Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Deficit vitamínu D a pooperační rekonvalescence
Veigertová, Tereza ; Vachek, Jan (vedoucí práce) ; Zakiyanov, Oskar (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou deficitu vitamínu D, který je nejen v české populaci vysoce prevalentní. Teoretická část shrnuje poznatky o systémovém působení vitamínu D v lidském těle a jeho významu při pooperační rekonvalescenci. Víme o potenciálním vlivu vitamínu D na detoxikaci xenobiotik, redukci oxidativního stresu, neuroprotekci a imunoregulaci. Systémové působení vitamínu D je zprostředkováno nitrobuněčnými receptory pro vitamín D přítomnými skoro v každé tkáni. Cíle práce: Hlavním cílem práce bylo prokázat rozdíl v množství pooperačních komplikací a délce hospitalizace u pacientů s deficitem vitamínu D a pacientů bez deficitu vitamínu D. Dále výzkum usiluje o popsání vztahu vitamínu D a pooperační rekonvalescence; zhodnocení významu suplementace vitamínu D při předoperačním deficitu 25(OH)D. Metody: Praktická část využívá retrospektivní údaje z databáze Klatovské nemocnice o pacientech sledovaných v interní a osteologické ambulanci. Kritéria pro výběr pacientů byla provedený operační výkon a změřená sérová hladina 25(OH)D. U pacientů se hodnotily pooperační komplikace. Při hodnocení se vzal v potaz věk pacientů typ provedeného operačního výkonu. Pacienti byli rozděleni na základě sérových hladin 25(OH)D do 4 skupin a výsledky praktické části byly porovnány s dosavadním...
Význam vitaminu D a vápníku ve výživě člověka
Bártová, Magdaléna ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Michlová, Tereza (oponent)
Vitamin D patří do skupiny v tuku rozpustných steroidů. Zahrnuje dvě formy, a to cholekalciferol, který se vyskytuje v potravinách živočišného původu a ergokalciferol přítomný v potravinách rostlinného původu. Člověk vitamin D může přijímat v potravě, přičemž významným zdrojem jsou tučné ryby a rybí játra a některé další potraviny, jako mléko, vejce nebo kvasnice. Na rozdíl od ostatních vitaminů však může být v těle syntetizován. Cholekalciferol je tvořen v kůži z prekurzoru 7 - dehydrocholesterolu účinkem UVB záření. Účinnost přeměny je závislá na různých faktorech. Pro aktivaci vitaminu D jsou nezbytné dvě po sobě následující hydroxylace, z nichž první probíhá v játrech a druhá v ledvinách. V játrech vzniká kalcidiol. Je to hlavní forma vitaminu D v krvi a ukazatel zásobenosti organismu. V ledvinách z něho vzniká kalcitriol, který je aktivní hormonální formou vitaminu D. V těle působí prostřednictvím vazby na receptory pro vitamin D - VDR. Jeho nejznámější a nejprozkoumanější funkcí je vliv na homeostázu vápníku a fosforu. Vitamin D ovlivňuje také správnou funkci svalů a imunitního systému a různými mechanismy snižuje riziko vzniku nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Předpokládají se i další účinky vitaminu D na lidský organismus, které zatím nejsou zcela objasněny a jsou předmětem dalších výzkumů. Vápník je hlavní minerální složka kostí a zubů. Je esenciální a je nutné dodávat ho potravou. Jeho obsah v potravinách je různý a stejně tak i jeho využitelnost z těchto potravin. Za hlavní zdroj jsou považovány mléčné výrobky a mléko. Dále je přítomný ve vejcích, minerálních vodách, některých rybách a rostlinných potravinách. Především v rostlinných zdrojích je využitelnost vápníku limitována obsahem látek, které s ním tvoří nerozpustné komplexy. Vápník je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Kromě stavební funkce má roli i ve srážení krve, nervosvalovém přenosu či svalové kontrakci. Vitamin D má vliv na využitelnost vápníku, protože zvyšuje účinnost jeho absorpce ve střevě. Při nedostatku obou mikronutrientů dochází ke vzniku kosterních onemocnění, osteoporóze, osteomalacii a křivici. Dostatečný příjem vitaminu D i vápníku je důležitý především u rostoucích dětí, starších osob a těhotných i kojících žen.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.