Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nové trendy ve fázové výživě dojnic
REJZKOVÁ, Martina
Při výživě dojnic se musí zkrmovat hlavně kvalitní krmiva. Při dlouhodobém zkrmo-vání nekvalitního krmiva může docházet k poruchám látkové přeměny, mláďata se rodí slabá, klesá reprodukční schopnost, objevují se mastitidy a další problémy. Fázová výživa je hojně využívaná ve výživě dojeného skotu, protože dokáže nej-lépe uspokojit potřeby živin v různých fázích laktace dojnic, i při stání na sucho. Základem pro respektování fyziologických potřeb dojnic je vytváření vyrovnaných skupin dojnic. Velmi důležitá je výživa především v tranzitním období dojnic. Tedy 3 týdny před a 3 týdny po porodu, kdy dojnice potřebují nejkvalitnější krmiva a především největší péči v oblasti výživy. Těchto šest týdnů je zásadních pro udržení dobrého zdravotního stavu, produkční i reprodukční efektivitě dojnice a rentabilitě celého chovu. Moderní poznatky zaručují vyšší produkci mléka a lepší uspokojení potřeby živin. V roce 2021 byla po téměř 20 letech vydaná nová norma NASEM 2021, která udává očekávané doporučení potřeb živin pro dojený skot. Dále do moderních poznatků patří i stále rozšířenější robotické dojírny s automatickým krmením, nebo využívání vitalimetrů či pH sond ke kontrole trávicích pochodů a celkové aktivity zvířat.
Fázová výživa dojeného skotu
SEZIMOVÁ, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá fázovou výživou dojeného skotu, jejím vlivem na zdraví a reprodukční schopnosti dojnic. V literární části jsou nejen popsány potřeby živin v jednotlivých fázích výživy dojnic, ale také rozdělení krmiv, technologie krmení, složení krmné dávky, aditivní látky a důležité činitele ovlivňující užitkovost a reprodukci dojnic. Dále se v doporučení pro praxi zaměřuje na tranzitní období a potřebu minerálních látek k udržení vitality před otelením a také po otelení. Zároveň bylo uvedeno, jak je welfare, přesněji stres z přesouvání skupin v tranzitním období schopen snížit příjem krmiva. Pakliže klesne příjem krmiva a dochází ke stresu z přesunu dojnic, dochází k častým reprodukčním a metabolickým onemocněním, jakož jsou mastitidy, metritidy, dislokace slezu a další.
Analýza úrovně výživy a vybraných ukazatelů v daném zemědělském podniku
FALTUSOVÁ, Tereza
Výživa dojnic výrazně ovlivňuje jejich užitkovost, zdravotní stav, plodnost a tak i ekonomický výsledek chovu. Zásadní pro výživu dojnic je kvalita objemných krmiv, která ovlivňuje náklady na krmnou dávku dojeného skotu. V práci byla hodnocena kvalita krmiv a její vlivy na vybrané ukazatele daného podniku během roku 2020. Hodnocení probíhalo v chovu holštýnského skotu v průměrném počtu 447 kusů dojnic. Podklady pro hodnocení byly rozbory krmiv a krmných komponentů, které byly v daném roce používány. Jak je již zmíněno výše, krmná dávka ovlivňuje i užitkovost dojnic. Správným obsahem živin (dusíkaté látky, energie, sacharidy, vláknina, tuky a minerální látky) v krmné dávce můžeme dosáhnout vyšších obsahů složek v mléce (tuk, bílkoviny a laktóza). Pokud je krmná dávka dobře sestavena, neobjevují se ve stádě ani zdravotní problémy (metritida, mastitida a kulhání dojnic). Kvalita krmiv, užitkovost a zdravotní stav stáda ovlivňují ekonomiku chovu. Základem krmné dávky byla objemná krmiva, která tvořila 54 % z celkové krmné dávky. Konkrétně kukuřičná siláž i bílkovinná siláž tvořily téměř 27 % sušiny krmiva. Složky v mléce vykazovaly průměrné hodnoty tuku 4,11 % a u bílkovin 3,46 %. Náklady na 1 l mléka v roce 2020 byly průměrně 9,52 Kč/1 l a výkupní cena mléka byla průměrně 8,69 Kč/1 l.
Výživa dojnic v průběhu laktace
FALTUSOVÁ, Tereza
Bakalářská práce se zabývá výživou dojnic v období laktace. Stručný popis je věnován také fyziologii a morfologii trávicí soustavy přežvýkavců. Je zde charakterizována fázová výživa, požadavky na potřebu živin a energie pro jednotlivá období fázové výživy, včetně potřeby minerálních látek a vitamínů. V práci je také zahrnuta základní charakteristika a potřeba jednotlivých komponentů ve výživě a následně případné možné poruchy způsobené jejich nedostatkem nebo nesprávnou výživou.
Analýza úrovně výživy v daném zemědělském podniku
PLEVKOVÁ, Jaroslava
Tato diplomová práce je zaměřena na výživu a krmení dojnic. Zabývá se problematikou potřeby živin a energie pro dojený skot a jejich významem ve výživě dojnic, dále pak krmivy používanými pro dojnice a technologií krmení. Je zde zpracován literární přehled těchto problematik a analýza úrovně výživy ve vztahu k produkci mléka ve zkoumaném podniku. V tomto podniku jsem také vyhodnotila provozně ekonomické ukazatele.
Faktory ovlivňující produkci mléka
FUKSOVÁ, Eliška
Bakalářská práce byla zaměřena na výživu dojeného skotu. Jejím cílem bylo popsat a posoudit úroveň výživy ve vybraném zemědělském podniku s chovem holštýnského skotu. Na základě sledování stáje a získaných podkladů byla posouzena úroveň výživy. Krmné dávky a jejich výživové hodnoty byly srovnány s odbornou litraturou. Byla vyhodnocena technika krmení v daném podniku a srovnány výsledky mléčné užitkovosti s celorepublikovým průměrem pro daný rok. Práce odhalila nedostatky ve výživěa upozornila na ně, hlavním problémm bylo příliš velké zastoupení dusíkatých látek v krmné dávce a absenci fázové výživy u laktujících krav. V práci bylo navrženo opatření, které by zajistilo kravám přiměřenou výživu podle fáze laktce a snížilo tak náklady na litr vyprodukovaného mléka.
Posouzení úrovně výživy v daném zemědělském podniku
VÁVRA, Jakub
Smyslem bakalářské práce bylo posoudit úroveň výživy v daném zemědělském podniku, odhalit případné nedostatky a navrhnout opatření pro jejich odstranění. Na základě podkladů o složení krmných dávek pro dojené krávy byl zjištěn příjem živin kravami. Takto získané hodnoty byly porovnány s doporučeným obsahem živin uváděným v odborné literatuře. Dále byly od vedení podniku získány informace popisující používanou techniku krmení. Tato zjištění byla opět podrobena hodnocení na základě údajů získaných z literatury. Výsledkem práce bylo zjištění, že krmné dávky vyhovovaly nutriční hodnotou i dietetickými vlastnostmi potřebám dojnic v různých fázích laktace a v průběhu stání na sucho. Práce upozornila na nedostatky v systému krmení, které se týkaly fázové výživy. Bylo zjištěno, že všechny dojnice jsou během celého průběhu laktace krmeny jednotnou krmnou dávkou. Nebyly tedy zohledněny odlišné nároky dojnic v různých fázích laktace. Stejně tak nebyla brána v úvahu různá geneticky podmíněná užitkovost jednotlivých dojnic. Na základě těchto zjištění byla navržena opatření pro odstranění těchto nedostatků. Tyto návrhy spočívaly v důsledném dodržování zásad fázové výživy. Bylo doporučeno vytvořit alespoň dvě skupiny dojnic podle dosahované užitkovosti, což by v důsledku přispělo k omezení zbytečného překrmování dojnic s nízkou produkcí mléka. Dosáhlo by se snížení spotřeby drahých koncentrátů a tím by se ušetřily náklady na krmiva.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.