Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 37 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Faktory ovlivňující počet somatických buněk v kozím mléce
Kocourková, Lenka
Cílem mé bakalářské práce je popsat faktory ovlivňující počet somatických buněk v kozím mléce. První část je věnována historii chovu koz ve světě i České republice. Jsou zde popsána některá významná plemena dojných koz včetně jejich stručné charakteristiky a také vývoje početních stavů chovaných zvířat. V druhé části jsou popsány a zhodnoceny základní indikátory mléka, které jsou využívány jako ukazatele užívané pro predikci kvality mléka, především obsah bílkovin, laktózy, mléčného tuku, stupně kyselosti (SH), pH a vodivost mléka. Počet somatických buněk v mléce je do značné míry ovlivňován vnějšími i vnitřními faktory jako např. plemeno, výživa, lak-tace, zdravotní stav, technologie chovu i technika a hygiena dojení. Tento ukazatel je tak významný, že se stává jedním z hlavních kritérií pro hodnocení jakosti syrového mléka. Proto je poslední část práce věnována hodnocení příčin zvýšení počtu somatických buněk v mléce ve vztahu k vnějším i vnitřním faktorům a zejména ve vztahu k fyziologii a onemocnění mléčné žlázy.
Vybrané vlivy působící na tržní produkci klisního mléka
Hájková, Lucie
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými vlivy působícími na tržní produkci klisního mléka. Skládá se ze dvou částí. První část je teoretická a zabývá se složením klisního mléka. V rámci této části byl proveden odběr a rozbor vzorku mléka od klisny plemene Hafling. V této části jsou zahrnuty i vlivy, které působí na produkci klisního mléka. Sledovanými vlivy bylo pořadí laktace, krmná dávka, roční období a plemeno. Druhá část se zabývá vlastním návrhem výstavby farmy s produkcí klisního mléka. Popisuje budovy, které budou součástí farmy, a to především stáje pro chovaná zvířata, dojírnu a mlékárnu na produkci klisního mléka a další stavby, které se budou využívat v rámci jezdeckého oddílu. Dále charakterizuje hospodářská zvířata, která se budou na farmě chovat a zaměření chovu těchto zvířat. V závěru jsou popsány nabízené služby včetně ceníku. V rámci návrhu byl proveden průzkum v obci Drnovice. Bylo dotazováno 21 rodin s dětmi. Na základě tohoto dotazníku byl vyhodnocen zájem o klisní mléko a o produkty z klisního mléka.
Návrh optimalizace hmotnostního průtokoměru pro dojené mléko
STEHLÍK, Radim
Tématem diplomové práce je návrh optimalizace hmotnostního průtokoměru pro dojené mléko. Jedná se o přepracování již navržené koncepce, která vykazovala při testování v provozu zásadní nedostatky v mnoha aspektech. K tomuto návrhu byl vytvořen nový koncept za pomoci programu SolidWorks. Koncept byl vyroben prostřednictvím 3D tiskárny. Na základě svých vlastností byl pro výrobu zvolen materiál v podobě kopolyesteru PET-G ve formě tiskové struny. Dále bylo navrženo získávání dat za pomoci minipočítače Arduino UNO Rev3. Následný koncept byl testován na svou funkčnost. V rámci práce byl rovněž řešen návrh způsobu přenosu dat a jejich zpracování za pomoci výpočetní techniky.
Optimalizace navádění robotické ruky pro účely dojení
OLŠAN, Pavel
Diplomová práce se zabývá problematikou optimalizace navádění robotické ruky využívané při nasazování strukových násadců ve spojitosti s robotickým dojením. Výsledky byly rozděleny na několik dílčích částí: 1. Popsání hlavních parametrů a nastavení procesu vidění a detekce objektů 2. Postupy při nastavení procesů 3. Volba ideálních parametrů 4. Tvorba výstupního programu pro robotické rameno Diplomová práce byla realizována v rámci projektu MPO TRIO FV40316 - Vývoj komplexu modulárního systému robotizovaného dojení za současného hodnocení parametrů chovu aplikací metod umělé inteligence.
Analýza zatížení nosné konstrukce pro robotickou ruku
SHORNÝ, Jakub
Práce popisuje vstup robotiky do průmyslu a její využití v zemědělství. Jsou zde uvedeny příklady dojicích robotů od dvou výrobců. Dále jsou popsány základy pro výpočty z oboru pružnosti a pevnosti pomocí metody konečných prvků. Praktická část práce popisuje návrh konstrukce v softwaru SolidWorks. Následně je popsán postup analýzy v programu AutodeskFusion 360. V závěru jsou shrnuty všechny výsledky a navrhnuty úpravy, které by měly zlepšit celou konstrukci.
Technologické systémy získávání a ošetřování mléka dojnic
BARTŮŠKOVÁ, Markéta
V bakalářské práci byl formou literární rešerše zpracován přehled k problematice technologie získávání a ošetřování mléka. Pozornost byla zaměřena především na jednotlivé typy dojíren, dojicí zařízení a jeho sanitaci, vlastní dojení, způsoby ošetřování a uchovávání mléka po nadojení. Dojírny byly mezi sebou porovnány a na základě toho bylo provedeno celkové zhodnocení. Bylo zjištěno, že pro chovatele je užitečná technologie dojicích robotů, protože dojde k omezení počtu pracovních sil.
Porovnání technologií dojicích robotů značky Fullwood
ZUKAL, Martin
Tématem této práce je: Problematika dojících robotů Fullwood. V literárním přehledu je popsáno mléko, anatomie mléčné žlázy, tvorba mléka a jeho spouštění. Dále se přehled zabývá způsoby získávání mléka, strojním dojením a automatizovaným dojením. V praktické části byly vybrány dvě farmy s dojícím robotem Fullwood M2erlin, a byly na nich sledovány parametry jako počet podojených krav za 24 hodin, počet skopnutí a nenasazení dojící soupravy, čas dojení a denní užitkovost v období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2018. Tyto parametry byly následně vyhodnoceny a byla zpracována jejich analýza. Výsledky byly zpracovány do tabulek.
Charakteristika a výkonnost paralelní dojírny
KOPENEC, Jiří
Tématem diplomové práce byla "Charakteristika a výkonnost paralelní dojírny". Literární rešerše obsahuje popis historie dojení, chování člověka a zvířete, požadavky na konstrukci a funkci dojicího zařízení, fyziologické základy dojení, typy dojíren a současné trendy v technologii dojení. Hlavním cílem praktické části bylo vybrat firmu a popsat technologii chovu dojnic, stájový objekt a jeho technologické vybavení, paralelní dojírnu, stádo, počet dojnic, plemeno a užitkovost. Denně měřit čas nahánění, v čekárně, v dojicím stání a čas dojení u vybrané skupiny dojnic a sledovat celkový počet podojených krav za den, celkový čas dojení, mléčnou užitkovost a výkonnost dojírny. V závěru vyhodnotit zjištěné hodnoty s hodnotami uváděnými výrobci a v odborné literatuře.
Vliv doby dojení na intenzitu zalehávání boxově ustájených dojnic
Dosedlová, Jitka
Cílem diplomové práce byla analýza vlivu doby dojení na intenzitu zalehávání boxově ustájených dojnic. Bylo provedeno etologické pozorování v zemědělském podniku GenAgro Říčany a.s. v chovu českého strakatého skotu. Sledovala jsem především intenzitu a průměrnou dobu zalehnutí do boxového lože po příchodu dojnic z dojírny v závislosti na době dojení. K problematice jsem vypracovala literární přehled a zpracovala metodiku. Zjistila jsem, že na intenzitu a dobu zalehnutí má vliv především roční období a také stáří, respektive pořadí laktace sledovaných dojnic. Nejdéle zalehávaly dojnice ve skupině 2, což byly dojnice na první laktaci. V největším počtu zalehávaly dojnice v teplých měsících (červenec, 122 ks), ovšem za delší dobu (květen, 43,6 minut) než dojnice v chladných měsících (listopad, 87 ks), kde zalehávalo více dojnic, ale rychleji (listopad, 32,9 minut). Nejrychleji zalehávaly dojnice do řady 1, nejblíže krmnému stolu, v průměrném čase 37,8 minut a nejpomaleji do řady 3, nejblíže obvodových stěn, v průměrném čase 42,2 minuty. Vliv fáze laktace byl jen velmi nepatrný, rychleji zalehly dojnice nad 301 dní laktace (38,0 minut) oproti dojnicím do 100 dnů (39,1 minut).
Analýza vlivů působících na produkci mléka a chování dojnic v automatických dojících systémech
Langer, Richard
V této bakalářské práci byl sledován vliv vnějšího prostředí na mléčnou užitkovost a chování holštýnského skotu v konkrétním podniku, využívající technologii robotizovaného dojení od firmy Lely. Předmětem pozorování byl především průměrný denní nádoj, pořadí laktace, doby a četnosti dojení v závislosti na klimatických podmínkách. Data byla průběžně získávána v průběhu roku 2018. Bylo zjištěno, že vnější prostředí se značnou měrou podílí na mléčné užitkovosti skotu. Mezi prokázané vlivy, patřilo zejména pořadí laktace, které se významnou měrou podílí především na denní produkci a rychlosti dojení. Dále bylo sledovano roční období, kdy se v závislosti na teplotě měnila denní produkce, rychlost dojení i frekvence dojení. Z výzkumu vyšlo, že dojnice na druhé a třetí laktaci dosahují nejvyšší produkce. Dále pak, že vliv vnějšího prostředí výrazně ovlivňuje denní produkci dojnic a rychlost dojení.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 37 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.