Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Monitoring vybraných kovů v komerčních biovínech
Bortlová, Alžběta ; Reichstädter, Marek (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných kovů v komerčních biovínech. Cílem práce bylo porovnat prvkové složení biovín s víny, které pocházejí z ostatních agrotechnických produkčních systémů. Pro účely prvkové analýzy byla použita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Pomocí statistické metody analýzy rozptylu bylo posouzeno, zda naměřené koncentrace prvků vykazovaly statistické rozdíly mezi víny pocházejícími z bioprodukce a víny pocházejícími z ostatních produkčních systémů. Statisticky významné rozdíly vykazovaly celkem 3 z 20 analyzovaných prvků. Vliv produkčního systému révy vinné na prvkové složení vína byl pozorován jako statisticky významný u prvků zinek, nikl a mangan.
Analýza užitkovosti v ekologickém chovu koz
Berková, Veronika
Cílem diplomové práce byla analýza mléčné užitkovosti na konkrétní ekologické farmě s chovem koz. Mléčná užitkovost byla sledována a vyhodnocována za kontrolní období 2015-2017. Data byla získávána z kontrol užitkovosti prováděné SCHOK a z vlastní evidence farmy. Bylo hodnoceno 526 koz plemene bílá krátkosrstá s užitkovostí 760,08 kg mléka za normovanou laktaci o tučnosti 3,4 % v roce 2017, na farmě byl zaznamenán trend nárůstu mléčné užitkovosti od roku 2015, kdy užitkovost dosahovala 627,77 kg mléka o tučnosti 3,02%, tento trend byl statisticky vysoce průkazný (P<0,01), stejně jako obsah bílkovin (%) v mléce, který se za stejné období snížil z 2,97 % na 2,73 %. Dále bylo hodnoceno 184 koz na 1. laktaci a 177 koz na 2. laktaci patřících do 16 ti linií podle otce. Tyto linie byli mezi sebou v jednotlivých ukazatelích mléčné užitkovosti porovnávány. V obsahu laktózy (%) dominovala linie Krasus (4,83 %), která vykazovala statisticky průkazný rozdíl (P<0,05) k linii Molch a Emil, jejichž obsah laktózy byl nejnižší (4,51 % a 4,53 %). Na 2. laktaci bylo provedeno hodnocení počtu SB v mléce, kdy průměrná hodnota sledované skupiny byla 1573,12 tis SB/ml. Největšího počtu SB bylo naměřeno u linie Bera (4437,17 tis SB/ml), u které byla zjištěna statistická průkaznost (P<0,05) s liniemi Bernd (758,5 tis SB/ml), Curt (858,42 tis SB/ml), Zub (444,24 tis SB/ml) a Zuzek (696,77 tis SB/ml), které dosahovaly nejnižších hodnot. V ostatních sledovaných parametrech mléčné užitkovosti vykazovali linie na obou laktacích mezi sebou patrné rozdíly v dosažených hodnotách, avšak nebyly statisticky prokázány.
Možnosti ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy
Dobiášová, Martina
Tato bakalářská práce popisuje ochranu možnosti ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy v ekologické a integrované produkci. V první kapitole se bakalářská práce zabývá charakteristikou Botrytis cinerea. Nalezneme v ní biologii hroznů révy, důkladný popis původce houby, příznaky napadení a ušlechtilou hnilobu. Další kapitola se zabývá ostatními hnilobami, které se v průběhu vegetace mohou objevit u révy vinné. Ve třetí kapitole je popsán dopad hnilob na kvalitu hroznů. V poslední kapitole se práce zabývá systémy ochrany v ekologické a integrované produkci, proti Botrytis cinerea.
Porovnání systémů ekologické ochrany u nových PIWI odrůd
Londová, Julie
Práce v rámci literárního přehledu charakterizuje tři systémy produkce hroznů v ČR – integrovanou, ekologickou a biodynamickou. Dále popisuje rezistenci a její mechanismy u révy vinné. Značná část je věnována ochraně proti houbovým chorobám v ekologickém vinohradnictví a jejím metodám. Nakonec je zpracováno téma přípravků na bázi elicitorů. Experimentální část je věnována porovnání tří různých variant ochrany proti houbovým chorobám na révě a je sledován jejich vliv na míru napadení houbovými chorobami a kvalitu hroznů. Z výsledků je patrná účinnost prostředků ze všech tří variant a žádná z nich nebyla extrémně výrazná v kladném i záporném smyslu slova. Na základě zpracovaných informací i experimentu bylo doporučeno použití prostředků ekologického ochranného systému včetně přípravků na bázi elicitorů.
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností odrůdy Ryzlink rýnský v ekologické a integrované produkci
Juga, Petr
Diplomová práce se zabývá porovnáním integrované a ekologické produkce. Literární část se zaobírá problematikou produkčních systému ve vinohradnictví a jejich vlivem na kvalitu hroznů. Dále popisuje rostlinné extrakty, používané rostliny a jejich výrobu. Zabývá se hlavními houbovými chorobami, které révu vinnou napadají. V experimentální části je popsán vlastní pokus, použité přípravky na ochranu rostlin a metody použité k vyhodnocení kvantitativních a kvalitativních parametrů u Ryzlinku rýnského, které byly sledovány během zrání. Věnuje se vyhodnocení a porovnání sledovaných parametrů. Práce doporučuje vhodný systém pěstování v ekologické a integrované produkci.
Možnosti ochrany proti vrtuli třešňové
Říhová, Petra
Táto bakalárska práca obsahuje stručný popis čerešne Prunus avium L. Hovorí o nárokoch na pestovanie, ako aj o pomologickom rozdelení a pestovateľských tvaroch. Práca je zameraná na škodcu čerešní vrtuľu třešňovú Rhagoletis cerasi L., 1758. Výskyt, presný morfologický popis, taxonómiu a bionómiu. Súčasťou je popis ochrany využívajúci prirodzených nepriateľov. Popísanie legislatívy a podmienok integrovanej ochrany a produkcie ako aj ekologickej ochrany a produkcie. Vypracovanie možností ochrany v danom systéme pred vrtulou třešňovou Rhagoletis cerasi L., 1758. V experimentálnej časti bola zisťovaná účinnosť prípravkov určených pre šetrnú ochranu proti vrtuli třešňovej Rhagoletis cerasi L., 1758. Pokus bol realizovaný na čerešni Prunus avium L., na odrode Kordia na stanovišti Biele Karpaty. Napadnutie na kontrolnom variantu v dobe odberu vzoriek bolo nízke. Toto sa zrejme aj premietlo vo výslednej účinnosti variant.
Monitoring vybraných kovů v komerčních biovínech
Bortlová, Alžběta ; Reichstädter, Marek (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných kovů v komerčních biovínech. Cílem práce bylo porovnat prvkové složení biovín s víny, které pocházejí z ostatních agrotechnických produkčních systémů. Pro účely prvkové analýzy byla použita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Pomocí statistické metody analýzy rozptylu bylo posouzeno, zda naměřené koncentrace prvků vykazovaly statistické rozdíly mezi víny pocházejícími z bioprodukce a víny pocházejícími z ostatních produkčních systémů. Statisticky významné rozdíly vykazovaly celkem 3 z 20 analyzovaných prvků. Vliv produkčního systému révy vinné na prvkové složení vína byl pozorován jako statisticky významný u prvků zinek, nikl a mangan.
Porovnání kvality hroznů z ekologické a integrované produkce ve vinohradnictví
Kovářová, Magdaléna
Tématem této práce jsou dva systémy produkce révy vinné, ekologická a integrovaná produkce. Oba sytémy jsou zaměřeny na šetrnost k životnímu prostředí a jeho udržitelnosti, avšak jsou mezi nimi rozdíly. Ekologická produkce má pravidla pěstování a ošetřování révy vinné výrazně přísnější, a to zejména z pohledu povolených přípravků na ochranu rostlin. Cílem práce bylo zjistit, jestli má některý ze systémů vliv na kvalitativní parametry hroznů a který. Porovnávání proběhlo na základě analytického měření vybraných parametrů kvality u pěti testovaných odrůd révy vinné. Testované vzorky pocházely z téhož stanoviště. Výsledky byly statisticky zhodnoceny metodou ANOVA. Hlavním zjištěním byl pozitivní vliv na hodnotu pH hroznů, jasně hovořící ve prospěch systému ekologické produkce. U ostatních parametrů kvality nebyl zjištěn tak jednoznačný a statisticky významný vliv způsobu ošetření.
Ekologické směry ve vinohradnictví a jejich vliv na jakost výsledných produktů
Špetík, Adam
Cílem této bakalářské práce bylo porovnat ekologické směry, jak ve vinohradnictví, tak ve vinařství v České republice. V současné době se každým dnem stupňuje tlak na ochranu životního prostředí, což vede i ve vinohradnictví a vinařství k upřednostňování šetrnějších alternativ výroby. Práce je zaměřena na vysvětlení rozdílů mezi jednotlivými směry, podmínky pěstování a ošetřování. Mezi podmínky patří spousta aspektů, od výběru vhodného místa až po správný systém ochrany rostlin. U systému integrované produkce, ekologické produkce i biodynamické produkce jsou přesně vymezeny směrnicemi a legislativou povolené i zakázané prostředky, pěstební opatření i sklepní technologie. Výsledný produkt, tedy hrozen a z něho vyrobený meziprodukt a dále víno je značně ovlivněno postupem při ochraně rostlin ve vinici i zásahem vinaře ve sklepě a má výrazný vliv na kvalitu a jakost tohoto rostlinného zdroje.
Znojemsko, jeho integrovaná produkce a bioprodukce révy vinné
Čurdová, Jiřina
Cílem této bakalářské práce na téma Znojemsko, jeho intergrovaná produkce a bioprodukce révy vinné je zhodnotit celkovou produkci a význam integrované produkce a bioprodukce hroznů révy vinné na Znojemsku. Popsána je historie vinohradnictví a vinařství ve Znojemské vinařské podoblasti, vinařská legislativa a systémy pěstování vinné révy v ČR. Pozornost byla věnována charakteristice Znojemské vinařské podoblasti, přírodním, geologickým a klimatickým podmínkám. V samostatné práci jsem shromáždila získaná data o Znojemské vinařské podoblasti a vypracovala z nich tabulkový a grafický přehled, popsány zde byly vinařské obce, charakteristické odrůdy pro Znojemsko s průměrnými hodnotami sklizně. Dále jsem představila dva podniky zabývající se integrovanou produkcí (Zemědělské družstvo Hodonice a Vinné sklepy Lechovice, spol. s.r.o.) a jeden podnik hospodařící ekologickou produkcí vinné révy (Vinařství Barabáš), které jsou klíčové pro Znojemsko. Také jsem představila dvě vinařství, která se zabývají malovýrobou vína ve znojemské vinařské podoblasti a uvedla získané hodnoty ze sklizně hroznů vinné révy (Vinařství Sádek, s.r.o. a Vinařství rodiny Čurdovi).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.