Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus 1. typu
Němečková, Monika ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Tématem diplomové práce je vliv nízkosacharidové stravy na léčbu onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, při kterém je pro pacienty nutné aplikovat inzulin. K úspěšné kompenzaci diabetu přispívá také výběr vhodných sportovních aktivit, dobrý zdravotní i psychický stav a především úprava stravovacích návyků. Tato práce poukazuje na nízkosacharidovou stravu jako na jednu z možností, jak se diabetici mohou stravovat. Práce je rozdělena na dvě části, a to teoretickou a praktickou. Teoretická část stručně popisuje onemocnění a představuje doporučenou a nízkosacharidovou stravu. V další části se zabývá také pohybovou aktivitou. Popisuje problematiku sportování lidí s diabetem, kteří jsou jak na běžné stravě, tak na stravě s omezeným množstvím sacharidů. Praktická část ukazuje výsledky z glukózových senzorů (Free Style Libre, Dexcom G6 a Medtronic), které kontinuálně měří hladinu krevního cukru. V praktické části bylo formou dotazníku osloveno osm respondentů s diabetem 1. typu, kteří přešli z doporučené stravy na nízkosacharidové stravování. Účelem dotazníku bylo posouzení vlivu přechodu na nízkosacharidovou stravu na kompenzaci diabetu, četnost hypoglykémií, spotřebu inzulinu i zvládání sportovních aktivit. Další součástí praktické části bylo porovnání základních...
Nízkosacharidové stravování pro diabetiky 1. typu
Němečková, Monika ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Hásková, Aneta (oponent)
Téma bakalářské práce je na stravování pacientů s diabetem 1. typu. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které pomáhají kompenzovat především správné stravovací návyky, dobrý zdravotní a psychický stav a sportovní aktivity. Práce se zaměřuje na nízkosacharidovou stravu, porovnává ji se stravou doporučovanou a snaží se zjistit, zda je prospěšná při léčbě cukrovky. Je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části je stručně popsáno onemocnění a rozebrány klady a zápory doporučované stravy pro diabetiky, a to jak v běžném životě, tak při sportu. Další text představuje stravu nízkosacharidovou, její pozitiva i kontraindikace. Pro praktickou část byla sbírána data pomocí anonymního dotazníkového šetření. Dotazník vyplňovali pacienti s diabetem 1. typu na doporučené a nízkosacharidové stravě. Součástí praktické části je také několik záznamů z kontinuálního měření glukózy pomocí senzorů (Dexcom G5 a Enlite). Cílem praktické části bylo zjistit, jaký vliv má nízkosacharidová strava na zkvalitnění života diabetiků, zda jim pomáhá snížit četnost hypoglykémií při běžných i sportovních aktivitách a zlepšuje celkovou hodnotu glykovaného hemoglobinu. Z výsledků šetření a ukázek grafů vyplývá, že by zavedení nízkosacharidové stravy do praxe mohlo přispět k celkové kompenzaci diabetu. klíčová...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.