Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 34 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mléčná užitkovost plemene Brown Swiss ve vybraném chovu
MACHÁČKOVÁ, Kamila
Kontrola mléčné užitkovosti krav je klíčovou činností v chovu skotu, která poskytuje cenné informace pro chovatele a šlechtitele. Cílem této práce bylo zhodnotit jednotlivé kontroly mléčné užitkovosti plemene Brown Swiss ve vybraném chovu. Počty krav při sledování kontroly užitkovosti se po celé dva roky pohybovaly přibližně kolem dvaceti kusů. Byly sledovány hodnoty dojivosti, mléčného tuku, mléčné bílkoviny, laktózy a somatických buněk.
Mléčná užitkovost kozy bílé krátkosrsté a hnědé krátkosrsté ve vybraném chovu
KRAMEŠOVÁ, Jaroslava
Kozy se v poslední době se stávají oblíbenými pro chov. Chovají se převážně pro mléko a maso. Cílem této práce bylo zhodnocení mléčné užitkovosti koz u genových rezerv ČR. Průměrná dojivost z let 2020 - 2022 je u kozy bílé krátkosrsté 296,0 kg za normovanou laktaci a u kozy hnědé krátkosrsté 270,1 kg za normovanou laktaci. Průměrná tučnost mléka u kozy bílé krátkosrsté za sledované roky ve chovu byla 4,34 % a u kozy hnědé krátkosrsté 4,27 %. Obsah bílkovin u kozy bílé krátkosrsté byl 2,90 %, tato hodnota je obdobná i u kozy hnědé krátkosrsté, u které byla zjištěna hodnota 2,89 %. A jako poslední byla sledována laktóza. Jejíž průměrný obsah v mléce u kozy bílé krátkosrsté byl 4,29 % a u kozy hnědé krátkosrsté 4,24 %. Výsledky tedy poukazují na podprůměrnou dojivost, avšak obsah tuku v mléce byl nadprůměrný, a to dodává mléku lepší kvalitu například pro výrobu sýrů. Dojivost i obsahy jednotlivých složek jsou ovlivňovány z části jak geneticky, tak se jedná o faktory výživy, dojení, stres apod.
Zhodnocení provozních a ekonomických faktorů ovlivňujících výkupní cenu mléka na konkrétní farmě na Ukrajině
Orlov, Bohdan
Bakalářská práce pojednává o provozních a ekonomických faktorech, jež ovlivňují výkupní cenu mléka. Zajímala nás jedna konkrétní farma na Ukrajině. Mechanismy tvorby ceny by se naproti České republice potažmo Evropské Unii mohly lišit a tím pro nás byly zajímavé. Mezi sledované parametry bylo zahrnuto především: množství nadojeného mléka, obsah tuku a bílkovin, tržby v závislosti na množství a kvalitě vyprodukovaného mléka. Subjekt (vzorek) jsme vybírali neprav-děpodobnostním příležitostným výběrem. Jako objekt výzkumu posloužil podnik STOV im. Lesia Serdiuka, který se specifikuje na chov skotu holštýnského (ukrajinského černostrakatého) a ukra-jinského červenostrakatého plemene. Sběr dat se prováděl prostřednictvím telefonického rozho-voru a e-mailové komunikace, získána data byla následně zpracována dle běžných matematicko-statistických metod. Výsledky výzkumu naznačují silnou přímo-úměrnou souvislost mezi výkupní cenou mléka a koncentrací tuku a bílkovin, avšak, celkové tržby jsou ovlivněny spíše množstvím vyprodukovaného mléka než množstvím složek v něm obsažených.
Analýza parametrov mliečnej úžitkovosti u dojníc pred a po inštalácii ventilátorov v stajni
Kancír, Ján
Cílem práce je analýza parametrů mléčné užitkovosti u dojnic před a po instalaci ventilátorů ve stáji. Za tímto účelem bylo provedeno pozorování v konkrétním chovu. Sledování probíhalo v období od roku 2016 do konce roku 2022. Celé sledování bylo rozděleno na dvě období a to na období před a období po instalaci ventilátorů. Mezi parametry mléčné užitkovosti budou zahrnuty především dojivost (kg mléka), pořadí laktace (n) a fáze laktace (dny). Ze zjištěných výsledků lze konstatovat následující. Instalace ventilátorů měla za celé sledování vliv na dojivost, kde před instalací byl průměrný nádoj nižší (P > 0,05) a po instalaci byl nádoj vyšší (P < 0,01). Vliv ventilátorů byl pozorován také na obsahu mléčných složek. Při zohlednění pouze letních měsíců (červen, červenec, srpen) bylo zjištěno, že se prokazatelně zvýšila (P < 0,01) dojivost u krav po instalaci ventilátorů. Co se týče obsahu mléčných složek neměla instalace prokazatelný vliv (P > 0,05). Přesto lze vidět obdobný trend snížení procenta tuku a bílkovin jako při celém sledování.
Vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorků mléka u dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu
Strnadová, Jitka
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorku mléka u dojnic českého strakatého skotu. Pozorování probíhalo v rámci jednoho kalendářního roku (leden až prosinec 2022) ve vybraném chovu GenAgro Říčany a.s., kdy jsme odebrali celkem 52 vzorků mléka. Získané vzorky byly analyzovány a spolu s daty z teplotně-vlhkostních čidel (HOBO) seřazeny v programu Microsoft Excel a následně vyhodnoceny v programu STATISTICA 14.0. Nejvyšší počet somatických buněk (SB) v mléce byl v letním období, naopak nejnižší v zimním respektive jarním období (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl v teplotním pásmu na 20,1 °C a nejnižší pak do 0 °C (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl zjištěn v období s nejvyšším průměrným pořadí laktace (P < 0,05). U vlivu fáze laktace bylo zjištěno, že nejvyšší počet SB byl zjištěn u dojnic v období s nejvyšší průměrnou fází laktace (P < 0,05). U ostatních parametrů mléčné užitkovosti nebyly zjištěny průkazné rozdíly (P > 0,05). Za celé sledování byl bod mrznutí ve všech případech v průměru -0,552 °C.
Vliv pořadí dojnic holštýského skotu v dojírně na parametry mléčné užitkovosti ve vybraném chovu
Gašpariková, Tereza
Tato bakalářská práce je zaměřena na vliv pořadí dojnic holštýnského skotu v dojírně na parametry mléčné užitkovosti. Sledování probíhalo ve vybraném chovu u jednotlivých sekcí, ranní a večerní dojení ve všech ročních obdobích (leden, duben, srpen, říjen). Součástí sledování bylo zjišťování pořadí dojnic v dojírně, preference dojicího místa či preference levé nebo pravé strany dojírny. Zároveň byla sledovaná mléčná užitkovost, konkrétně dojivost (kg mléka), pořadí laktace (n), fáze laktace (dny), obsah tuku (%), bílkovin (%) a laktózy (%). Data o mléčné užitkovosti dojnic byla získaná z programu FARMSOFT a z ČMSCH, a.s. (kontrola mléčné užitkovosti). V průběhu roku bylo sledováno 2164 kusů dojnic. Z výsledků lze konstatovat, že dojnice s vyšším pořadím laktace (starší krávy) a s tím související vyšší mléčnou užitkovosti vcházely do prostoru dojírny jako první. Oproti tomu krávy s nižším pořadím laktace vstupovaly do dojírny jako poslední. Dojnice, které měly vyšší užitkovost nejvíce preferovaly první a poslední dojicí stání. Dále bylo zjištěno, že si levou stranu vybírají starší a užitkovější dojnice. Z ekonomického hlediska byl tento podnik v roce 2022 v zisku. Hlavním důvodem byla vyšší výkupní cena mléka a zvýšená mléčná užitkovost.
Vliv teploty vzduchu ve stáji na parametry mléčné užitkovosti dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu
Hanáková, Šárka
Cílem této diplomové práce je analyzovat vliv teploty vzduchu na parametry mléčné užit-kovosti dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu. Mezi parametry mléčné užitko-vosti byly zahrnuty především dojivost (kg mléka), pořadí laktace (n), fáze laktace (dny) a obsah mléčných složek (% tuku a % bílkovin). Pozorování probíhalo v období od ledna do prosince 2022. Údaje o parametrech mléčné užitkovosti byly získány z výsledků Kontroly užitkovosti (KU). Celkem bylo vyhodnoceno 7 863 individuálních případů (dojnic). V průběhu sledování byla pomocí teplotně-vlhkostního čidla (HOBO) zjišťována teplota stá-jového vzduchu (°C), relativní vlhkost vzduchu (%). Z výsledků vyplynulo, že teplota neměla statisticky průkazně vliv na dojivost, fázi a pořadí laktace. Naopak byly zjištěny průkazné rozdíly v obsahu mléčných složek, kterými byl tuk a bílkovina (P < 0,01). V případě relativní vlhkosti byl statisticky průkazný vliv na do-jivost, kdy s rostoucími hodnotami relativní vlhkosti klesala dojivost u sledovaných krav (P < 0,01). Relativní vlhkost ovlivnila také obsah tuku a bílkovin (P < 0,01). V případě THI nebyly statisticky průkazné rozdíly v dojivosti, pořadí laktace a fázi laktace (P > 0,05), ale byly zjiště-ny statisticky průkazné rozdíly v případě mléčných složek (P < 0,01).
Analýza mléčné užitkovosti u dojnic českého strakatého skotu ve vybraném chovu
Jánišová, Lucie
V této bakalářské práci byla provedena analýza mléčné užitkovosti Českého strakatého plemene ve vybraném chovu, s přihlédnutím na vnější a vnitřní vlivy působící na produkci mléka. Sledování probíhalo 12 měsíců a to v období 01/2019 až 12/2019 ve stáji Lubník, která spadá pod zemědělsko-obchodní družstvo Žichlínek a vychází z dat kontroly užitkovosti. Sledování bylo zaměřeno na kolísání dojivosti a mléčných složek, zejména tuku a bílkovin, v závislosti na ročním období, pořadí a fázi laktace. Na základě zjištěných výsledků, můžeme konstatovat, že nejvyšší průměrné dojivosti dosáhly krávy na 4. a vyšší laktaci, dojnice s fází laktace do 100 dnů a v období jaro. Nejvyšší obsah tuku a bílkovin v mléce byl zjištěn u dojnic s fází laktace nad 301 dnů. Nejvyšší obsah tuku v mléce se vyskytoval u dojnic v období léto a nejvyšší obsah bílkovin v období podzim.
Zhodnocení vztahu kvantitativních a kvalitativních parametrů mléčné užitkovosti dojnic holštýnského plemene v konkrétním chovu
Poláčková, Pavlína
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnotit vztah mezi kvantitativními a kvalitativními složkami mléčné užitkovosti. Jako kvantitativní znak bylo využito množství nadojeného mléka. Z kvalitativních parametrů byl sledován tuk, bílkoviny, laktóza, somatické buňky a močovina. K dané problematice byl zpracován literární přehled. Hodnocení bylo prováděno v zemědělském podniku AGROS Vyškov-Dědice zabývajícím se chovem holštýnského plemene s průměrnou užitkovostí 35 kg mléka za den. Data k mléčné užitkovosti byla získána z kontroly užitkovosti a následně podrobena analýze v programu MS Excel. Bylo zjištěno, že s rostoucím nádojem se zvyšuje i obsah tuku a bílkovin, což v našich chovech nebývá běžné a je v rozporu s většinou literárních zdrojů. Naopak u laktózy byl zhodnocen spíše nepřímý vliv – s narůstajícím nádojem klesá obsah laktózy. U somatických buněk a močoviny nebyla zjištěna korelační závislost s množstvím nadojeného mléka.
Vliv vybraných parametrů chovatelského prostředí na tučnost mléka holštýnských dojnic
Stoklas, Josef
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaký vliv mají vybrané chovatelské parametry na tučnost mléka dojnic. Pokus proběhl během celého kalendářního roku (od listopadu 2018 do listopadu 2019). Pozorování probíhalo jednou měsíčně. Celkem bylo vyhodnoceno 160 kusů dojnic ustájených ve stáji s volnými stelivovými boxy. Porovnávány byly dojnice jednak na vrcholu, jednak na konci laktace. Byla hodnocena frekvence základních životních projevů dojnic. Tyto životní projevy se u sledovaných skupin v průběhu laktace neměnily. Pokud se týká životních projevů, tak sledované dojnice převážně ležely (z 60 %), a to bez ohledu na stádium laktace. Při ležení preferovaly levou stranu těla, přičemž rozdíl byl 0,5 %. Výrazné rozdíly byly zjištěny v mléčných složkách mléka. Výrazný rozdíl byl i v tučnosti, kdy dojnice na vrcholu laktace měly tuk 3,86 % a dojnice na konci laktace 4,56 % tuku. Rozdíl byl i v separovaném krmivu. U vrcholu laktace na horním sítu zůstávalo pouhých 4,6 % a u konce laktace 18,1 %.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 34 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.