Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Denaturace proteinů s využitím různých metod
Fojtíková, Jana ; Pekař, Miloslav (oponent) ; Krouská, Jitka (vedoucí práce)
V této bakalářské práci byl studován proces denaturace modelového proteinu s využitím dvou fyzikálně-chemických metod. Jako model byl zvolen hovězí sérový albumin a byla sledována především jeho tepelná denaturace a její ovlivnění pomocí pH. Kromě toho byl také studován vliv kationtového tenzidu DODAC a z něj připravených vezikul. Hlavní část měření probíhala prostřednictvím metody diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC), kterou byla měřena denaturační teplota proteinu při různých hodnotách pH a koncentracích tenzidu. Potvrdilo se, že pH prostředí významně ovlivňuje teplotu denaturace. Při studiu vlivu tenzidu se ukázalo, že přídavek přípravku DODAC nemá na teplotu denaturace vliv, ovšem samotný tenzid je poměrně silným denaturačním činidlem, navzdory tomu má ale přídavek vezikul tohoto tenzidu na protein slabé protektivní účinky. Metoda infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) byla využita pro pozorování úbytku uspořádaných struktur sekundární struktury a nárůstu náhodných struktur při postupném zahřívání proteinu.
Sušení organických materiálů
Fialová, Gabriela ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obecnou charakteristikou sušících procesů, včetně druhů vlhkostí a vazeb v materiálu. Blíže popisuje vlastní průběh sušení a vybraná sušící zařízení. Součástí je také kapitola věnovaná proteinům, jejich změnám ve vzdušném prostředí se vzrůstající teplotou. Rozepsány jsou průběhy denaturací proteinů, a v neposlední řadě je zde pojednání o aktivitě vody a její závislosti na mikrobiálních reakcích v potravinách. Praktická část je zaměřena na experimentální měření sušících křivek drtě z larev potemníků, jejich sestrojení a následné vyhodnocení. Závěr je věnován měření aktivity vody vzorků drtě larev potemníků o různých vlhkostech.
Denaturace proteinů s využitím různých metod
Fojtíková, Jana ; Pekař, Miloslav (oponent) ; Krouská, Jitka (vedoucí práce)
V této bakalářské práci byl studován proces denaturace modelového proteinu s využitím dvou fyzikálně-chemických metod. Jako model byl zvolen hovězí sérový albumin a byla sledována především jeho tepelná denaturace a její ovlivnění pomocí pH. Kromě toho byl také studován vliv kationtového tenzidu DODAC a z něj připravených vezikul. Hlavní část měření probíhala prostřednictvím metody diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC), kterou byla měřena denaturační teplota proteinu při různých hodnotách pH a koncentracích tenzidu. Potvrdilo se, že pH prostředí významně ovlivňuje teplotu denaturace. Při studiu vlivu tenzidu se ukázalo, že přídavek přípravku DODAC nemá na teplotu denaturace vliv, ovšem samotný tenzid je poměrně silným denaturačním činidlem, navzdory tomu má ale přídavek vezikul tohoto tenzidu na protein slabé protektivní účinky. Metoda infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) byla využita pro pozorování úbytku uspořádaných struktur sekundární struktury a nárůstu náhodných struktur při postupném zahřívání proteinu.
Nové materiály na podporu výuky Biochemie na SŠ, Proteiny
Fendrychová, Anna ; Martínek, Václav (vedoucí práce) ; Teplá, Milada (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu didaktických materiálů na podporu výuky biochemie, konkrétně tématu aminokyseliny a proteiny, na středních školách. Vychází z vlastní analýzy zpracování daného tématu v českých středoškolských učebnicích, která v nich odhaluje některé nedostatky. Především se jedná o nedostatečný grafický doprovod probírané látky, malé množství motivačních prvků a slabá integrace učiva s jinými obory i s běžným životem. Podpůrné výukové materiály, vytvořené v rámci této práce, byly proto zaměřeny především na doplnění těchto nedostatků. Tyto materiály zahrnují graficky bohatou prezentaci, interaktivní animace denaturace a vysolování proteinů, vizualizující tyto procesy na makroskopické i molekulární úrovni, plakát prezentující strukturní vzorce kódovaných aminokyselin, 3D modely několika významných proteinů, rozšiřující texty i návody na studentské laboratorní práce. V rámci ověření byly tyto materiály otestovány při výuce biochemie na SŠ. Porovnání výsledků pretestů a posttestů ve třídě vyučované s použitím připravených materiálů proti kontrolní třídě ukázalo, že nasazení materiálů pomohlo studentům lépe pochopit vztahy mezi strukturou a vlastnostmi aminokyselin a proteinů, převážně proces denaturace a interakce určující 3D strukturu proteinů. Klíčová slova:...
Sušení organických materiálů
Fialová, Gabriela ; Lacina,, Lubor (oponent) ; Svěrák, Tomáš (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obecnou charakteristikou sušících procesů, včetně druhů vlhkostí a vazeb v materiálu. Blíže popisuje vlastní průběh sušení a vybraná sušící zařízení. Součástí je také kapitola věnovaná proteinům, jejich změnám ve vzdušném prostředí se vzrůstající teplotou. Rozepsány jsou průběhy denaturací proteinů, a v neposlední řadě je zde pojednání o aktivitě vody a její závislosti na mikrobiálních reakcích v potravinách. Praktická část je zaměřena na experimentální měření sušících křivek drtě z larev potemníků, jejich sestrojení a následné vyhodnocení. Závěr je věnován měření aktivity vody vzorků drtě larev potemníků o různých vlhkostech.
Nové materiály na podporu výuky Biochemie na SŠ, Proteiny
Fendrychová, Anna ; Teplá, Milada (oponent) ; Martínek, Václav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřena na přípravu didaktických materiálů na podporu výuky biochemie, konkrétně tématu aminokyseliny a proteiny, na středních školách. Vychází z vlastní analýzy zpracování daného tématu v českých středoškolských učebnicích, která v nich odhaluje některé nedostatky. Především se jedná o nedostatečný grafický doprovod probírané látky, malé množství motivačních prvků a slabá integrace učiva s jinými obory i s běžným životem. Podpůrné výukové materiály, vytvořené v rámci této práce, byly proto zaměřeny především na doplnění těchto nedostatků. Tyto materiály zahrnují graficky bohatou prezentaci, interaktivní animace denaturace a vysolování proteinů, vizualizující tyto procesy na makroskopické i molekulární úrovni, plakát prezentující strukturní vzorce kódovaných aminokyselin, 3D modely několika významných proteinů, rozšiřující texty i návody na studentské laboratorní práce. V rámci ověření byly tyto materiály otestovány při výuce biochemie na SŠ. Porovnání výsledků pretestů a posttestů ve třídě vyučované s použitím připravených materiálů proti kontrolní třídě ukázalo, že nasazení materiálů pomohlo studentům lépe pochopit vztahy mezi strukturou a vlastnostmi aminokyselin a proteinů, převážně proces denaturace a interakce určující 3D strukturu proteinů. Klíčová slova:...
Návrh technologického souboru zařízení pro produkci biolihu s roční kapacitou do 500 000 litrů.
SLANINKA, Milan
Tato bakalářská práce se zabývá produkcí biolihu pro palivářské účely. V první teoretické části je popsán způsob výroby biolihu z běžně pěstovaných obilovin. Zdroje a vlastnosti materiálů, z kterých je možné biolíh vyrobit, zátěž výroby biolihu legislativou. Druhá část práce obsahuje návrh vlastního technologického souboru zařízení pro produkci biolihu s danou roční kapacitou výroby.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.