opylovačů s dů- razem na vnímání ultrafialového světla a biologickému významu UV signálů rostlin pro opylovače. Naznačeny jsou i možné mezery v dosavadním poznání tématu. Vý- sledkem práce je zjištění, že ultrafialová složka světla má nezpochybnitelný význam ve vztahu mezi rostlinami a jejich opylovači a také ukazuje na koevoluční podobu vývoje UV vzorů a preferencí opylovačů pro takové vzory. Klíčová slova: ultrafialový, květní kresba, bull's eye, signalizace, opylovač
Metal sheet bending designer
Lapin, Peter ; Ježek, Pavel (vedoucí práce) ; Kruliš, Martin (oponent)
V predloženej práci študujeme možnosti návrhu aplikácie pre design výrobnej linky tvarujúcej profil plechu. Postupne prechádzame procesom návrhu profilu, kytičky, stolíc výrobnej linky a samotným návrhom valcov, ktoré budú plech tvarovať do výslednej podoby. Preberáme algoritmy použité pre tvorbu rôznych typov bodov umiestňovaných do kontúry valca pre skvalitnenie výroby. V rámci práce bola vytvorená aplikácia podporujúca design výroby profilu, ktorá zahrnuje všetky potrebné súčasti procesu výroby a je už v praxi používaná.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.