| |
|
Návrh farmářské výroby glukozového sirupu z pšenice
PAPANOVÁ, Hana
Výroba glukózového sirupu ( t.j. "škrobového syrobu") je v průmyslové výrobě dávno známa a provádí se zcela běžně kyselou hydrolýzou škrobu, bramborového a kukuřičného či pšeničného. Je to hustá kapalina ( 80% BG) obsahující až 95% glukózy v sušině a 3 - 5 % dextrinů 3 skupin ( t.j. amylo - erytro a achrodextrinů). Používá se při výrobě marmelád, limonád, bonbonů, perníku, likérů, jako náhražka medu a dále v průmyslu textilním, koželužském a v konzervárenském při výrobě ovocných konzerv. Bonbonový škrobový sirup má v sušině jen kolem 40% glukózy a 55 % dextrinů. V práci je řešen návrh užitného vzoru výroby glukózového (škrobového) sirupu nikoli ze škrobu, ale přímo z pšenice v primitivních podmínkách farmářské výroby.
|
|
Produkce masa z faremního chovu (skot, jelení a daňčí zvěř) v ČR
JEŽKOVÁ, Irena
V současné době se stále zvyšují nároky na hygienu a zdravotní nezávadnost potravin. Čím dál četnější spotřebitelské weby upozorňují na kvalitu či spíše ?nekvalitu? velkého množství potravinových produktů, masné výrobky nevyjímaje. Tyto trendy musí být nutně podpořeny odpovídající legislativou. A to legislativou nejen v rámci České republiky, ale i legislativou v rámci Evropské unie. Faremní produkce masa z hospodářských zvířat, mezi něž se od roku 1999 řadí i zástupci jelenovitých chovaní na farmách, má v rámci platné legislativy přísná pravidla, která je nutno bezpodmínečně dodržovat. To se týká i provozování porážky a bourárny masa přímo na farmě. Pro splnění těchto podmínek je, kromě jiného, třeba vytvořit na základě stávající legislativy systém HACCP pro porážku a bourání masa.
|
|
Malé faremní provozy - mlékárny
BOROVKOVÁ, Lucie
Diplomová práce představí problematiku malých faremních mlékáren na příkladu faremních provozů hospodařících na území Jihočeského kraje. Vymezí cíl práce zaměřený na zhodnocení aktuální situace v oblasti faremního zpracování mléka s ohledem na cíl Společné zemědělské politiky po roce 2013, tedy zvýšit efektivnost zemědělské produkce za účelem dosažení potravinové soběstačnosti.
|