Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pasivní kouření v restauracích a barech
Tesař, Tomáš ; Braniš, Martin (vedoucí práce) ; Hovorka, Jan (oponent)
Kouření tabáku je prokazatelně zdraví škodlivé a je známou příčinou řady vážných nemocí. Ukázalo se, že nejen aktivní kouření může způsobovat zdravotní komplikace, ale i expozice kouři, který při spalování tabákových výrobků vzniká (tzv. kouření pasivní), vážně ohrožuje lidské zdraví, v některých ohledech téměř ve stejné míře jako kouření aktivní. S vědomím těchto rizik byla v řadě zemí v posledních letech upravována legislativa, která více či méně omezuje kouření na veřejných prostranstvích, zejména na pracovištích a v objektech pohostinství. V České republice patří nekuřácká politika mezi ty benevolentnější, jelikož nezakazuje kouření na všech veřejných místech zcela - provozovatelé restaurací a barů si mohou sami zvolit, zda se v jejich podniku kouřit smí, nebo ne, a jsou pouze povinni náležitě tento objekt graficky označit zvenku i uvnitř. Zákon rovněž umožňuje vyčlenit prostory pro kouření v rámci restaurace či baru, tzv. "Stavebně oddělené prostory pro kouření." V reprezentativním vzorku (100 objektů) takto vymezených restaurací a barů byly v kuřáckých a nekuřáckých částech pomocí fotometru zjišťovány koncentrace aerosolových částic PM2.5, jež jsou indikátorem tabákového kouře v prostředí. Podniky byly na základě míry oddělení kuřáckých a nekuřáckých částí rozděleny do 3 typů od úplně...
Vliv pasivního kouření na lidské zdraví
Tesař, Tomáš ; Braniš, Martin (oponent) ; Hůnová, Iva (vedoucí práce)
Cílem této práce je shrnout, s použitím nejnovějších studií mezinárodního významu, množství škodlivých účinků tabákového kouře na lidské zdraví. Rovněž přiblížit i potenciální rizika, která může přinášet, zejména vliv na kardiovaskulární onemocnění a dopady pasivního kouření, ale i řadu dalších onemocnění spojených se znečištěním vnitřního prostředí tabákovým kouřem. Předmětem práce je také pojednat o chemickém a fyzikálním složení s uvedením škodlivin, odlišností jednotlivých složek i metod, jimiž je expozice tomuto kouři zkoumána. Cílem je představit velmi diskutovanou problematiku spojenou s vnitřním prostředím a ochranou lidského zdraví, jakož i znečištění ovzduší ve vnitřních prostorách. V neposlední řadě nastíní bakalářská práce i ekonomické újmy a popíše situaci a legislativní normy spojené s pasivním kouřením v České republice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.