Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti stanovení ethylkarbamátu v produktech kvasných výrob
Hlaváč, David
Ethylkarbamát, známý také jako urethan, je karcinogenní látka vyskytující se ve fermentovaných potravinách jako chléb, sýry, jogurty a zejména pak alkoholické nápoje. Nejvíce se pak vyskytuje v destilátech z peckového ovoce. V této práci se analyzovalo celkem 15 vzorků (2 vzorky chleba, 2 vzorky sýrů, 2 vzorky jogurtů a 9 vzorků alkoholických nápojů) pomocí plynové chromatografie, z nichž 5 bylo pozitivních. Ethylkarbamát byl detekován ve všech 3 vzorcích testovaných slivovic, a sice v koncentracích (9,94 +- 0,25) mg/l, (5,34 +- 0,41) mg/l a (4,03 +- 0,36) mg/l a ve 2 vzorcích vodky v koncentracích (2,38 +- 0,25) mg/l a (0,26 +- 0,01) mg/l. Ve vzorcích chlebů, sýru, jogurtů, Ginu, Staré myslivecké, Meruňce a Gieroy vodce nebyl ethylkarbamát detekován. Podmínky skladování však nebyly u žádného ze vzorků známy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.