Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Ergonomie práce
Kučera, Pavel ; Stříteský, Marek (vedoucí práce) ; Němec, Otakar (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou ergonomie práce. Cílem práce je zmapovat a odhalit rizika plynoucích z nedodržování a porušování pravidel ergonomie práce a následně vytvořit doporučení, která by měla zlepšit pracovní podmínky a prostředí společnosti, tím zvýšit spokojenost zaměstnanců a efektivitu výrobního procesu. Pro ergonomickou analýzu byl zvolen výrobní závod Lear Corporation s.r.o. Práce se skládá z teoretické a analytické části. Teoretická část uvádí základní informaci o ergonomii práce. Analytická část pomocí dotazníků. REBA analýzy a checklistu hodnotí ergonomii práce ve vybraném podniku. V závěru práce jsou uvedena doporučení na základě zjištěných poznatků.
Ergonomické aspekty pracovních podmínek v organizaci
Těšínská, Edita ; Stříteský, Marek (vedoucí práce) ; Velas, Marek (oponent)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ergonomie pracovního místa. Cílem bakalářské práce je zmapovat dodržování ergonomických požadavků ve společnosti Shell Czech Republic a.s., vyhodnotit možná rizika při jejich porušování a nedodržení, nedostatky pracovního systému, které mohou vést ke snížení výkonnosti pracovníků a navrhnout řešení, která by v budoucnu zajišťovala optimální podmínky pro pracovníky. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí -- teoretické a analytické. Teoretická část uvádí základní informace o ergonomii jako vědě a ergonomické požadavky na pracoviště. V analytické části je provedena analýza pracoviště a pracovního místa z hlediska ergonomických požadavků pomocí kontrolních listů, a dotazníku o spokojenosti zaměstnanců s pracovním prostředím. V závěru je shrnutí výsledků analýzy a návrh doporučení, která mohou vést k optimalizaci pracovního prostředí.
Hodnocení lokální svalové zátěže horních končetin u zubních laborantek
PECHOVÁ, Eva
V pracovním prostředí se setkáváme s mnoha rizikovými faktory. Rizikový faktor lokální svalové zátěže je stále významným problémem. Při práci zubních laborantek dochází k velkému jednostrannému zatížení horních končetin a tím pádem může docházet i ke vzniku nemocí z povolání. Záleží na individuálním vnímání zátěže každého z nás a na našich předpokladech k výkonu pracovní činnosti. Nepohoda vyplývající z vlivu rizikových faktorů na náš organismus vede k celé řadě různých zdravotních potíží, nepřiměřené pracovní zátěži, k únavě a k nepříjemným pocitům. Nerespektování ergonomických požadavků může mít také negativní vliv na zdraví pracovníků. Může se projevit např. zvýšeným počtem pracovních úrazů, potížemi a onemocněními svalově kosterního aparátu, přetížením svalových skupin v důsledku jednostranné, dlouhodobé a nadměrné svalové zátěže. Bakalářské práce ve své teoretické části shrnuje pomocí dostupné literatury základní informace o problematice lokální svalové zátěže. Je zaměřena především na charakteristiku jednotlivých rizikových faktorů, na základní poznatky z oblasti anatomie horní končetiny, popisuje fyzickou zátěž, některé nemoci z povolání a také základní ergonomické požadavky. Cílem praktické části bylo vytvoření hypotézy v oblasti zdravotního rizika týkajícího se lokální svalové zátěže horních končetin u zubních laborantek, zhodnocení zdravotního rizika tohoto faktoru pracovních podmínek a zařazení práce do kategorie. K dosažení cíle výzkumu byly stanoveny 3 hypotézy. Byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu {--} především sekundární analýza dat. Výzkum probíhal v okrese České Budějovice a podílely se na něm 4 pracovnice zubní laboratoře. Na základě vyhodnocených dat byly všechny tři hypotézy potvrzeny. Výsledky výzkumu prokázaly,že práce zubních laborantek je prací rizikovou, lokální svalová zátěž horních končetin u zubních laborantek dosahuje vyšší míry zátěže a hodnot, které ji umožňují zařadit do 3. kategorie. Bakalářská práce může sloužit ke zvýšení informovanosti v oblasti zdravotního rizika. Navržená opatření mohou sloužit ke zlepšení pracovních podmínek na konkrétním pracovišti.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.