Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 51 záznamů.  začátekpředchozí42 - 51  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Tvorba výnosu ozimé pšenice v závislosti na šířce řádků v podmínkách ekologického zemědělství
PROCHÁZKOVÁ, Lucie
Téma diplomové práce: Tvorba výnosu ozimé pšenice v závislosti na šířce řádků v podmínkách ekologického zemědělství. Tato práce se zabývá tvorbou výnosu u ozimé pšenice. Ozimá pšenice se pěstovala na úzkých a širokých řádcích na polních pokusech. Pokus byl zaměřen především na tvorbu výnosových prvků (hmotnost tisíce zrn, počet rostlin na m2, počet zrn v klasu). Dále byla prováděna kontrola během vegetace a v závěru porovnání teoretického a skutečného výnosu.
Možnosti rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě v ekologickém zemědělství díky využití genových zdrojů jarních pšenic
JANČÍKOVÁ, Lucie
Předložená diplomová práce, jejímž cílem bylo vyhodnocení možností využití vybraných odrůd pšenice seté (Triticum aestivum L. a Triticum dicoccum Schrank) v ekologickém zemědělství s ohledem k možnosti rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě, navazuje na předchozí bakalářskou práci. Východiskem pro její zpracování byl výběr 12 odrůd na základě předchozího screeningu. Na pokusném pozemku JU ZF v Českých Budějovicích a VURV, v.v.i. byly poté založeny přesné maloparcelkové pokusy (2007-2008) s šesti genetickými zdroji pšenice dvouzrnky a šesti odrůdami pšenice seté (4 staré a krajové odrůdy, 2 odrůdy moderní - kontrolní) a vyhodnoceny vybrané morfologické, biologické, hospodářské a jakostní parametry. Z výsledného hodnocení je patrné, že genetické zdroje pšenice mají řadu pozitivních, ale i negativních vlastností. Rychlost růstu, výška rostliny nebo tvar trsu pozitivně přispívá ke zvýšení konkurenční schopnosti vůči plevelům. Na druhou stranu hospodářské vlastnosti, jako sklizňový index, produktivita klasu nebo celková úroveň výnosu je v případě jednotlivých odrůd vysoce variabilní a na snížené úrovni oproti moderním kontrolním odrůdám. Pšenice dvouzrnka ale v systému se sníženými vstupy poskytuje jakostní zrno (vysoký obsah proteinu), které je ale vhodné pro jiné, než klasické pekařské zpracování (nízká bobtnavost bílkovin, vyjádřená Zelenyho sedimentačním testem). Z těchto důvodů se jedná o plodinu vhodnou pro ekologické zemědělství a její pěstování zároveň přispívá k rozšíření agrobiodiverzity na orné půdě.
Rozvoj ekoagroturistiky v rámci vybraného regionu (Benešovsko)
KOTOVÁ, Iveta
Analýza současné úrovně rozvoje ekoagroturistiky na Benešovsku. V práci je postupně charakterizován potenciál cestovního ruchu ve vztahu k danému regionu, podrobně představeny vybrané ekologické farmy. Na základě dotazníkového průzkumu byla analyzována situace na ekologických farmách a sledován zájem veřejnosti o venkovskou turistiku, resp. ekoagroturistiku.
Analýza stavu ekologického zemědělství v České republice a v Jihočeském kraji
KRPALOVÁ, Michaela
Předkládaná práce se zabývá analýzou stavu ekologického zemědělství v České republice. Součástí práce je případová studie Jihočeského kraje, která spočívá ve vyhodnocení dotazníkového šetření realizovaného mezi ekologickými farmáři Jihočeského kraje a ve zpracování dat o ekologické produkci za sledované území, jakož i ve vyhotovení mapového výstupu o rozmístění ekologických farem na území Jihočeského kraje. Úvodní část práce tvoří cíle, rešerše literatury a metodika zpracování. Následující text shrnuje základní charakteristiku ekologického zemědělství na území ČR (historie, vývoj, legislativa, {\dots}). Vlastní přínos práce spočívá v kapitolách věnovaných analýze EZ za Jihočeský kraj. Závěrem se práce orientuje na návrh optimalizace stavu EZ jak v kontextu republikovém, tak s ohledem na Jihočeský kraj.
Porovnání spotřeby energie u "klasické" a "bio" formy zemědělské produkce.
DOHNALOVÁ, Tereza
Práce se zabývá spotřebou energie v konkrétních zemědělských podnicích a jejich porovnáním a následně vyhodnocením. Teoretická část obsahuje charakteristiku, vývoj a srovnání klasického a ekologického zemědělství. Praktická část obsahuje konkrétní zemědělskou výrobu v klasickém i v ekologickém zemědělství a jejich spotřebu energie. Dále pak porovnání obou subjektů navzájem a s normativy.
Vliv předplodiny na výnosové parametry ozimé pšenice v podmínkách ekologického zemědělství
MATOUŠEK, Jiří
Bakalářská práce pojednává o vlivu předplodiny na výnosové parametry ozimé pšenice v podmínkách ekologického zemědělství. Zabývá se vlivy různých předplodin (LOS, jetel a brambory) na tyto parametry.
Analýza chovu ovcí na ekologické farmě
SVOBODOVÁ, Martina
Cílem diplomová práce na téma analýza chovu ovcí na ekologické farmě, bylo vyhodnotit úroveň užitkových vlastností ovcí na ekologické farmě Slunečná, která se nachází v podhorské části Šumavy. Po studiu odborné literatury zaměřené na téma ekologického zemědělství byly získány podrobné informace k zanalyzování celkové problematiky chovu ovcí na ekofarmě Slunečná. Byla hodnocena mléčná užitkovost z hlediska množství nadojeného mléka a dále byl hodnocen průběh laktační křivky. Hodnocení reprodukce bylo na základě čtyř základních reprodukčních ukazatelů. Hmotnost jehňat ve 100 dnech věku a produkce vlny byla zjištěna vážením. Zjištěné hodnoty byly ve většině ukazatelů nižší, než publikují autoři. Tento fakt souvisí se zjištěnými nedostatky spojené s ustájením, výživou a organizací chovu. V závěru byla navržena opatření, která by vedla k eliminaci těchto nedostatků a zároveň celkově ke zlepšení úrovně chovu.
BIOPOTRAVINY A POTRAVINY NOVÉHO TYPU Z HLEDISKA NUTRICE A OCHRANY ZDRAVÍ SPOTŘEBITELE
DUBNOVÁ, Jaroslava
Tato bakalářská práce se věnuje především problematice rozdílu informovanosti o bioproduktech, biopotravinách a potravinách nového typu mezi občany v oblasti Jižní Moravy a občany Jižních Čech. Zjišťuje také, jaký názor mají respondenti z obou oblastí na vliv biopotravin na zdravotní stav člověka.
Vyhodnocení mezoklimatu a jeho vliv na uplatnění ekologického zemědělství v zájmové lokalitě.
KOUKOL, Marek
Cílem této práce je vyhodnotit mezoklima v oblasti Hamer, kde se nachází farma zabývající se zemědělstvím, se snahou o udělení licence ekologického zemědělství. Je mnoho aspektů, které mají vliv, jak se musí hospodařit na obdělávané ploše luk a pastvin. Je zjištěno, co farmu zvýhodňuje a zároveň i znevýhodňuje {--} jak z hlediska geografického, tak i hlediska meteorologického. Je zjištěno, že vliv takovéto zemědělské činnosti má na krajinu a i na člověka velmi kladný vliv. Tímto zemědělstvím jsou produkovány zdravotně nezávadné potraviny a biomasa, kterou jsme schopni dál užitečným a nezatěžujícím způsobem zužitkovat na výrobu energií. Je potřeba stále více těchto farem se zaměřením především na kvalitu, než kvantitu.
Chov skotu v podmínkách ekologického zemědělství
BÁRTOVÁ, Eva
Diplomová práce je rozdělena do tří oblastí - management stáda, etologie, ekonomické zhodnocení. Farma, na které proběhla sledování se nachází v horské oblasti Šumava, se sníženou zemědělskou výrobou. Hlavním výrobním programem podniku je chov krav bez tržní produkce mléka s produkcí zástavového skotu. Jsou zde chováni vícepodíloví kříženci masných plemen (Hereford, Aberdeen angus, Charolais).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 51 záznamů.   začátekpředchozí42 - 51  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.