Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná dehydratací
Šebesta, Pavel ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Ekologický tlak na slévárenství přiměl výrobce k vývoji nových organických a anorganických pojiv. Jednou z možností jsou vodou rozpustná pojiva vytvrditelná dehydratací. Kromě pevnostních vlastností a regenerovatelnosti formovacích směsí se pohlíží na množství emisí vzniklých během odlévání. Při používání těchto nových pojiv není zapotřebí nákladných modifikací strojů pro práci s formovací směsí.
Význam hydratace seniorů z pohledu sester
GRIMM, Viktor
V rámci předkládané bakalářské práce byly stanoveny následující tři cíle. 1. zmapovat znalosti sester v oblasti hydratace seniorů, 2. zmapovat zvyklosti sester u monitorování hydratace seniorů a 3. zmapovat roli sester v péči o hydrataci seniorů. V návaznosti na tyto cíle jsme si položili celkem sedm výzkumných otázek, které zněly: "Jaké jsou znalosti sester v oblasti hydratace?", "Jak si sestry své znalosti v oblasti hydratace seniorů udržují a doplňují?", "Existují zásadní rozdíly ve vzdělání a jeho doplňování mezi sestrami z jednotlivých pracovišť?", "Jaké ukazatele v rámci monitorace hydratace seniorů sestry sledují a hodnotí?", "Existují rozdíly ve zvyklostech v oblasti monitorace hydratace seniorů mezi sestrami z jednotlivých pracovišť?", "Jaké intervence sestry realizují v rámci péče o hydrataci seniorů?" a "Jak sestry vnímají svou roli v péči o dostatečnou hydrataci seniorů?" Ke zpracování empirické části práce bylo využito kvalitativní výzkumné šetření, pro něž byla zvolena technika polostrukturovaného rozhovoru. Podklad pro vedení tohoto rozhovoru, který je v podobě přílohy (příloha 1) součástí této práce, se skládal z 22 otevřených otázek, které byly v případě potřeby rozšířeny o další doplňující otázky. Pokládané otázky byly zaměřeny na to, co sestry u seniorů ohrožených dehydratací monitorují, jaké klíčové intervence u nich v rámci péče o pitný režim realizují, ale i na to, jak se v této oblasti vzdělávají a jak svou roli v oblasti péče o hydrataci seniorů ony samy vnímají. Výzkumný soubor byl složen ze 6 všeobecných sester, které v rámci výkonu svého povolání pečují o geriatrické klienty s rizikem dehydratace. Ke zpracování získaných rozhovorů byla dále použita metoda otevřeného kódování, "tužka-papír". Výsledky provedeného výzkumného šetření jsou dále prezentovány v podobě čtyř hlavních kategorií a několika dalších podkategorií, do nichž byly pro lepší přehlednost rozděleny. Tyto logicky a systematicky vytvořené kategorie se věnují jednotlivým oblastem péče o hydrataci seniorů z pozice sester, a to komplexně a v širších souvislostech, včetně dalšího vzdělávání sester i jejich osobního názoru na realitu dané problematiky. Výsledky práce tedy poskytují ucelený pohled na oblast hydratace seniorů očima těch nejpovolanějších, tedy všeobecných sester. Lze je proto využít jako informační materiál nejen pro studenty, ošetřovatelky a sestry, ale i pro nezdravotníky, kteří o seniora pečují v domácím prostředí a mají o tuto problematiku hlubší zájem.
Udržování a redukce váhy v boxu
Broža, Daniel ; Pavelka, Radim (vedoucí práce) ; Stich, Jaroslav (oponent)
Název: Udržování a redukce váhy v boxu Cíle: Cílem této diplomové práce je zjistit, jaké metody pro udržení anebo redukci tělesné hmotnosti používají boxeři různých váhových kategorií. Zda tento proces ovlivňuje jejich výkony a v jakých časových intervalech začínají s redukcí před zápasem. Metody: Byla použita kvantitativní metoda pozorování na základě anketového dotazování. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že boxeři využívají kratších intenzivnějších metod redukce váhy, nežli pozvolných a šetrnějších pro jejich organismus. Dále pak, že téměř 2/3 dotazovaných pociťují na sobě určité změny důsledkem udržování a redukce váhy. Největší část dotazovaných uvedla, že získala informace ohledně metod udržování a redukce váhy vlastní úvahou. Klíčová slova: Box, redukce váhy, váhové kategorie, dehydratace
Porovnání pitného režimu u žáků 2. stupně ZŠ a u žáků střední školy
Plachá, Barbora ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Dohnal, Karel (oponent)
Diplomová práce se zabývá studiem pitného režimu u žáků 2. stupně ZŠ a u žáků SŠ se zaměřením na problematiku dodržování pitného režimu ve škole. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V úvodu teoretické části je charakterizována cílová skupina. Dále je uveden význam vody pro lidský organismus, vodní bilance, zásady pitného režimu a konkrétní doporučení pro cílovou skupinu. Následně je provedena rešerše z několika různých zdrojů týkající se jednotlivých nealkoholických nápojů. V závěru je pozornost věnována rizikům, která mohou nastat při nesprávném příjmu tekutin, a rovněž zajištění pitného režimu ve škole. Praktická část práce popisuje výzkumné šetření, které probíhalo mezi žáky a učiteli. Ke sběru dat bylo užito dotazníků. Jednotlivé výsledky jsou představeny a diskutovány v závěru práce. Z výsledků dotazníkového šetření je sice patrná určitá informovanost sledované skupiny žáků, ale dodržování pitného režimu je však již nevyhovující. Na základě provedeného výzkumu a informací z dostupné literatury je formulováno doporučení pro pedagogickou praxi.
Vodou rozpustná slévárenská pojiva vytvrzovaná dehydratací
Šebesta, Pavel ; Rusín, Karel (oponent) ; Cupák, Petr (vedoucí práce)
Ekologický tlak na slévárenství přiměl výrobce k vývoji nových organických a anorganických pojiv. Jednou z možností jsou vodou rozpustná pojiva vytvrditelná dehydratací. Kromě pevnostních vlastností a regenerovatelnosti formovacích směsí se pohlíží na množství emisí vzniklých během odlévání. Při používání těchto nových pojiv není zapotřebí nákladných modifikací strojů pro práci s formovací směsí.
Pitní režim u studentů Jihočeské univerzity
POSPÍŠILOVÁ, Lucie
Téma pitný režim je velmi diskutované téma. I přesto je mnoho lidí co pitný režim nedodržuje. Práce obsahuje souhrn dosavadních poznatků o pitném režimu, účincích na zdraví, vznik dehydratace, fyziologii tělních tekutin, příjem a výdej vody, vhodnost nealkoholických a alkoholických nápojů. Výzkumná část mapuje stav dané problematiky pitného režimu u studentů Jihočeské univerzity.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.