Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium stability emulzí pomocí fyzikálně-chemických a optických metod
Kuchyňová, Jitka ; Veselá, Mária (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá studiem stability modelových emulzních systémů typu O/V (složení 30/70, O/V) při 25°C. Byly sledovány změny fyzikálních vlastností emulzí (stárnutí) v závislosti na čase a proměnné koncentraci použitého emulgátoru, kterým byl Tego Care PS (Methyl glucose sesquistearate). V druhé části práce byl studován také vliv konzervantu. Pro studium fyzikálních vlastností byly zvoleny metody reometrie, diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a optická mikroskopie. Reologická měření sloužila ke stanovení změny viskozity a viskoelastických modulů. Pro studium stárnutí emulzí pomocí DSC byla zvolena metoda opakovaného podchlazení a ohřevu. Tímto způsobem byl studován posun teploty krystalizace přítomné vody a změna entalpie tání ledu vytvořeného během podchlazení. Optická mikroskopie sloužila pro pozorování změny ve velikosti kapek emulzí a v průběhu jejich stárnutí se sledovala související fázová separace olejové a vodné fáze. Vyhodnocení změny velikosti kapek byla prováděna pomocí programu HarFA. Měření ukázala, že vlivem procesu krémovatění dochází v emulzích k difúzi olejových mikrokapiček, jejich následné agregaci a posléze separaci fází. Tyto procesy byly nejrychlejší pro vzorek emulze s nejnižší koncentrací emulgátoru 0,1 %, u něhož došlo k destabilizaci během 51 dnů. Vzorky s koncentrací 1,5 % a 1,3 % byly stabilní po celou dobu měření, tj. 4 měsíce. Přítomnost koemulgátorů v emulzích způsobovala zvyšování modulu elasticity a snižování ztrátového úhlu vlivem tvorby 3D struktur. Ukázalo se, že použití konzervantu pro studium změn vlastností emulzí vlivem stárnutí při 25°C je nezbytné kvůli vysokému riziku mikrobiální kontaminace. DSC experimenty ukázaly na rozdíly při přípravě vzorků. U vzorků, při jejichž přípravě byla použita menší rychlost otáček, bylo možné pozorovat dva píky krystalizace a tání, zatímco při použití vyšší rychlosti otáček byl pozorován pouze jeden pík.
Studium stability emulzí pomocí fyzikálně-chemických a optických metod
Kuchyňová, Jitka ; Veselá, Mária (oponent) ; Zmeškal, Oldřich (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá studiem stability modelových emulzních systémů typu O/V (složení 30/70, O/V) při 25°C. Byly sledovány změny fyzikálních vlastností emulzí (stárnutí) v závislosti na čase a proměnné koncentraci použitého emulgátoru, kterým byl Tego Care PS (Methyl glucose sesquistearate). V druhé části práce byl studován také vliv konzervantu. Pro studium fyzikálních vlastností byly zvoleny metody reometrie, diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC) a optická mikroskopie. Reologická měření sloužila ke stanovení změny viskozity a viskoelastických modulů. Pro studium stárnutí emulzí pomocí DSC byla zvolena metoda opakovaného podchlazení a ohřevu. Tímto způsobem byl studován posun teploty krystalizace přítomné vody a změna entalpie tání ledu vytvořeného během podchlazení. Optická mikroskopie sloužila pro pozorování změny ve velikosti kapek emulzí a v průběhu jejich stárnutí se sledovala související fázová separace olejové a vodné fáze. Vyhodnocení změny velikosti kapek byla prováděna pomocí programu HarFA. Měření ukázala, že vlivem procesu krémovatění dochází v emulzích k difúzi olejových mikrokapiček, jejich následné agregaci a posléze separaci fází. Tyto procesy byly nejrychlejší pro vzorek emulze s nejnižší koncentrací emulgátoru 0,1 %, u něhož došlo k destabilizaci během 51 dnů. Vzorky s koncentrací 1,5 % a 1,3 % byly stabilní po celou dobu měření, tj. 4 měsíce. Přítomnost koemulgátorů v emulzích způsobovala zvyšování modulu elasticity a snižování ztrátového úhlu vlivem tvorby 3D struktur. Ukázalo se, že použití konzervantu pro studium změn vlastností emulzí vlivem stárnutí při 25°C je nezbytné kvůli vysokému riziku mikrobiální kontaminace. DSC experimenty ukázaly na rozdíly při přípravě vzorků. U vzorků, při jejichž přípravě byla použita menší rychlost otáček, bylo možné pozorovat dva píky krystalizace a tání, zatímco při použití vyšší rychlosti otáček byl pozorován pouze jeden pík.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.